PORTRET de lider cu mana de fier. Vladimir Putin, omul care a transformat Rusia in ultimii 12 ani
Vladimir Putin, spion fara renume, apoi inalt functionar sarguincios, s-a impus dupa o ascensiune-fulger ca un lider autoritar care a transformat Rusia in ultimii 12 ani, relateaza AFP.
Daca va fi ales duminica in urma alegerilor prezidentiale, dupa patru ani ca prim-ministru, Putin, un om cu o privire patrunzatoare si fruntea lata, va ramane la conducere cel putin pana in 2018. El a dat asigurari ca are o singura ambitie, anume "dezvoltarea stabila" a unei tari pe care a reusit deja sa o scoata din situatia anilor '90 pentru a-i reda statura de mare putere.
"Nu credeam niciodata ca voi deveni seful statului", declara el in februarie. "Dar mi-ar placea ca odata incheiata munca mea, Rusia contemporana sa fie o constructie solida", adauga el.
Pentru partizanii sai, "verticala puterii" in serviciul "liderului national" este garantia unui viitor radios. Ei felicita intransigenta de care da dovada Putin, chiar si cand acest lucru implica moartea a zeci de persoane nevinovate, cum a fost in timpul crizei ostaticilor de la teatrul Dubrovka din Moscova (2002).
El isi cultiva acest rol de om dur si in fata camerelor de filmat. Desi evita sa vorbeasca despre viata sa privata, inclusiv despre cele doua fiice ale sale, Putin se lasa filmat calarind la bustul gol prin stepa, stingand incendii la bordul unui avion sau coborand cu bobul pe o pista. Daca ar fi sa credem ce scrie profesoara sa Vera Gurevici intr-o carte din 2004, Putin, un judoka emerit, a preferat intotdeauna stilul puternic.
Certat pentru ca i-a rupt piciorul unui coleg, la varsta de 14 ani, el raspundea: "Sunt oameni care nu inteleg cuvintele (...), inteleg doar forta", potrivit profesoarei sale, care adauga ca acest lucru i-a ramas intiparit in minte mult timp. Confruntat din decembrie 2011, de la alegerile legislative controversate, cu o miscare de contestare fara precedent, Vladimir Putin respinge criticile, calificandu-i pe opozanti drept maimute, spioni platiti de americani sau incapabili."Ei nu au un program unificat, mijloace clare si comprehensibile de a-si atinge obiectivele, care nu sunt nici ele clare, si nu au oameni capabili sa faca lucruri concrete", declara el in decembrie. De atunci, pentru detractorii sai, anii regimului Putin sunt cei ai dispretului fata de democratie, dupa cum arata maniera in care revine la Kremlin.
Constitutia nu autorizeaza decat doua mandate consecutive la presedintie, astfel ca el l-a desemnat in 2008 ca succesor pe apropiatul sau Dmitri Medvedev. Acesta nu candideaza la prezidentialele din 4 martie, respectand scenariul redactat de "mai multi ani", a explicat Vladimir Putin.
Totusi, Putin a intrat ca reformator in politica, in 1991, devenind un apropiat colaborator al primarului din Sankt Petersburg, dupa o cariera de ofiter KGB, despre care nu se cunoaste aproape nimic, cu exceptia faptului ca a activat in fosta Republica Democrata Germana (1985-1990). In 1996, anul in care a intrat in administratia presedintelui Boris Eltin, care era afectat de alcool si boli, Putin avertizeaza chiar impotriva tentatiei de a reveni la un lider cu mana de fier pentru a restabili ordinea in Rusia.
"Acest confort va trece repede, acel pumn va incepe sa ne stranguleze", spunea el intr-un interviu. La Kremlin, el a sedus atunci prin eficacitatea sa: din vara lui 1998, a fost numit la conducerea FSB (succesorul KGB), iar un an mai tarziu a devenit prim-ministru.
In acest post, el s-a aratat a fi un lider fara concesii, declansand in octombrie, dupa un val de atentate, al doilea razboi din Cecenia, un conflict sangeros care avea sa fie baza popularitatii sale, dar si a imaginii sale autoritare. In decembrie, Eltin a demisionat si l-a lasat pe Putin la Kremlin.
Bazandu-se pe "structurile de forta" (FSB, politie, armata) si pe apropiatii sai de la Sankt Petersburg (fost Leningrad, unde s-a nascut la 7 octombrie 1952), el s-a debarasat de cativa "oligarhi", acei oameni de afaceri foarte bogati si influenti sub mandatul lui Eltin.
Unii sunt exilati, iar presedintele grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, intrat in rezistenta, este in inchisoare din 2003. Televiziunile trec sub controlul regimului, iar statul preia un rol preponderent in economie. Opozitia comunista si populista este tolerata, deoarece nu ataca fundamentele sistemului.In tara domnea ordinea, iar pentru unii acest lucru nu era intamplator. "Eu cred ca Putin este un om pe care Dumnezeu si destinul l-au trimis Rusiei in timp ce traversa o perioada dificila", declara in iulie Vladislav Surkov, fost ideolog al regimului rus.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, vladimir putin, alegeri, Dmitri Medvedev, kgb,
Dată publicare:
03-03-2012 12:21