Controverse in jurul legii "Daca e fara bon, e gratis". Ce trebuie sa stiti daca vreti sa iesiti fara sa platiti din 1 martie


Ultimul update: Duminica 01 Februarie 2015 02:29
Data publicarii: Joi 29 Ianuarie 2015 17:49
Categorie: Stiri Economice

Cine nu primeste bon fiscal la magazin, poate sa plece fara sa plateasca produsele sau serviciile cerute. Legea a fost aprobata deja de Guvern si va intra in vigoare la 1 martie.

Chiar daca a trecut de Guvern, legea starneste reactia comerciantilor care spun ca noile reguli le incalca proprietatea si pot naste abuzuri. "S-ar putea sa avem cateva cazuri de abuz" admite ministrul de Finante. Iar avocatii ii contrazic pe vanzatori si spun ca un bun pentru care nu ai acte nu poate fi considerat proprietate.

De cate ori nu vi s-a intamplat sa mergeti la restaurant si sa nu primit bon, ci doar nota? Iar daca cereti bon, vi se spune ca „nu merge casa” sau se vi se da un bon care nu este fiscal. In acest caz, dupa 1 martie am putea pleca fara sa platim. Cel putin, asa sustin guvernantii, insa nu toata lumea este de acord cu ei.

Citeste si: Dupa metoda "Accidentul" apare si metoda "Fiscul". O frauda de 1 milion de dolari din SUA a ajuns si in SMS-urile romanilor

"Din moment ce iei ceva fara sa platesti pot sa fii acuzat de furt, da. Indiferent care sunt circumstantele pentru ca circumstantele sunt discutabile", spune Maria Muntean, secretarul Asociatiei Micilor Intreprinderi.

Atat juristii cat si guvernul ii contrazic insa pe comercianti. Corneliu Calota, purtatorul de cuvant al Guvernului spune ca nu putem fi acuzati de furt daca plecam cu produsul care ne-a fost dat fara bon. „Exista o legislatie care te protejeaza in felul acesta.”

Micile magazine se tem si ca unii clienti vor abuza de aceasta prevedere. "Niste cumparatori rau-intentionati intra in magazin, spun ca nu au primit bon si pleaca. Ce se intampla aici, e cuvantul lor impotriva cuvantului vanzatorului. E o singura vanzatoare. Ce faci? Ii pun politist langa magazin ca sa vada sa verifice sa monitorizeze?" intreaba Maria Muntean, secretarul Asociatiei Micilor Intreprinderi

Ministrul de Finante Dariu Valcov are un raspuns: "Vor fi si cazuri din acestea, dar cateva - acelea le va rezolva politia. E foarte important sa retinem ora si data cand s-a intamplat ca un comerciant pe care il reclamam sa nu dea bon fiscal"

Asta pentru ca daca la data si ora indicate de cumparator comerciantul nu a emis bonul, adevarul nu e de partea sa. Vom putea suna la 112 sau la noua linie gratuita pe care finantele o vor infiinta de 1 Martie special pentru astfel de reclamatii. Cei de la Antifrauda vor descinde apoi la fata locului. Amenda poate urca pana la 10 mii de lei, patronii pot face puscarie pentru evaziune, iar Fiscul poate inchide localul daca neregulile sunt mari.

Tot de la 1 martie, in fiecare magazin vom avea un mesaj "Daca nu v-a fost oferit bon fiscal, puteti pastra produsele fara sa le platiti". Masura care prevede ca putem pleca fara sa platim produsele daca nu primim in schimb bon fiscal vine la pachet cu organizarea loteriei bonurilor fiscale. "Daca comerciantul ma lipseste pe mine de dreptul de a trage un loz in plic, inseamna ca eu pot sa nu platesc”, spune Corneliu Calota, purtatorul de cuvant al Guvernului

Ca sa nu existe dubii, sfatul autoritatilor este sa nu dam banii din mana pana cand nu primim la schimb bonul fiscal pe care suntem obligati de lege sa il cerem. Ministerul de Finante spera sa reduca evaziunea cu 5% pe an, dupa aplicarea acestor masuri.

VIDEO PROTVPLUS.RO