Elevilor romani le place scoala, dar nu si LA SCOALA. Fata rusinoasa a invatamantului, in cifre

×
Codul embed a fost copiat

Dupa rezultatele dezastruoase de la evaluarile nationale si bacalaureat, elevii nostri se claseaza pe ultimele locuri si la o serie de teste internationale.

Elevii romani urasc scoala, nu cartea! Aceasta e concluzia studiului PISA, realizat pe mai mult de jumatate de milion de elevi din 65 de tari. Studiul a fost facut public marti, iar cifrele pentru tara noastra arata o situatie foarte diferita fata de cliseul scolii romanesti care e excelenta, pacat ca elevii sunt slabi. De fapt, lucrurile par sa stea exact invers: elevii romani vor sa invete la fel de mult ca elevii din orice alta tara, dar scoala romaneasca ii demotiveaza!


Cifrele sunt clare: din toate cele 65 de tari incluse in studiu, Romania are cel mai putin motivati elevi! Ceea ce nu inseamna ca avem neaparat si elevi slabi: din punctul de vedere al rezultatelor, suntem peste vecinii din Bulgaria. Nu suntem insa exceptionali, asa cum ne place sa credem: chiar daca anul acesta am avut peste 160 de olimpici la competitiile internationale, studiul PISA spune insa ca procentul de elevi cu rezultate de top e mic: 3.2% la matematica, in timp ce in tarile Europei Occidentale depaseste de obicei 10% iar in China ajunge si la 55%. Dar nici repetenti nu prea avem: 5% dintre elevii romani au repetat macar o data anul, fata de 20% in Germania, 13% in SUA sau 28% in Franta.


Ce este PISA?

Citește și
Li Keqiang in Romania #special - 1
Evenimentul economic al anului. Ce castiga Romania dupa vizita de prietenie a premierului Chinei
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării


Programul International pentru Evaluarea Elevilor (Programme for International Student Assessment, PISA) a fost creat in urma cu 13 ani de Organizatia pentru Cooperare și Dezvoltare Economica. Scopul sau este sa compare cat de bine se descurca la scoala elevii de 15-16 ani din intreaga lume, pentru a depista eventualele probleme din sistemele de invatamant ale diferitelor tari, dar si cauzele acestora. La fiecare 3 ani, sute de mii de elevi din toate statele care vor sa participe la studiu sustin teste de matematica, abilitati lingvistice si cunostinte stiintifice, la care se adauga informatii privind atitutdinea elevilor fata de scoala, finantarea invatamantului din tara respectiva, nivelul de educatie al parintilor, salariul mediu al unui profesor s.a.m.d. Rezultatele studiului PISA starnesc deseori dezbateri aprinse: de pilda, in 2001, Germania a iesit pe un loc foarte prost comparativ cu alte tari industrializate, ceea ce a starnit o mica revolta impotriva sistemului de invatamant.


De ce nu le place copiilor nostri scoala?

 

Cifrele din ultimul studiu PISA nu lasa loc de indoieli: elevilor romani poate ca le place scoala, dar nu le place la scoala. Aproape 90% au recunoscut ca la ei in clasa se intarzie masiv la ore iar 44% au recunoscut ca au chiulit in ultima vreme macar o data, unul din cele mai mari procente din tarile incluse in aceasta cercetare. Am putea spune mai degraba ca elevii de la noi invata in pofida scolii, decat datorita acesteia. 

Sa privim problema si altfel: cum reusesc cei care sunt pe locurile fruntase la invatat, chinezii si sud-coreenii, care conduc detatasat de cativa ani clasamentele PISA? Nu e neaparat vorba de bani, fiindca procentul din PIB care se duce la educatie nu e mult mai mare decat in Romania. C. Panaitescu, o femeie din Romania care a predat in China, explica: „Acolo este mult mai mare concurenta, dar si asteptarile din partea parintilor. Pentru ca au un singur copil, investesc cat de mult pot in el si nu asteapta neaparat ca statul sa investeasca. In orasele mari toti copiii fac nu doar engleza, pian, fac inot.” Si in Coreea de Sud, presiunea asupra elevilor este extrem de mare, dar si cheltuilile parintilor: peste 20 de miliarde de dolari se duc anual pe meditatii si scoli private, in timp ce la noi tot bugetul educatiei e de 20 de miliarde de lei.


Daca tot vorbim de bani, trebuie spus insa ca si aici studiul PISA indica o situatie dramatica: e vorba de salariile profesorilor, cele mai mici din toate cele 65 de tari raportat la PIB/locuitor. Profesori nemotivati = elevi nemotivati?

Data fiind varsta elevilor din studiu – 15/16 ani – explicatia ar putea fi legata si de un factor care nu are legatura neaparat cu calitatea invatamantului: instabilitatea. In ultimii ani, liceenii, fiindca ei au raspuns la chestionarele PISA, au fost aproape in fiecare an victimele unei noi reforme in educatie - nu am spus-o noi, ci chiar seful Guvernului. In vara acestui an, Victor Ponta declara: „ Cred ca cel mai rau lucru este ca in fiecare an se mai face o reforrma. O sa-mi mearga copilul anul viitor in clasa I. Vreau sa stiu si eu cum termina clasa a XII-am nu in fiecare an sa vina alt Guvern, alt ministru si iar sa schimbe ceva”. Si noi vrem, ce-i de facut?

La finalul acestui articol puteti descarca raportul complet al studiului realizat de PISA.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
"EU FAC ROMANIA!" Descopera povestile romanilor pentru care "nu se poate" nu exista in vocabular

ProTV te saluta si iti spune "La Multi Ani" cu prospetimea unui tanar curajos si vizonar, ajuns la varsta majoratului.

Evenimentul economic al anului. Ce castiga Romania dupa vizita de prietenie a premierului Chinei
Evenimentul economic al anului. Ce castiga Romania dupa vizita de prietenie a premierului Chinei

Fara indoiala, summitul China - Europa de Est si Centrala a fost cel mai important eveniment economic si politic al acestui an. 400 de chinezi, in frunte cu premierul Li Keqiang, au fost la Bucuresti si au pus la cale in 3 zile peste 30 de proiecte mari.

7 ani de cand autoritatile se balbaie din cauza cardului de sanatate. Cum se pierd milioane de euro
7 ani de cand autoritatile se balbaie din cauza cardului de sanatate. Cum se pierd milioane de euro

Sunt mai multe amanari decat carduri tiparite. Asa s-ar putea descrie istoricul producerii si distribuirii cardului electronic de sanatate, care are toate sansele sa intre in al 7-lea an de intarzieri.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.