Tadeusz Wrona, EROUL Poloniei. Povestea capitanului care a salvat 230 de VIETI in lacrimi si teroare

Tadeusz Wrona - COVER

Tragedia care a indoliat Polonia in urma cu un an si jumatate, atunci cand s-a prabusit un avion cu toti liderii sai, este si acum vie in sufletele oamenilor. Marti, aceasta tara a fost la un pas sa planga din nou.

Pe 1 noiembrie 2011, un pilot al companiei nationale poloneze LOT a reusit o impecabila aterizare pe burta, dupa ce a constatat ca nu se deschide trenul de aterizare. Aparatul, un Boeing-767, a survolat aeroportul din Varsovia timp de o ora, pentru a consuma restul de combustibil dupa un zbor transatlantic.

Apoi s-a incumetat sa execute aterizarea de urgenta pe un covor de spuma pregatit de angajatii aerogarii. Toti cei 231 de pasageri si membri ai echipajului au scapat nevatamati.

Omul care a reusit aceasta performanta se numeste Tadeusz Wrona si a fost declarat, neoficial deocamdata, EROUL Poloniei. Acest capitan de aeronava a devenit aproape instant o vedeta a mediului online din Polonia (si nu numai), unde oamenii au creat pagini speciale pentru el, in semn de admiratie - asa cum s-a intamplat, de exemplu, pe Facebook.

Aterizarea cu succes a avionului cu probleme a fost o mare usurare pentru Polonia, care isi plange si acum victimele din aprilie 2010 - atunci cand un avion s-a prabusit in Rusia, iar presedintele Lech Kaczynski si alti 95 de oficiali polonezi au murit.

Citește și
comemorare, Polonia
Carti de condoleante, deschise in ambasadele poloneze din intreaga lume
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Ne rugam cu sufletul la gura ca pilotul sa nu piarda controlul atunci cand avionul a inceput sa se invarta in cerc deasupra aeroportului. A fost groaznic." a povestit fostul pasager Teresa Kowalik, citata de IBN Live. "Ii datoram absolut totul acestui pilot. A facut, cu adevarat, o treaba excelenta." a mai adaugat femeia.

Compania LOT a anuntat ca aeronava a suferit "o defectiune a sistemului hidraulic central". Blocarea trenului de aterizare la un Boeing 767 nu s-a mai intamplat pana acum niciodata, au spus expertii. Pilotii au descoperit aceasta problema la aproximativ o ora si jumatate de la decolarea de pe aeroportul Newark, a declarat presedintele companiei LOT, Marcin Pirog.

"Am inceput sa plang, iar barbatii de langa mine plangeau si ei. Am crezut ca ne-a venit sfarsitul." - povesteste un alt pasager, Krystyna Dabrowska, in varsta de 62 de ani.

In momentul in care avionul reusea sa aterizeze, escortat de doua aparate F-16 poloneze, rezervoarele sale de combustibil erau deja goale - a declarat purtatorul de cuvant al companiei LOT, Leszek Chorzewski. Intre timp, o echipa de pompieri pregatise deja un covor special de spuma. La aterizare, aeronava a provocat izbucnirea unor scantei, declansand si cateva mici incendii, care au fost stinse imediat.

"Aterizarea a fost atat de linistita, incat am toti am crezut ca avionul avea roti" - a declarat unul dintre pasageri, Andrzej Pinno, in varsta de 68 de ani. Unii au inceput chiar sa aplaude, insa entuzismul lor a fost repede abandonat, dupa ce si-au dat seama ca burta avionului luase foc in urma frecarii cu solul.

"Atunci ne-am dat seama ca, de fapt, aterizarea nu fusese una normala." a adaugat Pinno. Pasagerii au fost, apoi, evacuati pe iesirile de urgenta. Toti au fost dusi la un centru medical, unde au fost stat timp de cateva ore, pana au depasit momentele de panica.

Compania LOT a precizat ca la bord s-a aflat 11 membri ai echipajului si 220 de pasageri. Presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, i-a felicitat personal pe piloti si membrii echipajului, carora le-a promis ca vor fi decorati. "Le multumesc tuturor din toata inima mea, in numele Poloniei" a spus Komorowski, care a vorbit si la telefon cu capitanul aeronavei.

Compania nationala de zbor a Poloniei, LOT, a spus ca Tadeusz Wrona este unul dintre cei mai experimentati piloti ai tarii. El zboara cu aparatele Boeing de 20 de ani. De asemenea, Wrona are experienta si in zborurile cu planoare, iar unele ziare din Polonia au sugert ca acest lucru ar fi contribuit decisiv la manevrele pe care le-a facut pe aeroport, cand a aterizat "pe burta" avionului.

Andrzej Majchrzak, presedintele clubului de planoare din care face parte si Tadeusz Wrona, a spus ca pilotii acestui tip de aparat de zbor sunt antrenati special pentru a face fata aterizarilor "delicate". El a mai precizat ca Wrona, care este membru al clubului din 2001, este un "pilot responsabil, care nu ar risca niciodata daca ar avea vreo indoiala".

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Momentele pe care 220 de pasageri le-au trait cu sufletul la gura. Un avion LOT a aterizat pe burta
Momentele pe care 220 de pasageri le-au trait cu sufletul la gura. Un avion LOT a aterizat pe burta

Un pilot al companiei nationale poloneze LOT a reusit, marti, o impecabila aterizare pe burta, dupa ce a constatat ca nu se deschide trenul de aterizare.

Carti de condoleante, deschise in ambasadele poloneze din intreaga lume
Carti de condoleante, deschise in ambasadele poloneze din intreaga lume

Ambasadele Poloniei din intreaga lume au deschis carti de condoleante dupa tragedia de la Smolensk (Rusia), in care si-au pierdut viata presedintele polonez Lech Kaczynski si o serie de oficiali polonezi de rang inalt, relateaza site-ul Radio Polonia.

Polonia, in lacrimi! Jale, durere, doliu si oameni socati
Polonia, in lacrimi! Jale, durere, doliu si oameni socati

"Iisuse, Sfinta Maria, este o nenorocire de neimaginat", a strigat liderul istoric al ''Solidaritatii" Lech Walesa.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.