Regele Mihai, aplaudat minute in sir in Parlamentul Romaniei. 250 de invitati au asistat la discurs

×
Codul embed a fost copiat

Momente istorice emotionate s-au scurs astazi in Parlament, unde Majestatea Sa Regele Mihai I a vorbit cu ocazia aniversarii sale. La 90 de ani, monarhul a reusit, cu o decenta rar intalnita in ultimul timp, sa ne aminteasca de dragostea de tara.

Ziua Regelui Mihai. Sarbatoarea care tine trei zile si trei nopti

Cuvantarea lui s-a incheiat cu o fraza care, poate, nu s-a lovit de peretii Parlamentului in zadar. "Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parinti, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri!"

Discursul Regelui a fost primit in Parlament cu o atmosfera rar intalnita. Nu vedem prea des ovatii si valuri de admiratie care pleaca de peste tot din public spre cel care ia cuvantul acolo. Initial, alesii nostrii nu s-au aratat prea interesati de aceasta zi, dar, in final, au venit cu totii - si de la putere si din opozitie. In plus, bancile si balcoanele s-au umplut cu fosti presedinti, artisti, veterani de razboi si fete regale. Marii absenti au fost seful statului si prim-ministrul.

250 de invitati - plus mai toti senatorii si deputatii - au asistat la discursul regelui. Parlamentari, din opozitie si de la putere, au aplaudat deopotriva. Mai mult, sala s-a ridicat in picioare inainte ca Majestatea Sa sa-si inceapa discursul.

Citește și
Regele Mihai I si Principesa Margareta
Principesa Margareta: Regele Mihai este foarte emotionat inaintea discursului din Parlament
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

VIDEO INTEGRAL. Discursul Regelui Mihai in Parlamentul Romaniei, dupa 65 de ani

Si ei surprinsi de multimea invitatilor, alesii au facut poze pentru arhiva personala. Majestatea sa Regina Ana a lipsit, dar regele a fost insotit de alteta sa regala principesa Margareta si de alteta sa principele Radu. Dupa cele aproape 20 de minute de discurs, aplauzele au revenit atat de intens, incat Majestatea sa s-a ridicat pentru a saluta audienta.

Prea putine dintre fetele regale de peste granita au asistat la eveniment. Au venit insa, pe langa politicieni, veterani de razboi, clerici, artisti si diplomati. Pe holuri, cativa alesi l-au oprit pentru a cere autografe. Dupa care, au dezvaluit un bust al regelui Carol I pe care Parlamentul l-a primit cadou cu aceasta ocazie.

De la alesi, regele a primit un colan, cea mai inalta distinctie parlamentara, si o placheta de argint cu imaginea Parlamentului in relief. A plecat insotit de presedintele Senatului, care i-a multumit pentru onoarea pe care le-a facut senatorilor si deputatilor.

Prezenta regelui a fost salutata si in afara cladirii. In parcul din fata Casei Poporului oamenii de rand s-au strans pentru a-i canta si a-i face urari.

Cronologia evenimentelor, 24 octombrie:

-► ora 11.05 Regele Mihai a plecat de la Palatul Parlamentului. La iesire, el a acordat posibilitatea fotografilor sa imortalizeze acest moment, la care au participat, de asemenea, principesa Margareta si principele Radu, dar si Mircea Geoana si Valeriu Zgonea.

Pe drumul de la sala de plen catre iesirea din Palatul Parlamentului, Regele Mihai I a fost oprit in mai multe randuri de simpatizanti, care l-au felicitat, i-au urat "La multi ani!". El a primit su o carte in dar. La urcarea in coloana de masini, unul dintre sustinatori a strigat "Traiasca regele!".

-► ora 11.00 Bustul lui Carol I, donat de Regele Mihai si amplasat pe holul principal al Palatului Parlamentului, a fost dezvelit de catre fostul suveran Mihai I, in cadrul unei ceremonii care a avut loc dupa discursul acestuia in fata forului legislativ.

Bustul regelui Carol I a fost amplasat pe holul principal al Palatului Parlamentului, intre busturile lui Ion C. Bratianu si Mihail Kogalniceanu. La ceremonie au participat parlamentarii si invitatii la sedinta. Regele Mihai a semnat apoi in cartile de onoare ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Dupa acest moment, fostului suveran i-a fost oferit un tablou din partea Camerelor legislative, reperezentand o macheta din argint a Palatului Parlamentului. Tabloul, de mari dimensiuni, i-a fost inmanat Regelui Mihai de catre Calin Popescu Tariceanu si Puiu Hasotti.

-► ora 10.40 Regele Mihai a fost aplaudat indelung in Parlament, dupa discursul rostit in fata forului legislativ, primul de acest fel dupa 64 de ani. In sala au fost prezenti parlamentari din toate partidele, iar in loja numerosi invitati. Din loja s-au auzit scandari "Traiasca Regele" si "Regele Mihai".

-► ora 10.30 Regele Mihai: "In 1989 in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adaugat sacrificiilor tinerilor.

Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit rege pot spune ca cele mai importante lucruri de dobandit dupa libertate si democratie sunt si demnitatea. Democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii. Romania are nevoie de carmuitori respectati si priceputi. Nu trebuie niciodata uitati romanii.

Sta doar in puterea nostra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume. Nu vad Romania de astazi ca pe o mosternire de la parinti, ci ca pe o tara de la copiii nostri."

-► ora 10.25 Regele Mihai: "Imi fac datoria fata de tara, institutii precum Academia Romana si BNR, desi vremurile de astazi nu au respectul cuvenit fata de ierarhia valorilor societatii romanesti. Sunt mahnit ca dupa 2 decenii de la revenirea democratiei, oamenii batrani si bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare. Romania are nevoie de infrastructura. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Regina si cu mine, alaturi de familia noastra, vom continua sa facem ceea ce am facut dintotdeauna. Vom sustine interesele fundamentale ale Romaniei. Nu m-as putea adresa natiunii fara a vorbi despre familia regala si importanta ei. Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci un simbol al independentei si suveranitatii noastre."

"Doamnelor si domnilor senatori si deputati. Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi si de etica. Simtul datoriei, iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Lumea de mâine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre. "

ora 10.20 Regele Mihai: "Politica poate aduce prejudicii cetateanului daca este aplicata in dispretul eticii si nescotind rostul promordial al institutiilor statului."

-► ora 10.18 Regele Mihai: "Doamnelor si domnilor. Sunt mai bine de 60 de ani de cand m-am adresat Parlamentului, natiunii romane. Prima datorie a noastra este sa ne amintim de cei care au murit in Razboiul de Independenta si in toate razboaiele, precum si in evenimentele din decembrie 1989. Nu putem avea viitor fara sa nu ne amintim de trecutul nostru."

-► Ora 10.10 Mircea Geoana: "La multi ani Majestate!"

-► ora 10.05 Regele Mihai a intrat in sala de plen, insotit de principesa Margareta, principele Radu si de presedintele Senatului, Mircea Geoana si de vicepresedintele Camerei Valeriu Zgonea.

La eveniment sunt prezenti fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, vicepremierul Marko Bela, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.

-► ora 09.40 La Parlament au sosit reprezentanti corpului diplomatic acreditati la Bucuresti, printre care se afla si ambasadorul SUA. Liderii PNL si PSD Crin Antonescu si Victor Ponta au sosit, de asemenea, la eveniment. Printre politicienii care au mai venit se numara Petre Roman, Sorin Oprescu si Adrian Nastase.

Pe holul principal al Parlamentului a fost amplasat bustul Regelui Carol I, alaturi de o masa pe care este amplasata Cartea de Onoare a institutiei, in care Regele va semna. In sala de plen, in dreapta tribunei, a fost amplasat un jilt, unde va sta Regele. La ora transmiterii acestei stiri, in sala de plen sunt prezenti cateva zeci de parlamentari, in special din partea opozitiei.

-► ora 09.30 Regele Mihai a sosit la Parlament. El este insotit de membri ai familiei regale si a fost intampinat de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de Garda de Onoare.

Regele Mihai si familia regala au plecat de la Palatul Elisabeta in jurul orei 09.00. Coloana oficiala a trecut pe Calea Victoriei, prin fata Palatului Regal.

Principesa Margareta a declarat ca Regina Ana nu va fi prezenta in Parlament, cu prilejul acestui discurs.

Niciodata cladirea ridicata pe vremea comunistilor nu a gazduit atatea fete regale cate vor fi pe holurile strajuite de militarii din garda de protocol. Majestatea Sa Regele va sta intr-un jilt pe care administratorii Palatului il aduc in sala doar cand sefii de stat depun juramantul de credinta. In dreapta vor sta Alteta Sa Regala Principesa Margareta si Alteta Sa Principele Radu.

Principesa Margareta a declarat luni seara, la un eveniment caritabil organizat la Ateneul Roman, ca discursul Regelui Mihai va dura aproximativ opt minute. Fostul suveran a mers, luni seara, la Parlament, pentru a vedea sala de plen in care va vorbi.

In loje asista aproape 100 de invitati, membri ai caselor regale din intreaga lume, printre care si regina Sofia a Spaniei.

De asemenea, si-au anuntat prezenta la Bucuresti Simeon al II-lea al Bulgariei, Regele si Regina Suediei, printul mostenitor Alexandru al II-lea al Serbiei ori Marea Ducesa Maria a Rusiei. Masa festiva la BNR. Celebrarea zilei de nastere a Regelui Mihai a inceput in Capitala

Spre seara, la Opera Romana este programat un concert pentru inaltii oaspeti, urmat de un dineu la Palatul CEC. La aperitiv, musafirii vor servi crema de somon cu icre de manciuria, iar la felul principal - piept de rata cu vaza rosie calita, cu sos de mere si de fructe de padure. La dorinta speciala a regelui, oaspetii vor primi la desert musse de ciocolata cu aroma de menta.

Traian Basescu: "Un mesaj care sa spuna ce?"

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va participa la eveniment, pentru ca ... nu are motiv. De altfel, seful statului are programata pentru marti, de la 9.15, participarea la ceremonia militara organizata cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, la Monumentul Eroilor militari romani cazuti la datorie. De asemenea, la ora 10.00, cand ar urma sa inceapa discursul fostului suveran, Basescu va pleca spre Bruxelles pentru o intalnire cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Intrebat de jurnalisti daca vrea sa transmita un mesaj fostului suveran, presedintele Romaniei a replicat: "Un mesaj care sa spuna ce?"

Seful statului a avut in ultima perioada mai multe declaratii critice la adresa fostului suveran. El a sustinut ca decizia regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", ca acesta a fost "sluga la rusi" si ca "bietul ex-rege" a fost atras intr-un joc politic cu Dan Voiculescu si PNL.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, nu a fost nicie ea prezenta, marti, la discursul din Parlament al Regelui Mihai, fiind plecata in Georgia. Sedinta a fost prezidata de presedintele Senatului, Mircea Geoana. Nici premierul Emil Boc nu a fost prezent in plenul Camerelor reunite, programul de marti incluzand participarea la ceremonii ocazionate de Ziua Armatei la Carei, precum si la extinderea unei investitii, tot la Carei.

Si Patriarhul Daniel a absentat de la Parlament, invocand sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, si sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care impun participarea sa. Prin urmare, seful BOR a fost inlocuit de episcop-vicarul patriarhal Ciprian Campineanul, reprezentantul oficial al Patriarhiei Romane in relatia cu Parlamentul.

Ion Iliescu a fost prezent la eveniment. La discurs au participat, de asemenea, parlamentari ai opozitiei si ai UDMR. De asemenea, este de asteptat sa participe inclusiv parlamentari de la PDL si UNPR.

Primul si singurul discurs al Regelui Mihai in Parlament a avut loc la 1 Decembrie 1946

Chiar daca au trecut 65 de ani, mesajul de atunci al Majestatii Sale pare mai actual ca niciodata. La finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, si cu o Europa pe jumatate sub ruine, nevoia unor masuri economice rapide a fost invocata de suveran in fata alesilor vremii. Principesa Margareta: Regele Mihai este foarte emotionat inaintea discursului din Parlament

Chiar daca mesajul istoric a avut o insemnatate deosebita, Regele Mihai a stiut atunci ca se afla in fata unui Parlament nelegitim. La alegerile din toamna lui '46, Maniu si taranistii au fost votati de peste 80% dintre romani. Cine a iesit la numaratoare? Comunistii cu 90%, la ordinul lui Stalin.

Un an mai tarziu, regele Mihai a fost fortat sa abdice si sa plece in exil. Departe de tara, in Elvetia, a continuat sa simta roman. Legaturile cu marile case regale ale Europei, dar mai ales cu cea a Marii Britanii, i-au permis sa faca lobby pentru tara lui, atat cat se putea, pentru o Romanie comunista.

Dupa 42 de ani de asteptare, regele si-a vazut tara eliberata de comunism, la revolutie. Aveau sa treaca inca doi ani grei pana cand Mihai I sa revina printre ai lui. Revederea Bucurestiului, in 1992, l-a marcat negativ.

"Cum au putut face lucruri atat de oribile?!" a murmurat Regele Mihai, plimbandu-si privirea pe cladirile gri ale Bucurestiului, supranumit odinioara Micul Paris al Balcanilor. "E urat, e foarte urat! Nu mai recunosc orasul! Asta nu e Bucurestiul meu!"

Cu toate acestea, avea sa fie placut surprins ca oamenii inca il iubesc si unii chiar si-au pus toate sperantele in el: un milion de romani s-au adunat pe Calea Victoriei, la doi pasi de fostul Palat Regal, ca sa-l salute pe ultimul monarh.

Regele a iesit de putine ori in fata poporului sau. A preferat o discretie activa pentru tara. Cu toate acestea, de fiecare data cand a avut ocazia, i-a insufletit pe romanii in mijlocul carora a mers.

Puterea a fost de acord. Regele Mihai va veni in Parlament, pe 25 octombrie, intr-o sedinta solemna

Relatia fostului suveran cu cei care au condus Romania dupa 1990 - marcata de momente foarte tensionate

Regele a primit din nou pasaport romanesc abia in 1997, dupa ce a mai fost in tara cu ocazia sarbatorilor de Pasti din 1992, insa alte tentative de a intra in Romania i-au fost blocate. O prima vizita esuata s-a consumat in ziua de Craciun, in 1990. Intrat in tara fara acordul autoritatilor, fostul suveran este intors din drum pe autostrada Bucuresti-Pitesti.

La 2 martie 1997, Regele Mihai a primit un nou pasaport romanesc, pe care scria "Mihai I - cetatean roman". O zi mai tarziu, presedintele PDSR Ion Iliescu afirma ca cei la putere sunt lipsiti de moralitate si demnitate si "ling talpile" fostului suveran. Iliescu aprecia ca puterea "terfeleste" Constitutia, desi presedintele tarii - la acel moment Emil Constantinescu - a jurat pe Constitutie.

Un gest de reconciliere este facut de Ion Iliescu in martie 2001. Dupa ce a revenit in functia de presedinte al Romaniei, intr-o scrisoare in care foloseste apelativul "sire", Iliescu ii invita pe regele Mihai si regina Ana sa participe la redeschiderea Galeriei de Arta Romaneasca Moderna a Muzeului National de Arta.

Consilierul prezidential Corina Cretu declara atunci ca presedintele Ion Iliescu considera ca invitatia adresata fostului suveran al Romaniei, Mihai I, este un "gest menit sa puna capat celor 11 ani de incrincenare in viata politica romaneasca".

Nici in 2011 invitarea Regelui Mihai in Parlament nu a fost lipsita de momente tensionate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Masa festiva la BNR. Celebrarea zilei de nastere a Regelui Mihai a inceput in Capitala
Masa festiva la BNR. Celebrarea zilei de nastere a Regelui Mihai a inceput in Capitala

Manifestatiile pentru sarbatorirea a 90 de ani de la nasterea Majestatii Sale Regele Mihai incep luni, 24 octombrie, in Capitala.

Principesa Margareta: Regele Mihai este foarte emotionat inaintea discursului din Parlament
Principesa Margareta: Regele Mihai este foarte emotionat inaintea discursului din Parlament

Principesa Margareta a declarat ca Regele Mihai este foarte emotionat inaintea discursului pe care il va rosti in Parlament, pe 25 octombrie. La acest eveniment nu va fi prezenta si Regina Ana.

Puterea a fost de acord. Regele Mihai va veni in Parlament, pe 25 octombrie, intr-o sedinta solemna
Puterea a fost de acord. Regele Mihai va veni in Parlament, pe 25 octombrie, intr-o sedinta solemna

Parlamentul a aprobat astazi propunerea liberalilor de a-l invita pe Regele Mihai, pe 25 octombrie, intr-o sedinta solemna a Legislativului. Decizia a fost luata cu 203 voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si 46 de abtineri.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.