Finalul mitului "Facultatea e pentru toti". In 2013, Romania cauta si ospatari, frizeri sau cizmari
Am pus punct celui mai negru bacalaureat din ultimele doua decenii. Iar contestatiile au reusit sa ii salveze doar pe 10 la suta dintre candidatii picati in sesiunea de toamna.
Restul sunt asteptati in 2013, cand ar putea deveni actorii unei noi productii, marca Ministerul Educatiei. Bacalaureatul diferentiat ar trebui sa umple golurile de specialisti in meserii aplicate, intr-o tara in care ospatarii sunt absolventi de Filosofie si muncitorii, licentiati in Drept.
Un plan maret, care ar putea sa esueze din start, daca oficialii nu vor deschide scoli in care fetele si baietii sa invete serios sa fie buni cofetari, bucatari, frizeri, instalatori, cizmari sau reparatori auto.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De 20 de ani, in Romania intri la ce liceu poti, inveti cat sa treci clasa si abia apoi te gandesti ce faci. Mihai a scapat dupa contestatii, ca prin urechile acului.
Cristi povesteste ca, inainte de fiecare teza, statea doua ore sa se vopseasca.
Minciuna tine doar pana cand dai un examen corect. In fata procentului rusinos al celor picati, oficialii au decis marea schimbare, pentru cei care intra acum in anul terminal.
Bacalaureatul se va da diferentiat: Varianta 1- cel national. Iti ofera o diploma si le deschide celor studiosi accesul pentru facultate. Varianta 2- examenul profesional. Cu aceasta diploma nu poti merge la facultate, dar poti face o post-liceala sau te poti angaja ca meserias.
Pentru prima data, ministerul da un semnal oficial ca facultatea nu e pentru toti.
Avem deja o suta de mii de licentiati si de masteranzi someri. Iar tara nu are nici ospatari, nici electricieni, nici tamplari, nici mecanici in care sa poti avea incredere.
Important e, asadar, ca toti absolventii sa fie indrumati din timp catre domeniul in care au inclinatii. Faci patru ani de liceu profesional, iei diploma de bac profesional, dar continui intr-o scoala superioara, ca sa te perfectionezi.
Pentru ca planul sa si functioneze, elevii si mai ales parintii trebuie sa isi schimbe mentalitatea.
Raimond, desi nu s-a omorat dupa carte si a primit un 6 chinuit, insista sa intre in invatamantul superior.
Cei mai multi nu inteleg ca facultatea nu garanteaza un viitor stralucit, mai ales daca nu ai cap.
Tocmai de aceea, bacalaureatul profesional ar fi primul pas pentru reformarea invatamintului. Dar nu destul. Ar trebui regandita programa. Si in plus, ar trebui reinfiintate scolile profesionale in care tinerii sa invete ceva concret. Altfel, diploma va fi doar o simpla hartie. Noul examen presupune, pe langa probele orale de limba romana si informatica, si una practica, din domeniul studiat - mecanica, electronica, comunicatii sau turism. Totusi, unele licee dau deja atestate de competenta, pe astfel de calificari. Ministrul insista ca nu e acelasi lucru.
In comisie nu a fost atinsa totusi problema de fond - cum vor fi reorganizate liceele tehnice in licee de meserii si cum vor fi corelate acestea cu scolile profesionale, care sa-i preia imediat pe absolventi?
In ce masura liceele profesionale vor tine cont de specificul unei zone: liceu de viticultura langa podgorii, liceu auto langa uzina. In Franta, de pilda, un mare producator de masini sustine financiar si logistic o scoala de mecanici din apropiere.
Noi inca avem sute de licee industriale, in zone in care fabricile au fost inchise. In loc sa schimbe profilul, oficialii semneaza anual diplome de absolvire pentru tineri care abia stiu sa scrie. Adi nu a avut, in clasa a IX, varianta unui liceu de meserii, desi i-ar fi placut sa repare calculatoare. A facut chimie si la absolvire a lucrat cateva luni ca vanzator.
Legiuitorii nu au inca raspuns la intrebari clare: ce bac profesional pot da cei care termina un liceu teoretic.
Campionul absolut a fost un absolvent cu 1 la matematica si 1 la fizica - adica nu a luat nicio sutime peste punctele din oficiu, dar tot a cerut recorectarea lucrarilor. Evident ca, in fata tezelor sale, nici cea de-a doua comisie nu a avut vreo revelatie.
In Romania, avem acum ospatari absolventi de filologie sau taximetristi cu master in economie, obtinut pe la universitati private.
Fara schimbari de fond, nu vom obtine decat o cosmetizare a statisticilor din ultimii 2 ani. Vor creste insa doar procentele, pentru ca nivelul de educatie va ramane acelasi.
In fine, mai exista un pericol: ca universitatile private, vesnic in cautare clienti, sa gaseasca portite ca sa accepte aceasta diploma profesionala in loc de cea generala. Depinde aici tot de minister, care poate sa puna bariere.
Sursa: Mediafax
Etichete: ecaterina andronescu, bacalaureat profesional,
Dată publicare:
05-09-2012 09:38