Rusia a lansat atacuri in Siria din Marea Caspica. Crucisatoarele au distrus 11 tinte, sustine ministrul rus al Apararii

×
Codul embed a fost copiat

Aviatia rusa a lovit in total 112 de pozitii ale gruparii jihadiste Statul Islamic, a anuntat miercuri ministrul rus al apararii Serghei Soigu, in cadrul unei intrevederi cu presedintele rus Vladimir Putin.

Cititi in articol:

► 
SUA nu vor coopera cu Rusia pana cand aceasta tara nu-si va schimba 'strategia gresita'
Moscova a solicitat reluarea discutiilor la nivel militar cu Statele Unite
Rusia a lansat atacuri in Siria din Marea Caspica

 

 

Citește și
escadrila ruseasca de avioane
Aviatia rusa a bombardat Palmira si ar putea interveni si in Irak. Seful NATO: "Rusii nu tintesc in principal Statul Islamic"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

 

"De la 30 septembrie pana astazi au fost efectuate atacuri asupra a 112 obiective. Intensitatea loviturilor va creste", a afirmat Soigu, potrivit agentiei TASS.

In acelasi timp, Serghei Soigu a indicat ca patru crucisatoare ale Flotei ruse la Marea Caspica au lansat miercuri dimineata 26 de rachete de croaziera asupra a 11 tinte. 'Toate tintele au fost distruse si nu exista victime in randul populatiei civile', a declarat ministrul rus.

Presedintele Putin a apreciat operatiunile aviatiei ruse in Siria, subliniind ca deocamdata este prea devreme pentru a trage unele concluzii. 'stim cat de complicate sunt operatiunile de acest gen - antiteroriste. si, desigur, este inca prea devreme pentru a trage concluziile, dar ceea ce s-a facut pana acum merita o foarta buna apreciere', a afirmat presedintele rus, conform aceleiasi agentii.

In acelasi timp, seful statului rus a afirmat ca aviatia rusa va sustine armata siriana in timpul ofensivei sale terestre impotriva Statului Islamic. Viitoarele operatiuni militare ruse in Siria 'vor fi sincronizate cu operatiunile terestre ale armatei siriene si fortele armatei (ruse) a aerului vor sustine intr-un mod eficace ofensiva armatei siriene', a subliniat liderul de la Kremlin.

SUA nu vor coopera cu Rusia pana cand aceasta tara nu-si va schimba 'strategia gresita'

RSUA nu vor coopera cu Rusia atata timp cat aceasta tara isi continua 'strategia gresita' in Siria, a declarat miercuri ministrul american al apararii Ashton Carter, ca reactie la declaratiile anterioare pe acest subiect ale Moscovei.

''Rusia are o strategie gresita (in Siria), avioanele ruse continua sa bombardeze, dar nu tinte ale Statului Islamic'', a afirmat seful Pentagonului, aflat intr-o vizita la Roma, dupa cum relateaza agentia TASS. ''in pofida declaratiilor partii ruse, noi nu vom colabora pana cand aceasta strategie nu se va schimba'', a precizat Ashton Carter.

Cu toate acestea, el a tinut sa sublinieze ca SUA mentin deschise canalele de contact cu Rusia pentru a fi asigurata securitatea militarilor americani ce participa la operatiunile in Siria.

Departamentul de Stat SUA: Peste 90% din loviturile Rusiei nu au vizat SI sau Al-Qaida

Statele Unite au afirmat miercuri ca aproape toate loviturile aeriene ale Rusiei in Siria nu au vizat gruparea Statul Islamic ori cele afiliate Al-Qaida, ci organizatii armate siriene moderate care lupta impotriva regimului de la Damasc, anunta AFP.

"Peste 90% din loviturile lor aeriene la care am asistat nu au fost contra SI sau teroristilor afiliati la Al-Qaida. In mare parte au fost contra gruparilor din opozitie", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.

Anterior, ministrul rus al apararii Serghei Soigu a afirmat ca Rusia este gata sa-si coordoneze operatiunile sale in Siria cu cele ale coalitiei internationale conduse de SUA, apreciind ca fara sprijin reciproc gruparea terorista Statul Islamic nu va putea fi invinsa.

Ministrul rus a indicat totodata ca, de la 30 septembrie, cand a inceput interventia militara in Siria, aviatia rusa a lovit in total 112 de pozitii ale Statului Islamic, in timp ce Occidentul suspecteaza Moscova de lovirea cu prioritate a pozitiilor gruparilor care se opun presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Seful Pentagonului acuza zilele trecute Rusia ca, prin actiunile sale ce au ca tinte pozitii ale opozitiei moderate, contribuie la escaladarea razboiului din Siria.

Noi atacuri ruse in Siria

Avioane ruse au efectuat noi atacuri aeriene 'intense' in Siria, in provinciile Idleb si Hama, in nord-vestul si centrul tarii, a indicat miercuri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citat de AFP.

Aceasta organizatie neguvernamentala, cu sediul in Marea Britanie, dar care dispune de o retea vasta de activisti si surse medicale in teren, informeaza ca loviturile intreprinse de 'avioane care ar fi ruse' au vizat cel putin patru obiective in provincia Hama si trei obiective in Idleb.

Atacurile aeriene, care au avut loc in cursul noptii de marti spre miercuri si la primele ore ale diminetii de miercuri, au fost 'mai intense ca de obicei', adauga OSDO, care nu a fost in masura sa furnizeze un bilant al victimelor in aceasta etapa de culegere a datelor din teren.

Militantii Statului Islamic se ascund in moschei si se folosesc de civilii din Siria pentru a scapa de avioanele rusesti, stiind ca nu ataca niciodata zonele cu civili, a declarat marti ministrul rus al apararii, Anatoly Antonov, potrivit Russia Today. Jihadistii isi ascund masinile in jurul moscheilor, a continuat oficialul.

Ministerul Apararii din Rusia a dat publicitatii imagini din timpul raidurilor efectuate in Siria, in care sustin ca apar vehicule ale teroristilor, in timp ce erau mutate.

Moscova a solicitat reluarea discutiilor la nivel militar cu Statele Unite

Apelul, transmis in maniera informala, a primit un raspuns pozitiv din partea secretarului american al Aparari, care se afla in vizita in Europa. Discutiile sunt cu atat mai necesare cu cat Rusia este acuzata ca a incalcat de doua ori spatiul aerian al Turciei, stat membru NATO.

La centrul american de comanda din Qatar, radarele arata fiecare miscare a avioanelor militare de pe cerul Siriei. Cele rusesti sunt redate cu galben, iar cele americane cu verde. Comandantul american este increzator ca cele doua parti vor reusi sa evite situatiile periculoase.

General-locotenent Charles Brown, comandantul operatiunii aeriene americane: "Sunt cazuri in care trebuie sa ne mutam aeronavele, pentru a evita un incident, insa in acest caz vorbim de perioade scurte, comparativ cu orele numeroase in care avioanele noastre se afla in misiune."

Ministerul rus al Apararii a anuntat ca Aviatia Rusa a avut marti 20 de misiuni deasupra Siriei si a lovit 12 tinte apartinand ISIS. Este vorba de o tabara de antrenament, dar si de depozite de explozibili din provincia Idlib, unde gruparile rebele reusisera sa castige teren impotriva presedintelui sirian. Moscova a respins inca o data criticile legate de felul in care isi alege tintele.

Maria Zakharova, reprezentanta Ministerului rus de Externe: "As vrea sa va reamintesc de atacurile de la 11 septembrie din Statele Unite, cand am resimtit durerea americanilor ca si cum ar fi a noastra. Atunci ne-am oferit ajutorul in lupta contra terorismului. Nu am pus intrebari daca e vorba de un terorist rau sau de unul nu chiar atat de rau."

La randul sau, ministerul rus al apararii a subliniat ca printre victimele raidurilor ruse nu se regasesc civili sirieni.

Anatoli Antonov, ministrul-adjunct rus al Apararii: "Nu folosim doar informatile pe care le primim de la parteneri sirieni. Verificam toate datele de o suta de ori ca sa fim siguri ca luam decizia cea buna."

Oficialul a participat la o intalnire cu atasatii militari straini la Moscova si a lansat un apel la colaborare.

Anatoli Antonov, ministrul-adjunct rus al apararii: "Stim ca este imposibil sa invingem terorismul de unii singuri. Suntem pregatiti sa stabilim orice fel de colaborare cu toate tarile ce impartasesc acest scop."

Totodata, Rusia a anuntat ca va lua in considerare sa isi extinda operatiunile aeriene si deasupra Irakului, daca va primi o solicitare in acest sens de la Bagdad.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Presedintele CE:
Presedintele CE: "Daca rusii inving in Siria, vom mai avea 3 milioane de refugiati". Cum a ajuns migratia o arma

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat marti ca o victorie in Siria a regimului al-Assad ar putea duce la un nou val de refugiati.

Aviatia rusa a bombardat Palmira si ar putea interveni si in Irak. Seful NATO:
Aviatia rusa a bombardat Palmira si ar putea interveni si in Irak. Seful NATO: "Rusii nu tintesc in principal Statul Islamic"

In vreme ce Turcia vorbeste despre o a doua incalcare a spatiului sau aerian de catre aviatia rusa, rebelii din Siria ii dau replica lui Putin iar NATO cauta, la randul sau, un raspuns potrivit.

SUA:
SUA: "Avioanele rusesti care au patruns in spatiul aerian turc ar fi putut fi doborate". Avertismentul transmis de NATO

Turcia si NATO ridica tonul la adresa Moscovei. Pe de o parte, au avertizat dur asupra incalcarii spatiului aerian turc de catre avioanele rusesti care efectueaza raiduri in Siria.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.