Cum se impaca "Pactul national pentru educatie" cu "reforma bunului simt" a lui Remus Pricopie
Anul scolar 2013-2014 a reinceput pe 6 ianuarie. Si, ca de obicei, odata cu anul scolar a reinceput si reforma in educatie.
Inainte sa invete "Luceafarul" sau rezolvarea ecuatiilor de gradul 2, elevii romani ar face bine sa invete mai intai ce se schimba de anul acesta in educatie. Nu de alta, dar schimbarile nu sunt nici simple, nici insignifiante:
- se introduc trei evaluari noi: la finalul clasei a II-a (scris-citit si matematica), clasei a IV-a (evaluare prin esantionare la limba romana/ limba materna si matematica) si clasei a VI-a (doua probe transdisciplinare: o proba de limba romana si limba moderna I, o a doua proba - matematica si stiinte). Pana acum, aceste evaluari s-au facut doar in sistem pilot, pe un esantion de scoli.
- media la evaluarea nationala va avea o pondere de 75% in calculul mediei de admitere la liceu, fata de 50% pana acum
- absolventii de invatamant profesional pot continua liceul la forma de invatamant cu frecventa si nu doar la frecventa redusa, ca pana acum
- invatamant obligatoriu de 11 ani in loc de 10
- la clasa a XI-a se intoduce simularea examenului de Bacalaureat
- notele din liceu nu se mai iau in calcul la admiterea la facultate
- materii noi la clasele primare: "Educatie pentru societate", "Filosofie pentru copii" si "Educatie financiara"
Daca nu vi se pare complicat, acestea sunt doar schimbarile pentru anul scolar 2013-2014. Pe cei mici ii mai asteapta insa si alte surprize in urmatorii ani:
- Din 2015, la liceu nu se va mai putea intra cu o medie sub 5,
- tot din 2015, gradinita va fi obligatorie de la 5 ani.
- din 2019 evaluarea nationala, admiterea la liceu si Bacalureatul se vor da in sistemul testelor PISA, care sunt interdisciplinare.
In cazul in care tot nu vi se pare complicat, sa ne intoarcem un pic in timp si sa vedem ce reforme li s-au mai anuntat elevilor in ultiimi ani:
In 2009-2010:
- evaluare nationala la Bac la finalul clasei a VIII-a in locul tezelor cu subiect unic
- doar 3 probe scrise la Bac iar la probele orale se vor da certificate de competenta
2010-2011
- doar 2 probe scrise la Bac, limba romana + limba straina si proba de profil
- fiecare elev va avea un portofoliu educational care va cuprinde remarci ale profesorilor si alte informatii privind cunostintele si potentialul elevului respectiv
2011-2012
- clasa a IX, trecuta de la liceu la gimnaziu
- elevii minoritatilor nationale nu vor mai studia istoria si geografia in limba romana, ci in cea materna, dar denumirile geografice si istorice vor fi traduse in romana
- introducerea clasei pregatitoare
- programul „Scoala altfel” in saptamana dinaintea vacantei de primavara
- reintroducerea invatamantul profesional
- ore speciale de lectura si pontaj la intrarea in scoli
In anul scolar 2012-2013, elevii au avut totusi noroc si ministrii s-au succedat cu o asemenea viteza (au fost 6 in 2012) ca n-au mai apucat sa faca reforme. In schimb, au anulat cateva din cele vechi: de pilda, clasa a IX-a a ramas la liceu iar orele speciale de lectura si pontajul nu s-au mai introdus. S-a mai incercat si introducerea Bacalaureatului profesional, dar acesta s-a blocat la Parlament.
Decenii de neimpliniri marete
Aceste schimbari peste schimbari au avut loc in conditiile in care in 2008 toate partidele au semnat cu presedintele Basescu „Pactul national pentru educatie” prin care isi asumau o serie de obiective comune privind educatia nationala si se angajau „sa respinga improvizatiile” ceea ce, pe hartie, ar fi trebuit sa duca la o politica coerenta in acest domeniu. Atat de coerenta incat la ora actuala elevii ar avea nevoie de o materie speciala, „Reforma educatiei”, ca sa inteleaga cat de cat schimbarile care apar in fiecare an, uneori chiar mai des.
Si daca cumva va ganditi ca politicienii poate n-au avut timp sa puna la punct o strategie coerenta, inseamna ca nu stiti cand a inceput reforma invatamantului in Romania. Acum 20 de ani, in 1994. Ceea ce inseamna ca practic fiecare generatie care a inceput scoala dupa 1989 a suferit de pe urma lipsei de strategie in domeniul educatiei si a reformelor continui care practic s-a anulat una pe alta – cea mai recenta fiind cea a ministrului Remus Pricopie, care ne promite „reforma bunului simt”.
Burebista e de vina
Nu e absolut deloc uimitor ca, potrivit unui studiu recent, elevii romani sunt cei mai putin motivati din lume sa se duca la scoala. Iar cand se duc, parca e mai rau: din 2010 incoace, rezultatele la Bacalaureat arata ca scolile si liceele din Romania merg in gol, elevii iesind dupa 12 ani la fel cum au intrat.
Desigur, niciun ministru nu isi asuma vina: de pilda, Andrei Marga, care a condus educatia din 1997 pana in 2000, sustine ca rezultatele proaste pot fi puse in seama lui la fel de mult cum pot fi puse in seama lui Burebista. Cat despre Ecaterina Andronescu, eternul ministru PSD al educatiei (200o-2003. 2008-2009, iulie-decembrie 2012), domnia sa era convinsa inca de acum cinci ani ca „suntem pe calea cea buna” cu reforma.
Vezi in infograficul interactiv cati elevi au luat Bac-ul in ultimii ani
Pana si politicienii isi dau seama ca e ceva in neregula. „Cred ca cel mai rau lucru este ca in fiecare an se mai face o reforma. O sa-mi mearga copilul anul viitor in clasa I. Vreau sa stiu si eu cum termina clasa a XII-am nu in fiecare an sa vina alt Guvern, alt ministru si iar sa schimbe ceva” declara recent premierul Ponta. Ministrul Pricopie nu e insa de acord: mai are de facut si reforma manualelor, ca n-a mai fost facuta demult: tocmai din 2009.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, educație, scoala, liceu, evaluare nationala, admitere, ministru, reforme,
Dată publicare:
06-01-2014 15:56