Viata lui Nelson Mandela. "Lungul drum spre libertate" al fostului presedinte al Africii de Sud
Nelson Mandela a fost un politician si activist foarte popular, fiind numit de sud-africani “parintele natiunii”, dar si controversat. A ramas in istorie prin modul in care a militat pentru egalitatea rasiala si drepturile persoanelor de culoare.
Nelson Rolihlahla Mandela s-a nascut pe 18 iulie 1918, in localitatea Umtata, Africa de Sud. Tatal lui a fost seful clanului Madiba din neamul Xhosa, insa a renuntat la dreptul de a conduce acest clan, preferand sa devina avocat.
A studiat dreptul la Universitatea din Witwatersrand si la Universitatea Fort Hare, iar in anul 1944 s-a alaturat Congresului African National, un grup care sustinea drepturile persoanelor de culoare, devenind liderul Ligii Tineretului. In acelasi an a cunoscut-o pe Evelyn Nkoto Mase, cu care s-a casatorit in scurt timp.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In aceasta perioada, Mandela s-a implicat mult in politica, opunandu-se apartheidului (segregarea sociala pe criterii rasiale) impusa in 1948 de Partidul National, aflat la putere.
Noile legi ii obligau de africani sa aiba asupra lor premise speciale, pentru a avea acces in anumite zone, declarate de guvern “restrictionate” (adica rezervate populatiei albe).
In decembrie 1956, Mandela a fost arestat, fiind acuzat de tradare si a fost eliberat din inchisoare abia in 1961. In timpul detentiei, el a divortat de prima sotie si s-a recasatorit cu Nomzamo Winifred Madikizela.
Din cauza actiunilor tot mai dure ale autoritatilor, Mandela a renuntat la diplomatie si a inceput sa faca apel la acte de sabotaj impotriva guvernului, punand bazele unei aripi militare a Congresului African National, numita Spada Natiunii.
In 1962 a plecat in Algeria, unde s-a antrenat in tactici de gherila si sabotaj. In anul urmator a fost arestat din nou, pentru tradare si sabotaj.
A fost judecat in 1963. Discursul sau de aparare, in care a recunoscut o parte din acuzatiile aduse, l-a facut celebru in intreaga lume. Pe 12 iunie 1964, Nelson Mandela a fost condamnat la inchisoare pe viata, scapand la limita de pedeapsa cu moartea.
In timpul detentiei, s-a imbolnavit de tuberculoza. Cazul sau a atras atentia si sprijinul comunitatii internationale, iar autoritatile sud-africane i-au facut doua oferte de eliberare. Conditia era ca Mandela a accepte partidul aflat la putere si sa renunte la actele de violenta. Ambele oferte au fost refuzate.
Pe 11 februarie 1990, el a fost in sfarsit eliberat, la cererea presedintelui de Klerk si a devenit, un an mai traziu, liderul Congresului African National, continuand negocierile pentru stabilirea unei democratii adevarate in tara.
In aprilie 1994, el a devenit primul presedinte de culoare al Africii de Sud, colaborand cu primul guvern multi-etnic al tarii. In 1995 a pus bazele Comisiei pentru Adevar si Reconciliere, care a inceput sa investigheze abuzurile comise in timpul apartheidului. De asemenea, a introdus noi legi pentru a ajuta populatia de culoare sa aiba acces la educatie si un standard mai bun de viata.
In 1996, a divortat de a doua sotie si, doi ani mai tarziu, s-a recasatorit cu Graca Machel, vaduva fostului presedinte al Mozambicului, Samora Machel.
In 1999, Nelson Mandela nu a fost interesat de o continuare a mandatului prezidential si s-a retras din politica. A ramas insa un activist pentru drepturile persoanelor de culoare, pentru pace si reconciliere.
In anul 2009, ziua de 18 iulie (ziua lui de nastere), a fost decretata de ONU Ziua Internationala Nelson Mandela si de atunci este sarbatorita anual.
In 2001, Mandela a fost diagnosticat cu cancer de prostata, iar in 2004, la varsta de 85 de ani, el s-a retras definitiv din viata publica, aparand numai la ocazii speciale. In 2011 a fost spitalizat timp de 2 zile, pentru o infectie la plamani.
Nelson Mandela a publicat mai multe carti, care contin si discursurile sale: "Sunt pregatit sa mor" (1964), "Drumul spre libertate nu este usor" (1965), "Lupta este viata mea" (1978), "Prin propriile sale cuvinte" (2003). Autobiografia sa, intitulata "Lungul drum spre libertate", a fost publicata in 1994.
In timpul vietii sale, presedintele sud-african a primit 250 de distinctii, printre care si Premiul Nobel pentru Pace, decernat in 1993.
Povestea vietii lui a fost ecranizata in mai multe productii cinematografice: "Mandela si de Klerk" (1997), cu Sidney Potier in rolul principal, "Goodbye Bafana" (2007) si Invictus, cu Morgan Freeman in rolul lui Mandela.
In onoarea lui au fost construite doua statui, in Piata Parlamentului din Londra (2007) si langa inchisoarea Victor Verster din Cape Town (2008), iar Piata Sandton din Johannesburg a fost redenumita Piata Nelson Mandela, in 2001.
Casatorit de 3 ori, Nelson Mandela are 6 copii si 12 nepoti.
Numit deseori Madiba, dupa numele clanului sau, Nelson Mandela a fost o persoana destul de controversata. Multi considera ca Mandela a fost un terorist si un simpatizant comunist.
Sursa: Wikipedia, Encyclopedia Britannica
Etichete: nelson mandela,
Dată publicare:
28-03-2013 13:55