Ce sanse avem sa scapam de vizele pentru America. Consulul SUA: "Vestea buna e ca Romania indeplineste o parte din cerinte"

viza americana pe pasaport

Am intrat in NATO si in UE, dar inca mai avem nevoie sa stam la cozi pentru viza de America. O situatie neplacuta, daca nu chiar umilitoare, de care de zece ani ni se promite ca vom scapa. Cat de aproape suntem de acest obiectiv?

In 2005, Romania a ajuns pe “harta de drum” a Departamentului de Stat american, alaturi de Brazilia, Bulgaria, Cipru, Israel, Polonia si Turcia. Asta insemna ca eram printre candidatii la includerea in clubul select al tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in SUA, a carui denumite tehnica este Visa Waiver Program (VWP).

De atunci au trecut 10 ani si romanii inca au nevoie de vize pentru America, in vreme ce alte state au fost admise in Visa Waiver in aceasta perioada. Printre acestea se numara tarile baltice si Coreea de Sud, dar si Cehia, Slovacia, Grecia si vecinii nostri maghiari. Intrebarea logica este: ce am gresit de nu putem inca circula liber in Statele Unite?

Citeste si: Peste 90 % din cererile pentru viza de intrare in SUA, aprobate de ambasada. Cum se desfasoara interviurile

In 2004 Romania era favorita la eliminarea vizelor
Programul Visa Waiver a fost creat in 1986, pentru a usura conditiile de intrare in SUA a cetatenilor din Marea Britanie si Japonia. Ulterior, pe lista s-au adaugat si alte tari, toate caracterizate prin economii puternice si regimuri politice stabile – nu neaparat insa si democratice, fiindca in VWP sunt si monarhii absolutiste ca Brunei sau Liechtenstein. De asemenea, unele state (Argentina, Uruguay) au fost excluse din program, din cauza ca economiile lor s-au prabusit.

Citește și
Barack Obama
Cuba saluta decizia lui Obama de a o scoate de pe lista SUA cu state care sponsorizeaza terorismul
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Dupa extinderea UE, intre Bruxelles si Washington au demarat in 2004 discutii privind posibilitatea ca toti cetatenii Uniunii sa scape de vize pentru SUA. Problema era ca legile americane din acel moment privind Visa Waiver favorizau statele care sustineau cu trupe efortul de razboi din Irak si Afganistan. Ceea ce insemna ca Polonia si Romania erau in fruntea listei, desi altminteri conditiile economice si politice din aceste tari nu le calificau pentru VWP iar tara noastra nici macar nu era inca membra a Uniunii. Asa incat, in ciuda protestelor inaltilor oficiali europeni, guvernul SUA a refuzat sa aplice aceeasi regula pentru toate tarile UE si a preferat sa negocieze cu fiecare dintre ele in parte.

Conditiile pentru Visa Waiver
Ideea de baza a Visa Waiver este sa permita intrarea in SUA, pentru 90 de zile, fara viza, a cetatenilor acelor tari unde conditiile sunt destul de bune incat oamenii sa nu aiba motiv sa ramana in America. “Legea Imigratiei si Nationalitatii afirma ca fiecare aplicatie pentru o viza trebuie prezumata a fi o intentie de imigrare in SUA”, explica in 2009 consulul general la Bucuresti de atunci, James Gray. “Pentru a trece peste aceasta prezumptie, aplicantii trebuie sa demonstreze ca au legaturi sociale, familiale, economice si de alte feluri cu tara lor care i-ar motiva sa se intoarca acasa la sfarsitul scurtei lor vizite”.

Iar pentru ca o intreaga tara sa scape de vize, e nevoie sa indeplineasca anumite conditii, dintre care cea mai importanta este ca in in ultimul an, cel mult 3% din solicitarile de viza pentru SUA sa fi fost refuzate. Mai trebuie si ca tara respectiva sa emita pasapoarte care pot fi scanate, sa accepte schimbul de informatii privind terorismul si criminalitatea cu autoritatile americane, sa aiba acorduri de repatriere si extradare etc., dar esentiala este rata de respingere. Or abia anul acesta tara noastra a coborat sub 10%, in vreme ce pe glob sunt destule state care au rate sub 3% si nu au intrat in Visa Waiver – de pilda Africa de Sud, Qatar sau Mauritius.

Vizele romanilor, la mana Congresului SUA
Pe de alta parte, anul trecut Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA, spunea ca aceste criterii s-ar putea schimba, deoarece presedintele Obama intentioneaza „sa creasca pragul ratei de refuz de la 3% la un procent mai mare pentru a fi mai usor pentru statele care indeplinesc nivelul maxim al ratei de refuz sa intre in Visa Waiver”. Legea in acest sens trebuie insa mai intai sa treaca de Congres, care la ora actuala este controlat de adversarii lui Obama.

Urmatoarea evaluare a tarilor candidate in programul Visa Waiver va avea loc pe 1 mai si, data fiind rata de respingere a aplicatiilor din Romania, e clar ca nu avem sanse sa scapam nici anul acesta de vize pentru SUA. Pe de alta parte, consulul general la Bucuresti, Harry Leighton, are si mesaje incurajatoare. „Vestea buna este ca Romania deja indeplineste o parte din aceste cerinte”, a spus diplomatul american, citat de Agerpres. „Romania a introdus pasapoartele electronice. Lucram cu autoritatile romane in cadrul unui grup de lucru pe probleme consulare”.

Visa Waiver nu e cea mai buna solutie?
Leighton recunoaste insa ca „avem o problema cu rata de refuz de 3%”. Dar are si solutia: „In general, cu cat mai stabila si prospera e tara, cu atat mai probabil este ca rata de refuz sa scada”. Simplu, deci: ca sa putem pleca in SUA fara viza e nevoie sa o ducem in Romania atat de bine incat sa nu ne mai dorim sa plecam in America.

Recent, insa, insarcinatul de afaceri al SUA, Dean Thompson, a explicat la "Dupa 20 de ani" de ce nu trebuie sa ne agatam de acest vis al eliminarii vizelor. "Nu uitati ca peste 90% dintre solicitanti primesc viza. Sunt vize pe 10 ani, care ofera o mai mare flexibilitate decat prevederile Visa Waiver. Vom continua sa lucram ca procesul sa fie cat mai simplu."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Un american ajuns DIN GRESEALA la o discutie cu presedintele Obama.
Un american ajuns DIN GRESEALA la o discutie cu presedintele Obama. "Ma gandeam ca seful meu o sa ma omoare"

Cum ar fi sa ajungeti din greseala la masa cu cel mai puternic om din lume si sa fiti in situatia de a discuta cu el despre un subiect despre care nu stiti mare lucru? A patit-o un barbat din SUA
 

Cuba saluta decizia lui Obama de a o scoate de pe lista SUA cu state care sponsorizeaza terorismul
Cuba saluta decizia lui Obama de a o scoate de pe lista SUA cu state care sponsorizeaza terorismul

Cuba saluta decizia presedintelui Barack Obama de a scoate insula comunista de pe lista Washingtonului cu state care sponsorizeaza terorismul, relateaza postul Vocea Americii (VOA) in pagina electronica.

Videoclipul de campanie al lui Clinton,
Videoclipul de campanie al lui Clinton, "interzis minorilor" in Rusia. Imaginile care au starnit controverse: VIDEO

Un post rusesc a difuzat primul videoclip de campanie al lui Hillary Clinton cu avertismentul ca se adreseaza adultilor, de teama ca ar putea sa aiba de suferit din cauza legislatiei care interzice "propaganda homosexuala", relateaza Mediafax.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.