Spectacolul vietii pe marele ecran. Francezii aplauda un film despre un jaf, pentru ca urasc bancile

Franta

Un film care tocmai s-a lansat in aceasta saptamana in Franta spune povestea adevarata a unui hot care a furat milioane de euro dintr-un transport blindat.

Conform BBC News, multi francezi considera ca, dupa ce a fost prins, a fost tratat prea aspru de autoritati si sunt furiosi pe politicenii care fura, dar scapa nepedepsiti.

Eroul principal al filmului este Toni Musulin, un sofer intre doua varste al unei furgonete care transporta bani. Nu este nici carismatic si nici frumos, insa publicul il indrageste si acum, la cativa ani dupa ce - in viata reala - a dat lovitura.

Povestea este simpla. Barbatul se simtea pierdut intr-o slujba plictisitoare, fara viitor, care nu avea nicio perspectiva de imbunatatire a vietii lui simple. Era marginalizat de sefii lui, insa credea ca merita mult mai mult ... In ciuda salariului mic pe care-l avea, a reusit sa-si cumpere la un moment dat un Ferrari second-hand, insa a tinut secret acest lucru fata de colegi si a continuat sa vina la munca in fiecare dimineata.

Citește și
Nicolas Sarkozy
Judecatorul francez care l-a inculpat pe Nicolas Sarkozy a fost amenintat cu moartea
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban: „N-am nicio treabă, sunt broker, ați greșit persoana”
Musulin parea sa fie un angajat model, era intotdeauna punctual si muncea din greu. Intr-o zi insa, si-a tradat obiceiurile. A asteptat pana cand cei doi colegi au coborat din furgoneta si a furat masina in care se aflau 11,6 milioane de euro de la Banca Nationala a Frantei. Ziarele au scris atunci ca este jaful secolului si, cu mult inainte sa fie condamnat, barbatul a devenit o legenda. Aura din jurul numelui sau a fost comparata cu cea a lui Ronald Biggs, supranumit "marele jefuitor al trenului" (a dat lovitura in Marea Britanie in 1963, furand echivalentul a 41 de milioane de lire sterline, n.red). Insa, spre deosebire de cazul britanic, Musulin nu a recurs la violenta.

Intr-o perioada in care furia publica este indreptata catre bancheri si coruptia politica, Toni Musulin castiga simpatia oamenilor, ajungand sa fie celebrat intr-o melodie rap si fiind vazut ca un fel de Robin Hood. In 2010, el a fost condamnat la 3 ani de inchisoare de un tribunal din Lyon.

Un film despre faptele sale a fost lansat zilele trecute in Franta, se numeste "11.6" si ii are in rolurile principale pe François Cluzet, Bouli Lanners si Corinne Masiero.

Premiera a avut loc exact in ziua in care guvernul de la Paris a fost aruncat intr-o criza din cauza marturirilor unui fost ministru, care a recunoscut ca a transferat ilegal 600.000 de euro in conturile unei banci offshore. Corespondentul BBC la Paris, David Chazan, a fost sa vada filmul imediat dupa ziua in care Jerome Cahuzac, apropiat al presedintelui Francois Hollande, a fost pus sub acuzare pentru frauda fiscala.

"Publicul din sala a izbucnit in aplauze in momentul in care, in film, Musulin pune mana pe bani. Toata lumea parea sa fie de partea lui si impotriva bancilor, impotriva multinationalelor si impotriva politicienilor care s-au grabit sa-l critice pe Gerard Depardieu - actorul care a spus ca pleaca din Franta ca sa scape de taxele mari", povesteste Jerome Cahuzac.

Filmul se termina cu o melodie rap despre hotul Musulin, care-l ridica in slavi pentru ca a furat banii fara sa faca rau cuiva.

"In timp ce se aprindeau luminile vedeam zambete in jurul meu. Am intrebat cativa spectatori ce cred despre el. 'A facut ce trebuia sa faca', a spus o femeie. barbatul care se afla langa ea a ridicat doua degete in semn de victoria, dar nu a vrut sa comenteze, pentru ca era angajat la o banca.."

Scandalul Cahuzac din Franta

Saptamana trecuta, fostul ministru francez al Bugetului Jerome Cahuzac a devenit subiectul unei investigatii de spalare de bani si evaziune fiscala, in urma unor acuzatii ca a ascuns fonduri in Elvetia si Singapore. Procurorii francezi au cerut ajutorul autoritatilor elvetiene in aceasta investigatie.

Biroul procurorului general din Geneva a anuntat ca va pune la dispozitia autoritatilor franceze documente legate de relatiile lui Cahuzac cu bancile elvetiene. Procurorul general a precizat ca fostul ministru detine un cont bancar in Elvetia din 1992, fara a face alte precizari.

Tot saptamana trecuta, The International Consortium of Investigative Journalists (ICJC) a inceput sa publice materiale rezultate in urma unei investigatii globale in sistemul financiar offshore, dezvaluind afaceri secrete din paradisurile fiscale a numeroase persoane bogate din intreaga lume, conectate politic, din mediul de afaceri sau avand legaturi cu crima organizata.

Fostul ministru francez pentru Buget Jerome Cahuzac a fost pus oficial sub acuzare, marti, pentru frauda fiscala, dupa ce a recunoscut in fata judecatorilor ca a detinut un cont in strainatate, a declarat avocatul sau, Me Jean Veil, transmite AFP. In decembrie anul trecut, site-ul de stiri Mediapart a relatat ca Jerome Cahuzac ar fi detinut, in urma cu mai multi ani, un cont intr-o banca elvetiana. Ulterior, contul ar fi fost inchis si transferat in Singapore.

Oficialul si-a sustinut mereu nevinovatia in fata acuzatiilor care i s-au adus, dar a demisionat din postul de ministru pe 19 martie, dupa ce procuratura a deschis o ancheta in acest caz, cu atat mai exploziv cu cat ministrul avea ca obiectiv prioritar combaterea evaziunii fiscale. Cahuzac s-a declarat "devastat de remuscari" si a prezentat scuze presedintelui Francois Hollande, intr-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet.

El a explicat sa "a fost prins intr-o spirala a minciunilor si ca a fost prost sfatuit". "A fost o greseala incalificabila sa cred ca pot evita un trecut pe care l-am considerat de nespus", a mai afirmat Cahuzac intr-un comunicat. Acuzatiile aduse lui Cahuzac, recunoscute marti de acesta, afecteaza imaginea "republicii exemplare" revendicata de presedintele Francois Hollande.

Presedintele a denuntat marti "greseala morala impardonabila" a fostului ministru, de a nu recunoaste in fata autoritatilor existenta contului din strainatate.

Un apropiat al lui Hollande, citat intr-o afacere dintr-un paradis fiscal

Un apropiat al lui François Hollande, trezorierul campaniei sale prezidentiale, este actionar la societati offshore in Insulele Cayman, a dezvaluit Le Monde, o informatie care ar putea slabi pozitia sefului statului francez, afectat deja de scandalul Cahuzac, relateaza AFP.

Potrivit Le Monde, Jean-Jacques Augier, in varsta de 59 de ani, un fost inspector la Finante si un om de afaceri discret care a fost trezorierul lui Hollande in timpul campaniei prezidentaile din 2012, este "actionar la doua societati offshore in Insulele Cayman, prin intermediul holdingului sau financiar Eurane". Aceste dezvaluiri fac parte dintr-o lunga investigatie asupra serviciilor de tip "offshore" in lume.

In total, 36 de publicatii din lume au avut acces, cu ajutorul unui consortiu independent de jurnalism de investigatie, ICIJ, cu sediul la Washington, la o scurgere majora de informatii provenind de la doua societati ce ofera servicii de tip "offshore", si anume una cu sediul in Singapore, cealalta din British Virgin Islands.

Contactat de cotidian, Augier a confirmat ca a constituit in 2005 si 2008-2009 doua entitati offshore in Insuele Cayman, un paradis fiscal in Caraibi, sub suveranitate britanica, la solicitarea unor parteneri de afaceri. "Nimic nu este ilegal", a declarat Augier pentru Le Monde, adaugand ca nu are "nici cont bancar personal deschis in Cayman, nici investitii personale directe in acest teritoriu". Augier afirma, de asemenea, ca seful statului francez nu este la curent cu afacerile sale.

Prima societate, International Bookstores, a fost creata in 2005 la solicitarea unuia dintre asociatii sai chinezi, un anume Xi Shu, proprietarul unei retele de librarii, a declarat omul de afaceri francez, proprietar al unui magazin Books, iar incepand din ianuarie 2013 proprietar al Têtu, prima revista a comunitatii gay franceze.

"Am investit in aceasta societate prin intermediul filialei Eurane in China, Capital Concorde Limited, un holding care administreaza toate afacerile mele chineze", a precizat omul de afaceri pentru Le Monde. "Investitia in Internationale Bookstores apare in bilantul acestei filiale. Nimic nu este ilegal", insista acest apropiat al presedintelui francez.

A doua entitate offshore, constituita in 2008-2009 impreuna cu agentii de voiaj din mai multe tari, a fost de asemenea creata la cererea partenerilor sai, a declarat Augier pentru Le Monde, adaugand ca aceasta a fost repatriata, intre timp, la Hong Kong. Augier recunoaste, totusi, ca "poate nu a dat dovada de prudenta" participand la crearea acestor entitati offshore, dar subliniaza ca aceste operatiuni au fost efectuate la cererea partenerilor sai, intre care se afla un important om de afaceri chinez.

Aceste dezvaluiri ar putea sa il stanjeneasca si mai mult pe presedintele socialist francez François Hollande, antrenat intr-un scandal de frauda fiscala vizandu-l pe fostul ministru pentru Buget Jérôme Cahuzac. "Chiar daca aceste operatiuni sunt legale, era, oare, nevoie ca un inspector la Finante, membru al unuia dintre corpurile importante in stat si purtator al unor valori ale Republicii, sa participe la asemenea montaje, cautionand astfel opacitatea financiara a teritoriilor offshore", se intreaba cotidianul Le Monde.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Documente secrete Guardian: Cine sunt liderii care ascund 32 trilioane dolari in paradisuri fiscale
Documente secrete Guardian: Cine sunt liderii care ascund 32 trilioane dolari in paradisuri fiscale

Odata cu scandalul din Cipru si implicarea fostului ministru pentru buget francez, Jerome Cahuzac, in afaceri prin paradisuri fiscale, Guardian publica documente secrete cu averile a peste 1000 de oameni de varf cu bani in astfel de zone ale lumii.

Judecatorul francez care l-a inculpat pe Nicolas Sarkozy a fost amenintat cu moartea
Judecatorul francez care l-a inculpat pe Nicolas Sarkozy a fost amenintat cu moartea

O scrisoare de amenintare la adresa judecatorului Jean-Michel Gentil, care continea cartuse oarbe, a fost primita miercuri la Parchetul Bordeaux, relateaza AFP.

Fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare in dosarul Bettencourt
Fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare in dosarul Bettencourt

Fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare, joi seara, in dosarul Bettencourt, a anunta avocatul sau, Thierry Herzog, care va contesta decizia, relateaza AFP.

Recomandări
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”

Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, după ce Dunărea a acoperit cheiurile Capitalei și a ajuns până la parlament. Și încă nu a ajuns viitura maximă, așteptată pentru sâmbătă noaptea.

ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban
ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele care au explodat în această săptămână au fost piratate înainte de a intra în ţară, potrivit unei scrisori a misiunii libaneze la ONU, văzută joi de AFP.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat" cu pietre înainte de a intra în circulație

Primul tren electric nou cumpărat în România a fost prezentat joi de producător. Are șase vagoane, dotări de ultimă generație și poate să atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră.