Noile rachete rusesti ar putea lansa atacuri nucleare ORIUNDE in Europa. Raspunsul american depinde si de Romania
Conflictul din Siria a redeschis discutia privind arsenalul Kremlinului, care ar putea include rachete cu raza medie de actiune ce pot lovi orice tinta din Europa.
Discutia privind noile rachete de croaziera rusesti a fost declansata de recentele bombardamente navale in care flota rusa a Marii Caspice a lovit tinte din Siria. Aproape imediat, Statele Unite au reactionat, acuzand Moscova ca ar detine arme interzise de tratatele internationale, iar Vladimir Putin a replicat duminica. Oficial, nimeni nu spune despre ce rachete este vorba, dar informatiile neoficiale contureaza un scenariu sumbru: Kremlinul poate lovi cu bombe nucleare orice tinta de pe continentul nostru.
-► Putin: Armata rusa va fi dotata cu rachete moderne
-► Reactia americana: „Nu vom sta pe margine”
-► Rolul Romaniei in raspunsul NATO
-► Noile rachete ale Rusiei
-► SSC-X-8, arma secreta a lui Putin?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Putin: Armata rusa va fi dotata cu rachete moderne
Singurele precizari au fost facute duminica de Vladimir Putin, intr-un interviu acordat duminica canalului public de televiziune Rossia-1, in care a vorbit despre armele „de inalta precizie” pe care Rusia le-ar putea folosi „in cazul unei amenintari la adresa securitatii sale”. "In principiu, toti partenerii nostri, cel putin la nivel de experti, stiu ca Rusia are astfel de arme. Dar una este sa se stie asta la nivel de experti si cu totul altceva este ca celelalte tari sa se convinga ca ele exista cu adevarat si ca sunt intr-adevar, de foarte inalta calitate. Avem specialisti foarte bine instruiti si pregatiti care sa le poata utiliza in mod sistematic. Si, nu in ultimul rand, Rusia are vointa de a folosi aceste arme in cazul in care aceasta corespunde intereselor nationale ale statului si poporului rus”, a declarat presedintele rus.
Referitor la rachetele lansate din Marea Caspica spre Siria, Putin a precizat ca acestea „au intrat in serviciu in 2012. Raza lor de actiune este de 1.500 de kilometri, dar acestea sunt desigur arme high-tech, de inalta precizie. Intentionam sa reutilam fortele noastre armate nu doar cu astfel de rachete, ci si cu echipamente moderne terestre, cu alte echipamente aeriene”, a afirmat liderul rus.
Putin a indicat ca rachetele lansate din Marea Caspica impotriva teroristilor au avut o viteza omparabila cu cea a unui avion cu reactie. La replica moderatorului ca serviciile secrete americane au anuntat ca unele din rachetele de croaziera ruse au deviat de la tinta si au cazut in Iran, Putin a spus: „Serviciile de informatii americane sunt cele mai bune din lume, dar nici ele nu stiu totul”.
Reactia americana: „Nu vom sta pe margine”
Joi, Washington-ul a avertizat Moscova ca incalca Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF), in vigoare din 1988. Tratatul, incheiat de sefii de stat american si rus, interzice rachetele nucleare si conventionale, balistice si de croaziera lansate de la sol si cu raza de actiune intre 500 si 5.500 de kilometri .
Asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea si conformitatea armamentelor, Frank Rose, a declarat ca s-ar putea lua masuri, insa numai dupa o consultare cu aliatii din NATO, inclusiv cu Romania. „Nu vom sta pe margine daca Rusia continua sa incalce acest tratat foarte important”, a spus Rose.
Rolul Romaniei
Declaratia oficialului american a fost comentata duminica pentru Hotnews de ministrul roman de externe, Bogdan Aurescu. „Statele Unite acuza Federatia Rusa ca a dezvoltat un anumit tip de racheta care este interzis de catre tratatul INF. Federatia Rusa sustine ca acest tip de racheta nu exista, desi Statele Unite indica anumite elemente de proba cu privire la existenta acestui nou tip de racheta”, a spus Aurescu pentru Hotnews.
„Statele Unite nu au detaliat pana in momentul de fata in ce ar putea consta un astfel de raspuns, prin urmare este prematur sa facem o evaluare cu privire la aceasta ipoteza”, a explicat seful diplomatiei de la Bucuresti. Oficialii americani ar fi inca "in procesul de reflectie privind o potential astfel de reactie".
Noile rachete ale Rusiei
Rachetele despre care discuta in termeni ambigui atat Vladimir Putin, cat si oficialii americani, sunt cele din modelul SSN-30A, lansate de rusi din Marea Caspica asupra unor tinte din Siria si care, sustin mai multe bloguri din domeniul militar, ar putea lovi oriunde in Europa folosind focoase conventionale sau nucleare. Testarea lor a inceput in 2008, insa abia in 2013 SUA a ridicat obiectii privind o posibila incalcare a tratatului INF, potrivit New York Times.
Si asta deoarece, potrivit unor surse neoficiale, SSN-30A nu e decat o varianta a celei mai noi rachete de racheta de croaziera rusesti, SSC-X-8, cu o raza de actiune de aproape 5.500 de kilometri – dublul distantei dintre Londra si Moscova. Or, prin tratatul INF, raza de actiune permisa pentru rachetele de croaziera si cele lansate de la sol este sub 500 de kilometri sau peste 5.500 (pentru rachete intercontinentale).
SSC-X-8, arma secreta a lui Putin?
In luna iulie a anului trecut, Washington-ul a acuzat violarea tratatului INF de catre rusi iar seful militar al NATO, generalul Breedlove, a spus ca aceasta „nu va ramane fara raspuns”. Acuzatiile faceau referire la testul din ianuarie 2014 al unei rachete rusesti lansate de la sol, ce ar putea fi temuta SSC-X-8. Se pare insa ca rusii au reusit sa ocoleasca prevederile tratatului, clasificiand temporar arma drept racheta intercontinentala, cu indicativul RS-26.
Justin Bronk, analist al institutului independent RUSI din Marea Britanie, afirma pentru Al Jazeera ca „data fiind starea tensionata a relatiilor NATO-Rusia in problema Siriei, Crimeei si Ucrainei, o demonstratie pe scara larga cu rachete SS-N30A in limitele tratatului INF ar putea fi vazuta ca o confirmare a faptului ca SSC-X-8 poate zbura mult peste 500 de kilometri si ca Putin nesocoteste tratatul”. La randul sau, Kremlinul a acuzat in mod repetat Statele Unite ca ar incalca tratatul INF prin instalarea scutului antiracheta de la Deveselu.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, NATO, vladimir putin, arme nucleare, rachete, baza, deveselu, scut, tratatul inf,
Dată publicare:
12-10-2015 13:34