Acesta e barbatul care a incercat sa-l asasineze pe Putin. Primele cuvinte dupa arest. VIDEO

Ultima actualizare: 25-10-2012 15:48
Adam Osmayev - 1

Un terorist, cu puternice legaturi in Marea Britanie, scrie DailyMail, a fost arestat in cazul tentativei de asasinare a prim-ministrului rus Vladimir Putin.

O filmare ajunsa in presa il infatiseaza pe acesta pe jumatate dezbracat, ranit si acoperit de sange. Cecenul Adam Osmayev a fost ridicat de fortele speciale in portul Odessa, aflat in partea ucrainieana a Marii Negre.

In genunchi si cu capul aplecat acesta ar fi recunoscut: "Scopul nostru era sa mergem la Moscova si sa incercam sa-l ucidem pe prim-ministrul Putin... Deadline-ul era pana la finalizarea alegerilor prezidentiale din Rusia".

Se crede ca Osmayev a trait pentru multi ani in Londra. Daca acest lucru ar fi adevarat ar inflama ingrijorarea Kremlinului ca Marea Britanie este raiul teroristilor islamisti extremisti din Cecenia. 

In plus, serviciile secrete ruse sustin ca Osmayev a "absolvit o prestigioasa universiate din Marea Britanie" si ca provine dintr-o proeminanta familie cecena.

Tanarul, care are in jur de 30 de ani, se afla pe lista celor mai cautati infractori din Rusia de ani buni.

Osmayev a ajuns pe mana ofiterilor unitati speciale antitero ucrainiene Alfa dupa o explozie accidentala care a avut loc la inceputul lui februarie intr-un apartament din Odessa si in care a murit un alt presupus terorist, Ruslan Madayev.

Vestile despre complotul impotriva lui Putin vin in ultima saptamana de campanie electrorala de dinaintea alegerilor prezideantiale, care vor avea loc in aceasta duminica. Vladimir Putin este dat ca sigur invingator, in ciuda numeroaselor proteste de strada impotriva regimului sau autoritar.

Cum a fost dejucat planul de asasinare a lui Putin

Serviciile secrete ruse si ucrainene au dejucat o tentativa a islamistilor de asasinare a premierului rus Vladimir Putin a anuntat luni un post de televiziune pro-Kremlin, citat de AFP.

Serviciile secrete ucrainene au descoperit acest complot dupa o explozie intr-un apartament din Odesa (sudul Ucrainei), in care o persoana a fost ucisa.

Alte doua persoane au fost arestate si au afirmat, potrivit postului Pervii Kanal, ca lucreaza pentru liderul islamist Doku Umarov, inamicul numarul unu al Kremlinului.

Unul dintre suspectii arestati, Ilvi Pianzin, care ar fi fost interogat intr-o sectie a politiei ucrainene, a afirmat ca gruparea sosise in Ucraina din Emiratele Arabe Unite, prin Turcia.

Conform acestuia, gruparea urma sa se antreneze in Ucraina si sa pregateasca bombe pentru a comite atentate in Rusia, culminand cu o tentativa de asasinare a lui Vladimir Putin.

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a confirmat informatia, dar a refuzat sa faca vreun comentariu, potrivit agentiei Interfax.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO