Fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare in dosarul Bettencourt

×
Codul embed a fost copiat

Fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare, joi seara, in dosarul Bettencourt, a anunta avocatul sau, Thierry Herzog, care va contesta decizia, relateaza AFP.

Decizia a fost luata de judecatorul de instructie Jean-Michel Gentil, la Bordeaux, in sud-vestul Frantei.

Nicolas Sarkozy a comparut joi in fata judecatorului pentru o confruntare cu majordomul miliardarei Liliane Bettencourt.

Confruntarea intre Nicolas Sarkozy si majordomul lui Liliane Bettencourt a avut rolul de a verifica de cate ori fostul presedinte s-a dus la domiciliul mostenitoarei grupului de cosmetice L'Oréal in campania electorala prezidentiala din 2007.

Nicolas Sarkozy considera "scandalos" modul in care a fost tratat de justitie - avocat

Citește și
Bettencourt, L'Oreal
Cea mai bogata femeie din Europa a pierdut averea. Cum a ajuns la mana omului pe care il uraste
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Nicolas Sarkozy "a considerat ca modul in care a fost tratat" de justitie in instrumentarea dosarului Bettencourt "este scandalos", a declarat vineri pentru RTL avocatul acestuia, Thierry Herzog, la o zi dupa punerea sub acuzare a fostului presedinte francez, relateaza AFP.

"Credeti ca instructia a strans cu adevarat toatele elemente pro si contra?", a adaugat avocatul, subliniind numeroasele audieri ale membrilor personalului lui Liliane Bettencourt - mai degraba in favoarea acuzarii - realizate de judecatorul Jean-Michel Gentil.

CAZUL BETTENCOURT: Nicolas Sarkozy neaga ca ar fi primit bani de la mostenitoarea L'Oreal

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy s-a aparat in fata acuzatiei ca ar fi primit bani din partea mostenitoarei companiei de cosmetice L'Oreal, Liliane Bettencourt, in cadrul audierii in fata judecatorilor care ancheteaza finantarea campaniei sale prezidentiale din 2007.

"Nu mi-au dat niciodata niciun ban si nu le-am cerut niciodata vreun ban", a declarat in noiembrie 2012 fostul presedinte referindu-se la familia Bettencourt, in cursul celor 12 ore de audieri la palatul justitiei din Bordeaux, potrivit cotidianul Sud Ouest, care sustine, in editia de sambata, ca a consultat procesul verbal integral.

"Trezorierul meu contesta oficial ca a primit bani. Care este elementul factual concordant grav care ma poate incrimina?", a adaugat el, referindu-se la campania sa prezidentiala din 2007.

Aceste declaratii figureaza in cele 32 de pagini ale procesului verbal al audierii, din care Sud Ouest a publicat extrase. Dupa lunga sa audiere, Sarkozy a fost plasat sub statutul de martor asistat, un statut intermediar intre cel de simplu martor si cel de inculpat si care ii permite avocatului sa aiba acces la dosar.

Fostul presedinte a fost convocat de judecatori, care il suspecteaza ca a abuzat de vulnerabilitatea lui Liliane Bettencourt, in varsta de 90 de ani, care are probleme mentale din septembrie 2006.

"Am mers la domiciliul familiei Bettencourt o data, la 24 februarie 2007 si am primit-o, la cererea sa, pe doamna Bettencourt la 5 noiembrie 2008, o data" cand era presedinte al Frantei, a adaugat Sarkozy.

El dezminte ca Bettencourt i-ar fi spus, potrivit martorilor: "V-am sustinut in alegeri cu placere. Voi continua sa va ajut". "Sa spui lucruri de o asemenea vulgaritate cand vii sa il vezi pe presedintele Republicii este de neimaginat", a declarat el.

"In 36 de ani de viata politica, este prima data cand sunt convocat intr-un cabinet de instructie. Este o incercare", a declarat Nicolas Sarkozy, care s-a retras din viata politica de la infrangerea sa la 6 mai, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale in fata lui François Hollande.

In plus, apararea sa afirma ca anchetatorii au confundat in agenda lui Nicolas Sarkozy o intalnire din 5 iunie 2007 cu familia fostei ostatice Ingrid Betancourt cu o intalnire cu Liliane Bettencourt.

Cotidianul Le Parisien publica o nota in care anchetatorii mentioneaza un "nume scris gresit" in legatura cu intalnirea presedintelui cu "familia Betancourt". Parchetul din Bordeaux a dezmintit totusi ca s-a pus problema acestei intalniri din iunie 2007 in timpul audierii de joi.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Domiciliul si biroul lui Nicolas Sarkozy, perchezitionate in Franta in dosarul
Domiciliul si biroul lui Nicolas Sarkozy, perchezitionate in Franta in dosarul "Bettencourt"

Autoritatile franceze au efectuat perchezitii la domiciliul si biroul fostului presedinte Nicolas Sarkozy, in cadrul anchetei privind scandalul Bettencourt, afirma surse citate de AFP.

Cea mai bogata femeie din Europa a pierdut averea. Cum a ajuns la mana omului pe care il uraste
Cea mai bogata femeie din Europa a pierdut averea. Cum a ajuns la mana omului pe care il uraste

Diagnosticul a fost clar. Liliane Bettencourt sufera de o forma de "dementa mixta" si prezinta simptome ale bolii Alzheimer, potrivit unui raport medical.

Sarkozy pe urmele lui Adrian Nastase: anchetat pentru o donatie ilegala
Sarkozy pe urmele lui Adrian Nastase: anchetat pentru o donatie ilegala

Fosta contabila a mostenitoarei grupului L'Oreal a informat politia despre o donatie de 150.000 de euro in numerar, platita in 2007 actualului ministru francez al muncii, Eric Woerth, pentru campania prezidentiala a lui Nicolas Sarkozy.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.