Serge Haroche si David Wineland,laureatii Nobel 2012 pentru fizica. Evenimente inedite despre premiu

Serge Haroche, David Wineland

Cercetatorii francez Serge Haroche si american David J. Wineland au fost recompensati, marti, cu premiul Nobel pentru fizica pe 2012. Miercuri, incepand cu 12.45, PRO TV News va transmite decernarea premiului Nobel pentru chimie.

Comitetul Nobel i-a recompensat pe cei doi pentru "metodele lor experimentale inovatoare care permit masurarea si manipularea sistemelor cuantice individuale".

Serge Haroche este un fizician francez, nascut in 1944, in Casablanca, este casatorit si are doi copii. A fost profesor al Collège de France, iar in prezent detine conducerea catedrei de Fizica Cuantica. Haroche a devenit cunoscut in lumea stiintifica dupa ce a demonstrat, prin observatie experimentala, decoerenta cuantica - mecanismul prin care sistemele cuantice interactioneaza cu mediul inconjurator capatand caracteristici probabilistice suplimentare.

Decoerenta a fost subiectul cercetarii active in ultimele doua decenii. In 2008, Haroche si colegul lui de la Scoala Normala Superioara (ENS) Jean-Michel Raimond au reusit sa realizeze tranzitia de la fizica cuantica la cea clasica pe un mic pachet de fotoni.

Ca si colegul lui francez, fizicianul american David J. Wineland, nascut in 1944, a activat in domeniul opticii cuantice si a studiat "interactiunea fundamentala dintre lumina si materie". Wineland este, in prezent, profesor al laboratorului de fizica din cadrul National Institute of Standards and Technology (NIST) din Boulder, Statele Unite ale Americii.

Citește și
nobel
"Salt urias pentru omenire"Profesor roman de la Oxford,despre castigatorii Nobelului pentru medicina

In 2011, castigatorii premiului Nobel pentru fizica au fost cercetatorii Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) si Adam G. Riess (SUA). Cei trei savanti au fost recompensati pentru descoperirea faptului ca Universul se afla intr-o expansiune accelerata.

Sezonul Nobel pe 2012 a debutat luni, cand cercetatorii John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul pentru medicina pentru cercetarile lor in domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman. Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Informatii insolite despre premiul Nobel pentru fizica

- 105 premii Nobel pentru fizica au fost decernate de la prima editie, din 1901.

- Premiul Nobel nu a fost decernat in sase ocazii: 1916, 1931, 1934, 1940, 1941 si 1942.

- In 47 de ani, premiul Nobel pentru fizica i-a revenit unei singure persoane, in 30 a fost impartit intre doi laureati, iar in alti 29, intre trei laureati. In total, 194 de persoane au primit premiul Nobel pentru fizica. Media de varsta a laureatilor premiului Nobel pentru fizica, intre 1901 si 2011, este de 54 de ani. Cel mai tanar laureat al premiului este Lawrence Bragg, care avea 25 de ani cand a fost distins, alaturi de tatal sau, in 1915. Bragg este, de altfel, cel mai tanar laureat al unui premiu Nobel in general. Cel mai in varsta laureat al premiului Nobel pentru fizica este Raymond Davis Jr., care a primit distinctia la 88 de ani, in 2002.

- Doar doua femei au fost recompensate cu premiul Nobel pentru fizica, Marie Curie, in 1903, care a primit si premiul Nobel pentru chimie in 1911, si Maria Goeppert-Mayer, in 1963.

- John Bardeen este singura persoana care a primit premiul Nobel pentru fizica de doua ori, in 1956 si 1972.

- Nu au fost acordate premii Nobel pentru fizica postum. Regulamentul Nobel prevede, din 1974, ca acest premiu sa nu fie acordat postum, decat daca laureatul a murit dupa anuntul distinctiei. Inainte de 1974, premiul a fost acordat doar de doua ori postum, lui Dag Hammarskjöld (pace, 1961) si Erik Axel Karlfeldt (literatura, 1931).

- Premii Nobel pentru fizica castigate in familie: cuplu casatorit - Marie Curie si Pierre Curie (1903); tata si fiu - William Bragg si Lawrence Bragg (1915), Niels Bohr (1922) si Aage N. Bohr (1975), Manne Siegbahn (1924) si Kai M. Siegbahn (1981) si J. J. Thomson (1906) si George Paget Thomson (1937).

- Laureatii primesc cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Lista laureatilor premiului Nobel pentru fizica din ultimii zece ani: 2012: Serge Haroche (Franta) si David Wineland (SUA) 2011: Saul Perlmutter si Adam Riess (SUA) si Brian Schmidt (Australia/SUA) 2010: Andre Geim (Olanda), Konstantin Novoselov (Rusia/ Marea Britanie) 2009: Charles Kao (SUA/ Marea Britanie), Willard Boyle (SUA/ Canada), George Smith (SUA) 2008: Yoichiro Nambu (SUA), Makoto Kobayashi si Toshihide Maskawa (Japonia) 2007: Albert Fert (Franta) si Peter Grünberg (Germania) 2006: John C. Mather (SUA) si George F. Smoot (SUA) 2005: Roy J. Glauber (SUA), John L. Hall (SUA) si Theodor W. Hänsch (Germania) 2004: David J. Gross, H. David Politzer si Frank Wilczek (SUA) 2003: Alexei A. Abrikosov (Rusia/ SUA), Vitaly Ginzburg (Rusia) si Antony J. Leggett (Marea Britanie/ SUA).

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Cercetatorii Serge Haroche si David J. Wineland sunt laureatii premiului Nobel pentru fizica
Cercetatorii Serge Haroche si David J. Wineland sunt laureatii premiului Nobel pentru fizica

ProTV News transmite live cele mai importante momente de la decernarea premiilor Nobel 2012. Marti au fost anuntati laureatii Nobel pentru fizica, iar miercuri, incepand cu 12.45, vom afla cine a castigat prestigiosul premiu pentru chimie.

"Salt urias pentru omenire"Profesor roman de la Oxford,despre castigatorii Nobelului pentru medicina

Pentru John Gurdon, un simplu telefon a fost de ajuns sa-i schimbe viata. Dupa zeci de ani de cercetari zilnice, britanicul a fost numit astazi castigatorul premiului Nobel pentru medicina, alaturi de Shinya Yamanaka.

Sir John B. Gurdon si Shinya Yamanaka sunt laureatii premiului Nobel pentru medicina
Sir John B. Gurdon si Shinya Yamanaka sunt laureatii premiului Nobel pentru medicina

PRO TV NEWS A TRANSMIS LIVE ANUNTUL PRIVIND CASTIGATORII PREMIULUI NOBEL PENTRU MEDICINA. Sir John B. Gurdon si Shinya Yamanaka sunt laureatii premiului Nobel pentru medicina pe 2012.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.