Putin: "Doar un nebun isi imagineaza ca Rusia ar putea ataca NATO". Ce spune despre scutul anti-racheta din Romania

Ultima actualizare: 09-06-2015 06:59
Vladimir Putin - Getty

In ajunul vizitei in Italia, liderul de la Kremlin a acordat un interviu presei din aceasa tara si a vorbit pe larg despre situatia internationala

Presedintele rus a acceptat sa vorbeasca la Moscova cu jurnalistii de la Corriere della Sera, inclusiv despre actualul conflict cu Occidentul. „Nu e vina Rusiei ca relatiile cu tarile UE s-au deteriorat. Nu noi am introdus limitari in comert si in activitatea economica. Aceste masuri au fost luate impotriva noastra si a trebuit sa ripostam”, a spus Vladimir Putin.

Noi nu am tratat niciodata Europa ca pe o amanta”, a continuat liderul rus, „dar azi am impresia ca Europa incearca sa stabileasca cu noi raporturi pur materiale si doar in favoarea sa”. Putin s-a referit atat la noua politica energetica a UE, cat si la faptul ca Occidentul nu vrea sa accepte politica sa de anexari, in schimb are propria sa politica de extindere. „Acest parteneriat estic al UE vrea sa integreze tot spatiul post-sovietic in spatiul economic unic, de la Lisabona sau Vladivostok, sau doar sa traseze noi frontiere, intre Rusia de azi si Vest, incluzand, sa zicem, Ucraina si Moldova.

Putin a continuat paralela intre extinderea Rusiei si cea a UE. „Atunci cand se integreaza tarile europene e ceva normal, dar daca noi facem acelasi lucru in spatiul post-sovietic, se vorbeste despre dorinta Rusiei de a isi reface imperiul. Nu inteleg”.

Liderul de la Kremlin s-a referit si la sistemele anti-racheta americane, asa cum este scutul de la Deveselu. El a vorbit despre pericolul unui atac american asupra tarii sale. „Noi nu ne ducem nicaieri, doar ca infrastructura NATO se apropie de granitele noastre”, a spus Putin, acuzand din nou Statele Unite ca nu respecta Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare. „Odinioara, le-am propus partenerilor americani sa construim in trei un sistem de aparare anti-racheta: Rusia, Sua, Europa. Propunerea a fost respinsa”.

Putin neaga insa ca are planuri agresive impotriva Occidentului. „Doar un nebun sau cineva in vis ar putea sa isi imagineze ca Rusia ar putea intr-o zi sa atace NATO. Aceasta idee nu are niciun sens, nicio baza. Poate ca exista un anumit interes in a alimenta aceste frici. Poate ca Statele Unite vor sa impiedice o apropiere intre Europa si Rusia. Nu trebuie sa va temeti de Rusia”, le-a transmis Putin europenilor. „Avem alte lucruri de facut, va asigur”.

Vladimir Putin va vizita saptamana viitoare orasul Milano, unde se desfasoara anul acesta expozitia universala, si se va intalni la Vatican cu suveranul pontif.

Foto: Shutterstock

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO