Noile rachete rusesti ar putea lansa atacuri nucleare ORIUNDE in Europa. Raspunsul american depinde si de Romania

racheta ruseasca lansata de pe o nava

Conflictul din Siria a redeschis discutia privind arsenalul Kremlinului, care ar putea include rachete cu raza medie de actiune ce pot lovi orice tinta din Europa.

Discutia privind noile rachete de croaziera rusesti a fost declansata de recentele bombardamente navale in care flota rusa a Marii Caspice a lovit tinte din Siria. Aproape imediat, Statele Unite au reactionat, acuzand Moscova ca ar detine arme interzise de tratatele internationale, iar Vladimir Putin a replicat duminica. Oficial, nimeni nu spune despre ce rachete este vorba, dar informatiile neoficiale contureaza un scenariu sumbru: Kremlinul poate lovi cu bombe nucleare orice tinta de pe continentul nostru.

-► Putin: Armata rusa va fi dotata cu rachete moderne
-► Reactia americana: „Nu vom sta pe margine”
-► Rolul Romaniei in raspunsul NATO
-► Noile rachete ale Rusiei
-► SSC-X-8, arma secreta a lui Putin?

Putin: Armata rusa va fi dotata cu rachete moderne
Singurele precizari au fost facute duminica de Vladimir Putin, intr-un interviu acordat duminica canalului public de televiziune Rossia-1, in care a vorbit despre armele „de inalta precizie” pe care Rusia le-ar putea folosi „in cazul unei amenintari la adresa securitatii sale”. "In principiu, toti partenerii nostri, cel putin la nivel de experti, stiu ca Rusia are astfel de arme. Dar una este sa se stie asta la nivel de experti si cu totul altceva este ca celelalte tari sa se convinga ca ele exista cu adevarat si ca sunt intr-adevar, de foarte inalta calitate. Avem specialisti foarte bine instruiti si pregatiti care sa le poata utiliza in mod sistematic. Si, nu in ultimul rand, Rusia are vointa de a folosi aceste arme in cazul in care aceasta corespunde intereselor nationale ale statului si poporului rus”, a declarat presedintele rus.

Citește și
parada militara Rusia rachete nucleare
Oficial rus: Romania va deveni automat tinta pentru rachete NUCLEARE. Armele de care scutul american nu ne poate apara
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Referitor la rachetele lansate din Marea Caspica spre Siria, Putin a precizat ca acestea „au intrat in serviciu in 2012. Raza lor de actiune este de 1.500 de kilometri, dar acestea sunt desigur arme high-tech, de inalta precizie. Intentionam sa reutilam fortele noastre armate nu doar cu astfel de rachete, ci si cu echipamente moderne terestre, cu alte echipamente aeriene”, a afirmat liderul rus.

Putin a indicat ca rachetele lansate din Marea Caspica impotriva teroristilor au avut o viteza omparabila cu cea a unui avion cu reactie. La replica moderatorului ca serviciile secrete americane au anuntat ca unele din rachetele de croaziera ruse au deviat de la tinta si au cazut in Iran, Putin a spus: „Serviciile de informatii americane sunt cele mai bune din lume, dar nici ele nu stiu totul”.

Reactia americana: „Nu vom sta pe margine”
Joi, Washington-ul a avertizat Moscova ca incalca Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF), in vigoare din 1988. Tratatul, incheiat de sefii de stat american si rus, interzice rachetele nucleare si conventionale, balistice si de croaziera lansate de la sol si cu raza de actiune intre 500 si 5.500 de kilometri . 

Asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea si conformitatea armamentelor, Frank Rose, a declarat ca s-ar putea lua masuri, insa numai dupa o consultare cu aliatii din NATO, inclusiv cu Romania. „Nu vom sta pe margine daca Rusia continua sa incalce acest tratat foarte important”, a spus Rose.

Rolul Romaniei
Declaratia oficialului american a fost comentata duminica pentru Hotnews de ministrul roman de externe, Bogdan Aurescu.  „Statele Unite acuza Federatia Rusa ca a dezvoltat un anumit tip de racheta care este interzis de catre tratatul INF. Federatia Rusa sustine ca acest tip de racheta nu exista, desi Statele Unite indica anumite elemente de proba cu privire la existenta acestui nou tip de racheta”, a spus Aurescu pentru Hotnews.

Statele Unite nu au detaliat pana in momentul de fata in ce ar putea consta un astfel de raspuns, prin urmare este prematur sa facem o evaluare cu privire la aceasta ipoteza”, a explicat seful diplomatiei de la Bucuresti. Oficialii americani ar fi inca "in procesul de reflectie privind o potential astfel de reactie".

Citeste si: Rusia, tara slaba cu arme nucleare puternice. Cat de mare este riscul unui razboi atomic care sa afecteze Romania

Noile rachete ale Rusiei
Rachetele despre care discuta in termeni ambigui atat Vladimir Putin, cat si oficialii americani, sunt cele din modelul SSN-30A, lansate de rusi din Marea Caspica asupra unor tinte din Siria si care, sustin mai multe bloguri din domeniul militar, ar putea lovi oriunde in Europa folosind focoase conventionale sau nucleare. Testarea lor a inceput in 2008, insa abia in 2013 SUA a ridicat obiectii privind o posibila incalcare a tratatului INF, potrivit New York Times.

Si asta deoarece, potrivit unor surse neoficiale, SSN-30A nu e decat o varianta a celei mai noi rachete de racheta de croaziera rusesti, SSC-X-8, cu o raza de actiune de aproape 5.500 de kilometri – dublul distantei dintre Londra si Moscova. Or, prin tratatul INF, raza de actiune permisa pentru rachetele de croaziera si cele lansate de la sol este sub 500 de kilometri sau peste 5.500 (pentru rachete intercontinentale).

SSC-X-8, arma secreta a lui Putin?
In luna iulie a anului trecut, Washington-ul a acuzat violarea tratatului INF de catre rusi iar seful militar al NATO, generalul Breedlove, a spus ca aceasta „nu va ramane fara raspuns”. Acuzatiile faceau referire la testul din ianuarie 2014 al unei rachete rusesti lansate de la sol, ce ar putea fi temuta SSC-X-8. Se pare insa ca rusii au reusit sa ocoleasca prevederile tratatului, clasificiand temporar arma drept racheta intercontinentala, cu indicativul RS-26.

Justin Bronk, analist al institutului independent RUSI din Marea Britanie, afirma pentru Al Jazeera ca „data fiind starea tensionata a relatiilor NATO-Rusia in problema Siriei, Crimeei si Ucrainei, o demonstratie pe scara larga cu rachete SS-N30A in limitele tratatului INF ar putea fi vazuta ca o confirmare a faptului ca SSC-X-8 poate zbura mult peste 500 de kilometri si ca Putin nesocoteste tratatul”. La randul sau, Kremlinul a acuzat in mod repetat Statele Unite ca ar incalca tratatul INF prin instalarea scutului antiracheta de la Deveselu.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Raspunsul Rusiei la scutul anti-racheta din Romania. Baza aeriana care poate lansa atacuri nucleare in toata Europa de Est
Raspunsul Rusiei la scutul anti-racheta din Romania. Baza aeriana care poate lansa atacuri nucleare in toata Europa de Est

Rusia nu se multumeste sa raspunda doar cu declaratii la instalarea de baze NATO in estul Europei. Kremlinul are planuri pentru o baza aeriana care va ameninta in egala masura Romania, Polonia si tarile baltice.

Oficial rus: Romania va deveni automat tinta pentru rachete NUCLEARE. Armele de care scutul american nu ne poate apara
Oficial rus: Romania va deveni automat tinta pentru rachete NUCLEARE. Armele de care scutul american nu ne poate apara

Scutul de la Deveselu ne-a adus in colimatorul Rusiei, afirma un inalt oficial de la Moscova.

Putin:
Putin: "Doar un nebun isi imagineaza ca Rusia ar putea ataca NATO". Ce spune despre scutul anti-racheta din Romania

In ajunul vizitei in Italia, liderul de la Kremlin a acordat un interviu presei din aceasa tara si a vorbit pe larg despre situatia internationala

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.