Experienta de neuitat a unui fotograf in zonele ex-sovietice.Cum arata tara celor 700.000 de buncare
Patria celor 700.000 de buncare din Europa de Est, locul unde te intorci in trecut sau peisajul pe care creierul nu poate sa-l inteleaga cum a ajuns asa o ruina. Fiecare descriere apartine unei tari aparte.
Si fiecare tara in parte a fost vizitata de un fotograf a carei experienta in tarile ex-sovietice a fost povestita in New York Times.
"Dupa caderea Uniunii Sovietice, fostele state membre au ramas nu numai cu cladiri in ruina si economii ruinate, ci si cu o identitate regionala fracturata. Cetatenii fiecarei tari au inceput sa caute noi intelesuri pentru vietile lor post-comuniste. Un sentiment al pierderii si o lupta pentru o noua identitate este exact ceea ce fotograful Lukasz Trzcinski a incercat sa surprinda in ultimii 15 ani pe camera, in albumul sau intitulat <
Dupa ce New York Times a decis sa publice munca fotografului, acesta le-a scris ziaristilor americani intr-un e-mail:
"De la caderea blocului comunist, est-europenii au devenit obsedati in a elimina vechiile stereotipuri si de a impune altele noi. Dar nici cele vechi si nici acestea noi nu vorbesc despre adevar."
Nascut in Cracovia acum 36 de ani, trecerea de la un regim la celalalt l-a inspirat pe Trzcinski sa expuna in fotografiile sale ce a insemnat cu adevarat tranzitia, un termen pe care si Romania l-a adoptat in anii '90, pentru fiecare stat in parte.
"Majoritatea oamenilor din 'Noua Europa' ar vrea sa isi stearga acea parte din istoria lor, dar cu trecerea timpului a devenit tot mai usor sa porti o conversatie complexa cu acestia despre acest subiect.", spune acesta.
Dupa ce a trecut prin 15 tari ex-sovietice, Lukasz Trzcinski s-a intors acasa cu cateva concluzii:
"Mi-a luat ceva timp sa inteleg ce vreau sa descopar in Slovacia. Cand conduceam prin tara, simteam ca ceva nu pare a fi in ordine, dar nu mi-am dat seama ce exact. Mi-a luat ceva timp sa realizez ca peisajul era o ruina in realitate. Sa conduci prin aceasta tara iti da impresia ca privesti terenuri abandonate intr-un scenariu post-apocaliptic. Desi pentru ochi este usor de vazut, pentru creier este dificil de inteles."
"Cand am intrat in Ucraina am simtit ca si cand m-as fi intors in timp, am prins Kosovo in momentul in care isi declara independenta si a fost foarte interesant sa vad motivele din spatele evenimentelor de acolo."
"Albania a fost speciala pentru buncarele sale. Nu exista niciodata tara din lume in care un dictator a construit 700.000 de buncare pentru ca fiecare cetatean sa-si poata apara tara."
Sursa: New York Times
Etichete: Ucraina, Polonia, europa de est, kosovo, albania,
Dată publicare:
11-10-2012 21:41