Documente secrete Guardian: Cine sunt liderii care ascund 32 trilioane dolari in paradisuri fiscale

bani

Odata cu scandalul din Cipru si implicarea fostului ministru pentru buget francez, Jerome Cahuzac, in afaceri prin paradisuri fiscale, Guardian publica documente secrete cu averile a peste 1000 de oameni de varf cu bani in astfel de zone ale lumii.

32 DE TRILIOANE DE DOLARI DESCOPERITE IN PARADISURILE FISCALE

Guardian.co.uk a publicat astazi informatii exclusive cu identitatile a 1000 de detinatori anonimi de conturi si averi in zonele offshore ale lumii, majoritatea cu bani denituti in Insulele Virgine Britanice.

Printre cele 1000 de identitati descoperite de ziaristii britanici se afla si sotii de prim-ministri, presedinti de tara copilul unui dictator, senatori, dar si fostul trezorier al campaniei pentru prezidentiale a actualului presedinte francez, Hollande.

Citește și
plaja
Un nou paradis fiscal la orizont. Tara in care nu platesti impozit de venituri
paradis fiscal 1
Guardian noteaza ca "milioane de informatii interne ale industriei financiare din paradisurilor fiscale britanice au fost expuse pentru prima data, alaturi de identitatea a mii de detinatori anonimi de averi in astfel de zone din jurul lumii. Informatiile, compuse din 2 milioane de emailuri si documente, majoritatea provenind din paradisul fiscal al Insulelor Virgine Britanice au potentiatul de a cauza un soc sesimic global in lumea offshore, fostul economist sef al companiei McKinsey estimand ca averile individuale din aceste paradisuri ridicandu-se la o suma aproximativa de 32 de trilioane de dolari".

MAI MULTE INFORMATII DESPRE ACEST SUBIECT PUTETI AFLA PE WWW.INCONT.RO

"In Franta, Jean-Jacques Augier, fostul trezorier al campaniei pentru prezidentiale si prieten apropiat al actualului presedinte francez, Hollande, a fost fortat sa dezvaluie public identitatea partenerului sau de afaceri, dupa ce in ultimii 20 de ani a detinut, ascuns si mintit in privinta unor conturi detinute in Elvetia. In Mongolia, fostul ministru de finante sustine ca ar putea fi nevoit sa demisioneze in urma acestor investigatii, alaturi de un alt membru al parlamentului, dupa ce numele lor sunt implicate in activitatea unor companii care detin conturi in Insulele Virgine Britanice."

LISTA SCURTA A NUMELOR PRINCIPALE IMPLICATE IN AFACERI OFF-SHORE

Numele implicate in aceste afaceri cu conturi in offshore au fost descoperite de catre un Grup de Investitatii Jurnalistice cu sediul bazat la Washington (ICIJ), in colaborare cu ziaristii britanici de la The Guardian, mai multe informatii urmand sa fie publicate in decursul zilelor urmatoare.

Numele pe care Guardian le scoate in fata in articolul publicat astazi sunt:

- Jean-Jacques Augier, fostul trezorier al campaniei pentru prezidentiale a lui Hollande, care alaturi de un om de afaceri chinez, Xi Shu, a dezvoltat o afacere cu sediul in Insulele Cayman.

- Bayartsogt Sangajav, fostul ministru de finante al Mongoliei, care in timpul mandatului sau din 2008-2012 a pornit "Legend Plus Capital Ltd", o organizatie cu conturi in Elvetia, despre care acum spune ca regreta ca nu a dezvaluit adevarul mai din timp.

- Ilham Aliyev, presedintele Azerbaidjanului, si familia sa. Un magnat in constructii, Hassan Gozan, a controlat afaceri conturi detinute de presedinte si cele doua fiice ale acestuia.

- Olga Shuvalova, sotia vice prim-ministrului Rusiei, este si ea trecuta pe aceasta lista, in timp ce oficialul rus, Igor Shiuvalov neaga orice forma de implicare si orice vinovatie in afacerile offshore ale sotiei sale.

paradis fiscal 2
- Tony Merchant, avocat si sotul unei senatoare din Canada, care a depus mai mult de 800.000 de dolari intr-un trust offshore.

- Maria Imelda Marcos Manotoc, guvernator provincial si fiica cea mare a fostului dictator din Filipine, Ferdinand Marcos, recunoscut international pentru coruptie.

- Baronesa Carmen Thyssen-Bornemisza, cel mai bogat colectionar de arta din Spania, o fosta regina a frumusetii si vaduva unui miliardar cu afaceri in otel, care s-a folosit de conturi din paradisurile fiscale pentru a cumpara picturi.

- Denise Rich, fosta sotie a renumitului comerciant cu petrol, Marc Rich, iertat de catre presedintele Clinton pentru evaziune fiscala, a fost regasita in acte printre clientii cu conturi in paradisurile fiscale. Aceasta a depus 144 de milioane de dolari in Dry Trust, cu afacerile in Insulele Cook.

DATELE BVI, DE 100 DE ORI MAI MARI DECAT DATELE WIKILEAKS

Acest scandal este comparat de ziaristii de la Guardian cu dezvaluirile pe care britanicii, in colaborare cu New York Times si cu site-ul Wikileaks, le-au realizat in 2010, publicand 2 GB de date secrete din interiorul discutiilor militare si diplomatice din toata lumea.

Prin comparatie, aceste dezvaluiri sunt intinse pe 200 de GB, acoperind mai bine de un deceniu de informatii financiare si tranzactii globale prin intermediul paradisurilor fiscale. Datele includ, alaturi de Insulele Virgine, si tranzactii din Insulele Cook, Singapore si Hong Kong.

ROMANIA, PREZENTA PE LISTA TARILOR INCLUSE IN ANCHETA JURNALISTICA

Raportul arata ca multi dintre cei care opereaza in paradisuri fiscale sunt implicati in tranzactii legale, dar participantii la cercetare au ridicat semne de intrebare legate de lipsa transparentei si practicile ilegale care predomina in lumea offshore.

Intre tarile incluse se afla, in ordine alfabetica, Argentina, Armenia, Australia, Azerbaijan, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Croatia, Danemarca, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, India, Irelanda, Italia, Japonia, Kosovo, Letonia, Malarezia, Mexic, Moldova, Olanda, Noua Zeelanda, Nigeria, Norvegia, Pakistan, Paraguai, Filipine, Romania, Rusia, Serbia, Singapore, Africa de Sud, Spania, Sri Lanka, Suedia, Elvetia, Thailanda, Ucraina, Marea Britanie, SUA si Venezuela.

CINE SUNT AUTORII ANCHETEI PARADISURILOR FISCALE

The International Consortium of Investigative Journalists este o retea internationala de reporteri care colaboreaza la articole de investigatie. Organismul a fost infiintat in 1997 de Center for Public Integrity din Statele Unite, pentru concentrarea pe probleme care depasesc granitele nationale.

Cu 160 de membri in peste 60 de tari, ICIJ se concentreaza pe criminalitatea transfrontaliera, coruptie si putere.

Center for Public Integrity este o organizatie de presa independenta nonprofit specializata in jurnalism de investigatie in probleme de importanta publica majora.

Din 1990, acest centru, cu sediul la Washington, a publicat peste 500 de rapoarte de investigatie si 17 carti pentru mai multa transparenta a institutiilor.

MAI MULTE INFORMATII DESPRE ACEST SUBIECT PUTETI AFLA PE WWW.INCONT.RO

CAZUL MINISTRULUI CAHUZAC: CUM A AJUNS FRAUDA FISCALA IN GUVERNUL FRANTEI

O ancheta judiciara efectuata in Elvetia a permis sa se stabileasca existenta contului nedeclarat detinut de Jérôme Cahuzac, in urma unor perchezitii la sediile bancilor UBS si Reyl et Cie, scrie cotidianul elvetian Le Temps in editia de miercuri, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Acesta este rezultatul acestor investigatii, la care au avut acces avocatii lui Cahuzac, lucru ce explica schimbarea de pozitie si marturisirile acestuia, scrie Le Temps. Informatii nu au fost transmise, inca, justitiei franceze, a precizat un procuror din Geneva pentru ziar.

Fostul ministru francez pentru Buget Jérôme Cahuzac, inculpat pentru spalare de bani si frauda fiscala, a recunoscut marti ca a mintit autoritati de la cel mai inalt nivel al statului, antrenand Guvernul presedintelui socialist François Hollande intr-un scandal si declansand o adevarata furtuna politica.
Cahuzac, acuzat in urma unor informatii de presa ca detine un cont nedeclarat in strainatate, a sustinut anterior ca este nevinovat. El a demisionat din functie la 19 martie, dupa ce parchetul a anuntat lansarea unei proceduri judiciare vizand cazul sau.

Ministerul Public din Geneva a fost sesizat pe 12 martie, printr-o cerere de cooperare internationala in domeniul penal ce i-a fost adresata de catre Parchetul din Paris. O perchezitie a fost efectuata, la o data neprecizata de cotidian, la banca UBS si banca privata Reyl et Cie, cunoscuta pe piata geneveza pentru o clientela fara rezidenta in Elvetia. "Am gasit ceea ce cautam", a declarat pentru Le Temps procurorul Jean-Bernard Schmid.

"Bancile au coperat, ele nu sunt incriminate, deoarece, pana la urma, ele nu au facut nimic condamnabil penal. Ele au raspuns pur si simplu cererilor noastre, iar noi am gasit ceea ce cautam", a spus el.

Procurorul a refuzat sa ofere detalii, trimitand la informatii din presa franceza. Potrivit publicatiei satirice Le Canard enchainé, fostul ministru a deschis acest cont la UBS, in Geneva, la inceputul anilor '90. Contul a fost inchis la sfarsitul anului 2000, iar banii au fost transferati la Reyl et Cie, cu sediul tot la Geneva. In 2010, contul a fost inchis, iar banii transferati catre sucursala din Singapore a bancii.

"In masura in care legislatia elvetiana in materie de cooperare impune informarea persoanei vizate, avocatul domnului Cahuzac a avut acces la dosar. Deci, el a fost informat in legatura cu ceea ce am gasit si a tras, evident, consecintele. Noi nu am transmis, totusi, pana in prezent, nicio informare catre autoritatile judiciare franceze si nici nu am lansat o procedura penala in Elvetia", a declarat procurorul din Geneva pentru Le Temps.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cat costa prima incercare de salvare a Ciprului: 10 miliarde de euro din banii tarilor UE
Cat costa prima incercare de salvare a Ciprului: 10 miliarde de euro din banii tarilor UE

Fondul Monetar International va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro negociat de Cipru cu tarile din zona euro si reprezentanti ai institutiei internationale, a anuntat, miercuri, FMI.

Un nou paradis fiscal la orizont. Tara in care nu platesti impozit de venituri
Un nou paradis fiscal la orizont. Tara in care nu platesti impozit de venituri

Cunoscuta pentru plajele sale cu nisip alb si pentru bauturile pe baza de rom, Puerto Rico si-a propus mai nou sa devina un paradis fiscal pentru cei mai bogati oameni ai Planetei.

Elvetia nu mai reprezinta o garantie pentru pastrarea banilor. Noul paradis fiscal al bogatasilor
Elvetia nu mai reprezinta o garantie pentru pastrarea banilor. Noul paradis fiscal al bogatasilor

Germanii retrag sume mici din conturile deschise in Elvetia, virandu-le spre Singapore, a declarat sambata presedinta confederatiei helvetiene, Eveline Widmer-Schlumpf.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.