Sky News: Mii de functionari publici din Rusia vor primi bani sa-l voteze de mai multe ori pe Putin

Vladimir Putin

O ancheta realizata de postul britanic de televiziune Sky News a dezvaluit ca mii de angajati din sistemul public vor primi bani daca vor vota de mai multe ori in favoarea lui Vladimir Putin, in scrutinul prezidential de duminica.

Potrivit unui angajat care a dorit sa ramana anonim, au fost date ordine "de la nivel inalt" pentru ca 25% din cei 200.000 de angajati din sectorul public din Moscova sa voteze de cinci ori in scrutinul prezidential. In schimb, ei vor primi cate 230 de euro.

Opozitia rusa sustine ca este pregatita sa demonstreze ca alegerile vor fi fraudate.

"In conditiile in care vor exista cativa observatori in fiecare sectie de votare din Moscova, a devenit clar ca vechile scheme de fraudare nu vor putea fi aplicate. insa acum vor fi folosite mai multe persoane, impartite in echipe de cate cinci", explica sursa citata.

Vladimir Putin se pregateste sa revina la Kremlin intr-o atmosfera tensionata

Citește și
Manifestare de sprijin pentru Vladimir Putin
Aproximativ 130.000 de oameni au iesit in strada ca sa-l sprijine pe Putin in cursa prezidentiala
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Actualul premier rus Vladimir Putin se pregateste sa revina la Kremlin dupa alegerile prezidentiale din 4 martie, cu rezultat previzibil, dar precedate de o contestare fara precedent de la preluarea puterii in 2000, relateaza AFP.

Putin ar urma sa castige fara surpriza inca din primul tur al alegerilor prezidential, la fel ca la precedentele scrutine prezidentiale din 2000 si 2004. In pofida unei scaderi nete anul trecut a cotei sale de popularitate, de la aproximativ 70 la suta la putin peste 50 la suta, fostul agent KGB este creditat in ultimele sondaje cu 58-66 la suta din intentiile de vot, ceea ce i-ar permite sa isi invinga usor cei patru contracandidati.

Comunistul Ghennadi Ziuganov, al carui partid este principala formatiune a opozitiei dar nu a putut niciodata sau nu vrut sa ingrijoreze puterea in exercitiu si al carui electorat (nostalgic dupa perioada sovietica) este batran, este creditat cu aproximativ 15 la suta din voturi.

Ales prima data la presedintie cu 53 la suta din voturi in timp ce era sef de stat interimar dupa demisia predecesorului sau Boris Eltin, si gratie unui razboi lansat in Cecenia dupa atentate sangeroase la Moscova, Vladimir Putin a fost reales triumfal in 2004 cu peste 71 la suta din voturi. Cresterea rapida a nivelului de viata, permisa in special de cresterea cursului mondial al petrolului si de o politica perceputa ca restabilind locul tarii pe scena mondiala, a alimentat aceasta popularitate, potrivit sociologilor.

Vladimir Putin a ramas cel mai puternic om din tara dupa ce l-a propulsat, in 2008, la presedintie pe Dmitri Medvedev, unul dintre subordonatii sai, Constitutia nepermitandu-i sa candideze pentru un al treilea mandat consecutiv. Dupa ce a incarnat o perioada de timp sperantele de liberalizare, Medvedev a anuntat in septembrie ca nu va candida la alegerile prezidentiale si se va retrage in favoarea mentorului sau.

O reforma constitutionala a transformat mandatul de patru ani in unul de sase. Putin poate teoretic sa ramana la putere pentru doua noi mandate, respectiv 12 ani, pana in 2024. Anuntul privind revenirea sa a generat, in septembrie, comparatii cu cei 18 ani la putere ai liderului sovietiv Leonid Brejnev, desemnati in mod obisnuit prin epoca "stagnarii".

Alegerile legislative din decembrie, castigate cu aproximativ 50 la suta din voturi de catre partidul de guvernamant Rusia Unita, si marcate de fraude, potrivit opozitiei si observatorilor straini, au generat o miscare de contestare fara precedent din anii '90.

Un prim val de manifestatii, la Moscova, Sankt-Petersburg si in numeroase alte orase, pana la Vladivostok (Extremul Orient), a fost reprimat cu mii de arestari si zeci de condamnari la pedepse de pana la 15 zile de inchisoare. Rapid, amploarea manifestatiilor la Moscova - aproximativ 80.000 de persoane la 10 decembrie in apropiere de Kremlin, apoi mai multe la 24 decembrie si 4 februarie - a constrans autoritatile sa tolereze aceste reuniuni carora li s-au alaturat numeroase personalitati culturale si din cadrul presei.

Intr-o ultima actiune simbolica, duminica, opozitia a mobilizat mii de persoane la Moscova pentru a constitui un lant uman de-a lungul bulevardului care inconjoara centrul orasului. Putin a acuzat opozantii ca servesc intereselor puterilor straine si a luat in deradere simbolul ales de miscarea de contestare, o banda alba despre care el sustine ca a crezut ca este un prezervativ sau un semn al luptei impotriva SIDA.

Candidatura liberalului Grigori Iavlinski a fost refuzata, pe motivul unor nereguli in listele cu semnaturile de sustinere, privand electoratul de singurul candidat considerat drept un opozant real al lui Vladimir Putin.

Ceilalti candidati - comunistul Ghennadi Ziuganov, populistul Vladimir Jirinovski, miliardarul Mihail Prohorov si liderul de centru-stanga Serghei Mironov sunt considerati drept personaje care il pun in valoare pe Putin. "Putin si-a ales concurenti comozi, ca si cum campionul lumii si-ar alege adversarii, ar defini regulile si ar fi el insusi arbitrul competitiei", a apreciat Nikolai Petrov, expert al organizatiei moscovite Centrul Carnegie.

Posturile de televiziune nationale - toate controlate de putere dupa ce a ajuns la conducere Putin - i-au acordat un spatiu amplu premierului, inclusiv deplasarilor acestuia in uzinele de armament sau in regiunile subventionate de Moscova. Putin a refuzat orice dezbatere cu concurentii sai, publicand in presa articole lungi in care a promis o reinarmare "fara precedent" a tarii si cresteri salariale.

Presa independenta cum ar fi postul de radio Ecoul Moscovei, televiziunea privata Dojd sau cotidianul de opozitie Novaia Gazeta au denuntat, la randul lo, presiuni directe asupra lor sau a actionarilor lor. In cadrul unei reuniuni, joi, de peste 100.000 de sustinatori la Moscova - la care au fost invitati insistent angajati ai unor companii publice, potrivit opozitiei - Putin a rostit un discurs ofensiv, apreciind ca alegerile viitoare reprezinta o noua "batalie pentru Rusia".

El i-a acuzat pe cei care nu il vor urma ca "tradeaza tara".

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
WikiLeaks: Rusia a furnizat Israelului codurile de acces ale sistemului de rachete iranian Tor-M1
WikiLeaks: Rusia a furnizat Israelului codurile de acces ale sistemului de rachete iranian Tor-M1

Rusia a furnizat Israelului codurile de acces ale sistemului iranian de aparare antiaeriana Tor-M1 in schimbul codurilor necesare pentru a "pirata" avioanele fara pilot vandute de Israel Georgiei, potrivit unor e-mailuri ale agentiei americane Stratfor.

Aproximativ 130.000 de oameni au iesit in strada ca sa-l sprijine pe Putin in cursa prezidentiala
Aproximativ 130.000 de oameni au iesit in strada ca sa-l sprijine pe Putin in cursa prezidentiala

Aproximativ 130.000 de persoane au participat joi, pe un stadion din Moscova si in apropierea acestuia, la un miting in sprijinul premierului rus Vladimir Putin. El este considerat favorit in alegerile prezidentiale din 4 martie.

Sondaj: Vladimir Putin va castiga alegerile prezidentiale din primul tur, cu 58,6 % din voturi
Sondaj: Vladimir Putin va castiga alegerile prezidentiale din primul tur, cu 58,6 % din voturi

Premierul rus Vladimir Putin, candidat la alegerile prezidentiale din 4 martie, ar urma sa castige alegerile din primul tur cu 58,6 % din voturi.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.