Fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare in dosarul Bettencourt

22-03-2013 07:23


Fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare, joi seara, in dosarul Bettencourt, a anunta avocatul sau, Thierry Herzog, care va contesta decizia, relateaza AFP.

Decizia a fost luata de judecatorul de instructie Jean-Michel Gentil, la Bordeaux, in sud-vestul Frantei.

Nicolas Sarkozy a comparut joi in fata judecatorului pentru o confruntare cu majordomul miliardarei Liliane Bettencourt.

Confruntarea intre Nicolas Sarkozy si majordomul lui Liliane Bettencourt a avut rolul de a verifica de cate ori fostul presedinte s-a dus la domiciliul mostenitoarei grupului de cosmetice L'Oréal in campania electorala prezidentiala din 2007.

Nicolas Sarkozy considera "scandalos" modul in care a fost tratat de justitie - avocat

Nicolas Sarkozy "a considerat ca modul in care a fost tratat" de justitie in instrumentarea dosarului Bettencourt "este scandalos", a declarat vineri pentru RTL avocatul acestuia, Thierry Herzog, la o zi dupa punerea sub acuzare a fostului presedinte francez, relateaza AFP.

"Credeti ca instructia a strans cu adevarat toatele elemente pro si contra?", a adaugat avocatul, subliniind numeroasele audieri ale membrilor personalului lui Liliane Bettencourt - mai degraba in favoarea acuzarii - realizate de judecatorul Jean-Michel Gentil.

CAZUL BETTENCOURT: Nicolas Sarkozy neaga ca ar fi primit bani de la mostenitoarea L'Oreal

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy s-a aparat in fata acuzatiei ca ar fi primit bani din partea mostenitoarei companiei de cosmetice L'Oreal, Liliane Bettencourt, in cadrul audierii in fata judecatorilor care ancheteaza finantarea campaniei sale prezidentiale din 2007.

"Nu mi-au dat niciodata niciun ban si nu le-am cerut niciodata vreun ban", a declarat in noiembrie 2012 fostul presedinte referindu-se la familia Bettencourt, in cursul celor 12 ore de audieri la palatul justitiei din Bordeaux, potrivit cotidianul Sud Ouest, care sustine, in editia de sambata, ca a consultat procesul verbal integral.

"Trezorierul meu contesta oficial ca a primit bani. Care este elementul factual concordant grav care ma poate incrimina?", a adaugat el, referindu-se la campania sa prezidentiala din 2007.

Aceste declaratii figureaza in cele 32 de pagini ale procesului verbal al audierii, din care Sud Ouest a publicat extrase. Dupa lunga sa audiere, Sarkozy a fost plasat sub statutul de martor asistat, un statut intermediar intre cel de simplu martor si cel de inculpat si care ii permite avocatului sa aiba acces la dosar.

Fostul presedinte a fost convocat de judecatori, care il suspecteaza ca a abuzat de vulnerabilitatea lui Liliane Bettencourt, in varsta de 90 de ani, care are probleme mentale din septembrie 2006.

"Am mers la domiciliul familiei Bettencourt o data, la 24 februarie 2007 si am primit-o, la cererea sa, pe doamna Bettencourt la 5 noiembrie 2008, o data" cand era presedinte al Frantei, a adaugat Sarkozy.

El dezminte ca Bettencourt i-ar fi spus, potrivit martorilor: "V-am sustinut in alegeri cu placere. Voi continua sa va ajut". "Sa spui lucruri de o asemenea vulgaritate cand vii sa il vezi pe presedintele Republicii este de neimaginat", a declarat el.

"In 36 de ani de viata politica, este prima data cand sunt convocat intr-un cabinet de instructie. Este o incercare", a declarat Nicolas Sarkozy, care s-a retras din viata politica de la infrangerea sa la 6 mai, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale in fata lui François Hollande.

In plus, apararea sa afirma ca anchetatorii au confundat in agenda lui Nicolas Sarkozy o intalnire din 5 iunie 2007 cu familia fostei ostatice Ingrid Betancourt cu o intalnire cu Liliane Bettencourt.

Cotidianul Le Parisien publica o nota in care anchetatorii mentioneaza un "nume scris gresit" in legatura cu intalnirea presedintelui cu "familia Betancourt". Parchetul din Bordeaux a dezmintit totusi ca s-a pus problema acestei intalniri din iunie 2007 in timpul audierii de joi.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO