Cat costa interventia ruseasca in Siria. "Pentru Kremlin, razboiul e solutia miraculoasa care chiar poate functiona"
Cat de mult pierde – sau castiga – Kremlinul, in termeni financiari, din interventia in sprijinul lui Bashar al-Assad? Raspunsul este surprinzator.
In vreme ce trece printr-o criza economica grava, produsa de sanctiunile occidentale, dar si de scaderea pretului petrolului, Rusia lui Putin isi permite costurile unei interventii militare peste hotare. Dar cat de mari – sau de mici – sunt aceste costuri? Cotidianul rusesc Moscow Times a comandat o asemenea evaluare institutului de analiza geopolitica si militara IHS Jane’s de la Londra.
Calculele IHS arata ca suma minima ar fi de 2,4 milioane de dolari pe zi. Din acest total, costul bombelor aruncate zilnic de avioanele rusesti este de 750.000 de dolari, cel al orelor de zbor ale eavioanelor si elicopterelor este de 710.000 iar soldele militarilor nu depasesc 450.000 de dolari. E vorba insa de o zi obisnuita, in care au loc bombardamente aeriene; in cazul in care Rusia lanseaza si atacuri cu rachete de croaziera, costul unei zile de razboi poate exploda.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O singura racheta precum cele lansate de flota Marii Caspice pe 7 octombrie costa 1,2 milioane – iar in acea zi s-au folosit 26 de rachete, costul total depasind 31 de milioane de dolari. Nici dronele militare, precum cea doborata recent in Turcia, nu sunt ieftine, putand ajunge la un sfert de milion de dolari.
Pe de alta parte, analistii spun ca pentru rusi, razboiul e mult mai ieftin decat pentru americani, atat din cauza ca Siria e mai aproape de ei decat de SUA, cat si din cauza ca soldele sunt mai mici iar mai echipamentul si munitia au costuri mult mai scazute. De asemenea, e posibil ca regimul al-Assad sa acopere o parte din cheltuielile aliatilor sai.
In plus, operatiunea ruseasca din Siria nu e de mari proportii, palind, de pilda, in fata exercitiului Centru-2015, organizat la mijlopcul lunii septembrie. La acesta au participat 95.000 de militari, cu 7.000 de tancuri, tunuri, baterii de rachete si alte sisteme de armament, 170 de avioane si 20 de nave. Iar de-a lungul intregului an sunt programate intre 3.500 si 4.000 de exercitii militare in Rusia. Prin comparatie, in Siria Kremlinul are circa 50 de avioane si elicoptere si cel mult 2.000 de militari la sol, care protejeaza baza aeriana si asigura suportul logistic.
Pentru anul acesta, Rusia are un buget al apararii de 50 de miliarde, iar interventia in Siria nu ar fi depasit 115 milioane, potrivit estimarilor expertilor IHS. Ea reprezinta mai putin de un procent din exporturile anuale de armament ale Moscovei, ce depasesc 15 miliarde. In plus, o parte insemnata din acesti bani ajung la industria militara ruseasca, deci practic sunt un stimulent pentru economie.
Pe de alta parte, conflictul cu Ucraina a fost mult mai costisitor pentru Rusia. Potrivit raportului realizat de Boris Nemtov, liderul opozitiei asasinat in februarie, in zece luni de conflict Rusia a cheltuit peste 1 miliard de dolari cu separatistii pro-rusi din estul Ucrainei si peste 1,5 miliarde pentru „sprijinirea refugiatilor” din Donetk si Luhansk.
Analistii rusi spun insa ca pentru Kremlin, o discutie despre costurile razboiului e pur si simplu irelevanta. „Sa te dai mare valoreaza mult mai mult decat sa ai bani”, sustine Ruslan Puskov, directorul Centrul pentru Analiza Strategiilor si Tehnologiei. Iar Igor Sutiaghin, un fost expert rus in armament, inchis pentru spionaj si care acum este analist pentru Royal United Services Institute, afirma ca “Rusia ia bani din viitorul sau” – in loc sa investeasca in economie, arunca banii pe razboaie.
“La Kremlin exista credinta ca razboiul este solutia miraculoasa pentru orice problema iar apoi economia creste, pretul petrolului explodeaza”, sustine Sutiaghin. “Si, practic, chiar se poate intampla asta, fiindca interventia ruseasca poate duce la cresterea pretului petrolului, ceea ce va ajuta economia Rusiei”.
Sursa: Pro TV
Etichete: avioane, kremlin, interventie, vladimir putin, siria, buget, armata, trupe, costuri, exercitii, bashar al-assad,
Dată publicare:
22-10-2015 16:18