Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE. Dusmanii invizibili ai facturii de electricitate

stecher priza schuko

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau degeaba.

616 TWh: atat consuma in fiecare an dispozitivele smart, adica cele care se pot conecta la Internet, fie ca e vorba de routere wireless, de televizoare inteligente sau de frigidere cu display si Wi-Fi. Ca sa aveti un termen de comparatie, toata Romania consuma intr-un an de 12 ori mai putina electricitate: sub 50 TWh (Terawati/ora). Iar pana in 2030, numarul aparatelor smart ar putea creste de zece ori, caz in care ar ajunge sa consume mai mult curent electric decat foloseste acum toata Europa. Si asta doar stand in priza, fara sa fie efectiv folosite

Nu este vorba de un scenariu apocaliptic imaginat de ecologisti, ci de un raport foarte serios realizat de Agentia Internationala pentru Energie (IEA) din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Publicat la inceputul lunii iulie, raportul atrage atentia asupra unui aspect pana acum neglijat al tehnologiei smart: faptul ca acestea consuma mult mai mult curent electric decat cele traditionale. Iar cea mai mare parte a acestui consum este inregistrata atunci cand aparatele sunt in stand-by – adica, din punctul nostru de vedere, nu functioneaza.

Citeste si: Jaful din sistemul energetic romanesc

Citește și
tren electrocutare
ARCUL ELECTRIC te poate ucide fara sa pui mana pe fire. Povestea tanarului de 16 ani care si-a pierdut viata pe un vagon
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Receiver-ul TV, dusmanul facturii de curent
Stand-by nu inseamna de fapt ca aparatul respectiv este inchis, avertizeaza expertii IEA. Dimpotriva, ca urmare a faptului ca aceste dispozitive se conecteaza si la Internet, consumul de energie e la fel de mare ca atunci cand sunt deschise. Un exemplu sunt receiverele TV, pe care le folosesc si in Romania companiile de cablu sub diferite denumiri (mediabox, decodor etc.). In Statele Unite sunt 160 de milioane de astfel de aparate consuma anual 18TWh de curent electric, peste jumatate in modul stand-by. Costul pentru consumatori al receiverelor in stand-by: un miliard de dolari, bani cheltuiti pe nimic.

Cat ii costa pe romani aceste aparate? In conditiile in care energia electrica este un pic mai scumpa la noi decat de americani, cele aproximativ 3 milioane si jumatate de romani care au receivere platesc la facturi aproape 50 de milioane de dolari pentru curentul consumat de acestea. Dat fiind ca romanii se uita in medie 6 ore si jumatate la televizor in fiecare zi, inseamna ca aproximativ 36.5 milioane de dolari sunt practic aruncati la cos in fiecare an in tara noastra, fiindca acesti bani se duc pe consumul de curent inregistrat atunci cand receiverele sunt in stand-by.

Citeste si: Razboi intre romani si furnizorii de energie electrica

Guvernul SUA contra vampirilor energetici
In aceste conditii nu e deloc uimitor ca guvernul SUA a lansat o campanie impotriva acestor aparate care consuma pe ascuns curent si care au fost botezat “vampiri energetici”. In cadrul campaniei, americanii sunt sfatuiti sa inchida aparatele direct din butonul de la triplu stecher sau pur si simplu sa le scoata din priza. O gospodarie din SUA pierde in medie 100 de dolari pe an din cauza aparatelor in stand-by iar in facturi, costul acestora depaseste 10 miliarde, spun cifrele Departamentului pentru Energie. Iar in Marea Britanie, un studiu similar realizat in 2011 a aratat ca o gospodarie cheltuieste anual pana la 150 de dolari pe curent consumat de aparate in stand-by.

Problema nu e noua: inca din 1986 expertii au tras un semnal de alarma asupra consumului de energie electrica in stand-by, intr-o perioada cand afara de calculatoare niciun dispozitiv nu se conecta la net. De exemplu, cuptorul cu microunde consuma mai mult curent afisand ora in modul stand-by decat incalzind mancare. Guvernele din intreaga lume au impus in anii ‘2000 standarde care sa limiteze consumul in modul stand-by, insa acestea au devenit depasite odata cu aparitia dispozitivelor smart. Si cum acestea sunt online in stand-by, problema nu a facut decat sa se amplifice.

OFF e noul ON
Daca modul stand-by e ineficient, atunci putem sa inchidem din buto, nu? Ei bine, nu. Dispozitivele moderne nu mai au buton de “inchis”, spun expertii Agentiei Internationale pentru Energie . OFF e de fapt o forma moderata de ON, si asta chiar si in cazul dispozitivelor care nu se conecteaza la net: motivul tine de necesitatea ca acestea sa porneasca instantaneu, fara sa se mai “incalzeasca”, ca aparatele de pe vremea bunicilor. Or asta nu se poate decat daca anumite componente sunt functionale si atunci cand aparatul este, teoretic, inchis. “Toate aparatele consuma curent electric tot timpul”, conchide raportul IEA – desigur, cu conditia sa fie in priza.

In urmatoarea perioada lucrurile nu vor face decat sa se agraveze, spune IEA; “cererea de electricitate a economiilor noastre tot mai digitale creste alarmant”. Din ce in ce mai multe dispozitive incep sa se conecteze la Internet, de la televizoarele si frigiderele smart, care au devenit banale, pana la termostatele inteligente in care Google a investit miliarde anul acesta.

google nest

Daca lucrurile nu se schimba, expertii in energie estimeaza ca pana in 2025 curentul electric consumat inutil va ajunge la 739 TWh pe an - ai mult decat foloseste tot continentul african la ora actuala. Solutia nu e sa scoatem aparatele din priza; expertii spun ca de fapt problema e la producatorii de electronice si electrocasnice, deci totul tine de impunerea unor standarde de consum in modul stand-by. Aceasta soluti are insa si un cost: e drept ca vom plati facturi de curent mai mici si, indirect, scazand consumul de energie vom reduce si emisiile de gaze cu efect de sera, dar dispozitivele electronice se vor scumpi.

Voi ce ati prefera: facturi mai mici sau electronice ieftine?

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Ghana cumpara electricitate si face apel la locuitori sa faca economie la energie ca sa poata urmari Campionatul Mondial
Ghana cumpara electricitate si face apel la locuitori sa faca economie la energie ca sa poata urmari Campionatul Mondial

Autoritatile din Ghana au facut un apel pentru ca locuitorii acestei tari sa faca economie de electricitate, astfel incat sa nu existe probleme atunci cand ghanezii vor sa urmareasca meciurile de la Cupa Mondiala din Brazilia.

ARCUL ELECTRIC te poate ucide fara sa pui mana pe fire. Povestea tanarului de 16 ani care si-a pierdut viata pe un vagon
ARCUL ELECTRIC te poate ucide fara sa pui mana pe fire. Povestea tanarului de 16 ani care si-a pierdut viata pe un vagon

Incident halucinant in Bucuresti. Un tanar de 16 ani a murit electrocutat, dupa ce a facut imprudenta sa se urce pe un vagon de marfa din Gara Baneasa pentru a face o poza cat mai reusita.

Sistem inteligent de iluminat la Timisoara. Aplicatia de 19.000 de euro prin care primaria aprinde lampile din parc
Sistem inteligent de iluminat la Timisoara. Aplicatia de 19.000 de euro prin care primaria aprinde lampile din parc

Daca in urma cu 130 de ani Timisoara era primul oras din Romania iluminat electric, acum capitala Banatului e dotata cu un sistem inteligent, prin care lampile din parc pot fi aprinse de la distanta, cu ajutorul unei aplicatii pe smartphone.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).