Afacerea anului in online. Google a platit 3.2 miliarde de dolari pentru acces in dormitorul tau
In curand, internetul ar putea sa va tina chiar de cald. Nu inca si de foame.
Si asta dupa ce Google a anuntat achizitia oficiala a companiei Nest contra sumei de 3.2 miliarde de dolari. Pentru cei care nu au auzit - inca - de Nest, compania a atras atentia in SUA dupa ce a lansat un termostat "desenat parca de expertii de la Apple" (Business Insider) capabil sa va "vegheze" in fiecare moment.
Termostatul Nest este conectat wireless la internet si, printr-o aplicatie, poate reprezenta asistentul dumneavoastra personal din casa. Vandut in principal ca detector de fum care va anunta pe telefonul mobil daca aveti probleme in locuinta, este si un detector de ... persoane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lansat in 2011 termostatul in forma de puc de hochei se autoprogrameaza in functie de preferintele utilizatorului in ceea ce priveste temperatura ambientala.
Dispozitivul detecteaza daca nu este nimeni acasa, caz in care reduce consumul de energie al locuintei.
Fadell a declarat in luna decembrie pentru Forbes ca termostatul se afla deja in "aproape 1% din locuintele din SUA", sugerand astfel ca Nest avea deja peste un milion de clienti. Compania de cercetare de piata estimeaza ca vanzarile de termostate inteligente au ajuns anul trecut in SUA la 1,3 milioane.
Nest ofera de asemenea servicii de consultanta companiilor de utilitati pentru reducerea consumului de energie in perioade de varf.
Compania a lansat anul trecut un al doilea produs, un detector inteligent de fum si monoxid de carbon.
Produsele Nest sunt comercializate in magazinele retail si online ale Apple. Firma a precizat ca va continua sa ofere produse compatibile cu sistemele Apple, care vor putea fi controlate de pe iPhone sau iPad.
Contactat de WSJ, un reprezentant al Apple a refuzat sa comenteze daca gigantul american va continua sa comercializeze produsele Nest.
Preluarea Nest Labs reprezinta a doua mare tranzactie a Google din ultimii doi ani. Compania a cumparat in 2012 producatorul de smartphone-uri Motorola Mobility, pentru 12,5 miliarde de dolari.
Compania care opereaza cel mai popular motor de cautare online si dezvolta Android, cel mai raspandit sistem de operare pentru smartphone-uri si tablete, continua astfel extinderea dincolo de afacerea de baza, publictatea pe internet, dupa ce a investit in zone diverse, precum robotica sau tehnologii care permit automobilelor sa conduca fara sofer, noteaza Wall Street Journal.
Nest Labs, cu sediul in Palo Alto, California, este detinuta particular, cu putine informatii disponibile despre aspectele financiare ale afacerii. Compania este un exponent al curentului "Internet of Things" (internetul lucrurilor), o viziune a unui viitor interconectat, in care obiecte banale, de la automobile la electrocasnice si corpuri de iluminat, sunt "imbogatite" cu senzori, cipuri si conectivitate wireless.
Conceptul a fost una dintre temele cheie ale Consumer Electronics Show 2014, cea mai mare expozitie anuala de electronice, care a avut loc saptamana trecuta la Las Vegas. Companii mari precum Cisco Systems, General Motors sau Intel investesc masiv in dezvoltarea de tehnologii in aceasta directie, alaturi de numeroasele firme mici, aflate la inceput de drum, care cauta inca produsul revolutionar prin care sa se lanseze.
Google se numara printre investitorii mai vechi la Nest Labs, finantand compania prin propriul vehicul de capital de risc.
Analistul Frank Gillett de la Forrester considera ca Google a oferit o suma mare pentru Nest in incercarea de a "lua fata" rivalilor in cursa pentru controlul urmatoarei generatii de dispozitive inteligente, de la electrocasnice la broaste pentru usi.
"Este vorba de intrebarea: ale cui servicii - Google, Amazon, Apple, Microsoft sau altele - va vor coordona locuinta inteligenta?", comenteaza Gillett.
Odata cu preluarea Nest, Google in recruteaza practic pe Tony Fadell, fost specialist la Apple, cofondator si director general al producatorului de senzori inteligenti. Fadell a contribuit la dezvoltarea iPod si a colaborat indeaproape cu fostul CEO al Apple, Steve Jobs.
Tony Fadell va fi mentinut in functia de director general al Nest, singurul sau sef fiind CEO-ul Google, Larry Page.
Nest a fost fondata in 2010 de Fadell si Matt Rogers, un alt inginer de la Apple. Ei au incercat sa reinventeze dispozitive si sisteme din locuinta pe care le considerau "neapreciate", prin conectarea lor la internet si optimizarea modului de utilizare.