PNL cere iertare Regelui Mihai in numele Romaniei, pentru acuzatiile lui Basescu. PDL nu comenteaza

Crin Antonescu si Sever Voinescu

Conducerea PNL a trimis astazi o scrisoare Majestatii Sale Regele Mihai I, in care ii cere iertare, "in numele tuturor romanilor", pentru acuzatiile de tradare lansate de Traian Basescu. In schimb, PDL nu vrea sa comenteze.

Iata textul integral al scrisorii PNL, semnata de liderul Crin Antonescu:

"Majestate,

Va scriu in numele tuturor romanilor, republicani sau monarhisti, care-si iubesc tara si isi respecta istoria. Ati fost jignit inca o data si am fost cu totii jigniti inca o data de catre un apatrid moral, care se afla astazi, vremelnic si din ce in ce mai abuziv, in fruntea statului roman. In numele tuturor compatriotilor mei care Va respecta ca pe un simbol al istoriei noastre,Va cer eu iertare pentru aceasta agresiune stupida si ticaloasa. Suntem alaturi de Majestatea Voastra pentru ceea ce ati reprezentat si reprezentati,din respect pentru istoria si demnitatea Romaniei."

Acest mesaj a fost semnat de presedintele PNL, Crin Antonescu.

La randul lui, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de externe si membru PNL, a comentat acuzatiile lui Traian Basescu, lansate la adresa Regelui Mihai. El sustine ca aceste declaratii reprezinta "un fals istoric".

Citește și
Regele Mihai
Casa Regala a Romaniei a rupt toate legaturile cu Casa de Hohenzollern
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”
"Exista doua perspetive din care trebuie sa privim aceste declaratii, una este din punct de vedere istoric. In acest sens, declaratia presedintelui reprezinta un fals istoric. Pe de alta parte, din punct de vedere cetatenesc, este o declaratie lipsita de eleganta la adresa unui fost sef de stat, al unui predecesor, daca vreti", a declarat Adrian Cioroianu, citat de Mediafax.

El a mai spus ca este absolut convins ca dorinta cetatenilor este aceea ca liderii sa se respecte intre ei, adaugand ca, si din aceasta perspectiva, afirmatiile sefului statului au fost nepotrivite.

In schimb, PDL se abtine, deocamdata sa comenteze declaratiile lui Traian Basescu. "Este perceptia subiectiva a presedintelui asupra unui moment din istoria recenta si nu-l comentez", a spus purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu.

Atac prezidential la Regele Mihai. Traian Basescu sustine ca abdicarea a fost "un act de TRADARE"

Cum comentati acuzatiile lui Traian Basescu la adresa Regelui Mihai? Sunteti de acord cu aceste afirmatii?

Eurodeputatul PDL Cristian Preda: "Antonescu a fost seful statului, Regele era ornamental"

Cristian Preda sustine, pe blogul sau, plecand de la un citat din politologul Ghita Ionescu, ca intre 1940 si 1944 Ion Antonescu a fost conducatorul statului, cu puteri depline, in timp ce Regele era "pur ornamental", iar Petru Groza era "si prim-ministru, si sluga la rusi".

Preda posteaza si un citat din cartea "Comunismul in Romania" a lui Ghita Ionescu, despre care spune ca este "acel politolog roman care a dat numele programului in cadrul caruia presedintele Basescu a tinut un discurs la London School of Economics acum cateva saptamani":

"Noul guvern [din septembrie 1940] reprezenta o asociere a Generalului Antonescu cu Garda de Fier, sub conducerea lui Horia Sima. Sima insusi era Vicepresedinte al Guvernului, iar Garda detinea, printre alte ministere cheie, si pe acelea de interne si externe. Garda dorea sa aboleasca monarhia, dar Antonescu a realizat un compromis, printr-un decret din 5 septembrie 1940, prin care se stabilea ca Regele daduse puteri absolute Primului Ministru." - scrie Preda pe blog.

Eurodeputatul mai adauga si ca "intre 1940 si 1944, Antonescu, dotat cu «puteri depline», nu a fost un banal premier, ci «conducatorul statului», Regele fiind in acea perioada pur ornamental".

"Era, in schimb, si prim-ministru, si «sluga la rusi» Petru Groza, cel care l-a silit pe Mihai I sa abdice, sub amenintarea pistolului. Istoricii spun ca Groza isi luase la el pistolul, ca nu cumva sa fie arestat, asa cum se intamplase cu Antonescu in august 1944", mai adauga Preda.

Dinescu: "Singurul rege pe care il respecta Basescu e Cioaba"

 Mircea Dinescu a spus nu este prima data cand seful statului da dovada de un "analfabetism politic cras".

"E clar ca (Basescu, n.r.) a lipsit de la lectiile de istorie. Nici macar comunistii nu indrazneau sa spuna ca actul Regelui Mihai a fost de tradare. Asta e Basescu, el se uita la desene animate, a recunoscut ca nu citeste. Singurul rege pe care il admira el e regele Cioaba si mai e ala, Mondialu', cu care topaie. Pe mine nu ma mira. Asta crede Basescu. E un personaj jalnic", a mai spus Mircea Dinescu, citat de Mediafax.

Citeste si:

Giunti e alesul pentru banca lui Dinamo! E campion al Italiei cu AC Milan şi a fost recomandat de 'Il Luce'

Ce noroc pe Meme! Steaua a facut cel mai important transfer al verii din INTAMPLARE

Cum sa te ratezi la Steaua! Lista pustilor super talentati care s-au pierdut pe drum din cauza lui Becali

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Atac prezidential la Regele Mihai. Traian Basescu sustine ca abdicarea a fost
Atac prezidential la Regele Mihai. Traian Basescu sustine ca abdicarea a fost "un act de TRADARE"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala.

Casa Regala a Romaniei a rupt toate legaturile cu Casa de Hohenzollern
Casa Regala a Romaniei a rupt toate legaturile cu Casa de Hohenzollern

Casa Regala a Romaniei a dat astazi un comunicat de presa in care anunta ruperea "tuturor legaturilor istorice si dinastice" cu Casa Princiara de Hohenzollern.

Carol Ferdinand de Romania, botezat! Traian Basescu i-a fost nas! VIDEO!
Carol Ferdinand de Romania, botezat! Traian Basescu i-a fost nas! VIDEO!

UPDATE: Este bucalat si frumos de pica, iar sambata, in cea mai importanta zi din viata lui, s-a aratat in lume cu straie morosenesti, bentita tricolora, plus un clop perfect pentru o papusa.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.