Alex Gavan - primul alpinist roman care a urcat pe varful Shisha Pangma (8027 m) din Himalaya. VIDEO

Alex Gavan

Alpinistul Alex Gavan a escaladat, in premiera romaneasca, varful Shisha Pangma care are o inaltime de 8027 m, in muntii Himalaya. Astfel, el si-a trecut in palmares al cincilea varf de peste opt mii de metri.

Potrivit unui comunicat, ascensiunea, finalizata in 30 aprilie 2013, a fost realizata fara a folosi oxigen suplimentar si a fost prima reusita romaneasca din cele patru tentative de pana acum.

Expeditia a inceput in 10 aprilie si a avut o durata estimata la 60 de zile, ascensiunea finala a varfului de 8027 m fiind planificata la jumatatea lunii mai. Profitand de o buna aclimatizare, cat si de o fereastra extrem de scurta de vreme favorabila, Alex Gavan si echipa au facut o ascensiune ultra rapida pentru un munte de peste opt mii de metri, atingand varful la doar 13 zile de la sosirea in tabara de baza de la 5600 m. Intre aceasta si varf au fost stabilite inca trei tabere intermediare la altitudinile de 6400 m, 6850 m si 7100 m. Alex Gavan a revenit in tara in 10 mai.

Alpinistul i-a avut ca parteneri pe Tunc Findik, Turcia (cu opt varfuri de peste 8000 m la activ urcate atat fara oxigen suplimentar, cat si cu ajutorul acestuia) si pe Chhang Dawa, Nepal (care cu ascensiunea de pe Shisha Pangma a finalizat de urcat toti muntii de peste 8000 m, varfuri urcate atat fara oxigen suplimentar, cat si cu ajutorul acestuia; pe Shisha Pangma a ales sa foloseasca oxigen suplimentar).

Shisha Pangma este singurul varf de peste 8000 m aflat integral in Tibet si deseori subiectul unor intense controverse, majoritatea ascensiunilor fiind facute pe varful Central (8008 m), varf care nu este cel mai inalt punct al muntelui.

Citește și
Horia Colibasanu, nomonalizat la premiul Printul de Asturia
O noua premiera in alpinism. Horia Colibasanu se pregateste sa cucereasca varful Lhotse din Himalaya
Kremlinul reacționează după victoria lui Donald Trump: „Ați uitat că vorbim despre...”

Ascensiunea lui Alex Gavan a fost a patra incercare romaneasca de a atinge varful himalayan si totodata prima care a si fost incununata de succes. in 2005, Cristian Tecu (in echipa Cristian Tecu, Catalin Morariu, Dragos Dubina) atinge varful Central-8008 m. in 2009, in aceeasi expeditie, Horia Colibasanu atinge varful Central, iar Alex Gavan (in echipa cu Andrew Lock (Australia) si Neil Ward (Marea Britanie) ) atinge 7500 m pe ruta Ochoa. in 2011, Cosmin Andron si Cristina Pogacean ating 7200 m, pe fata sudica.

"Am atins varful in jurul orei 15.00, ora Nepalului, dupa aproape 14 ore de ascensiune continua de la ultima tabara, cea de la 7100 m. Din cauza unor probleme de sanatate eram foarte slabit si deshidratat dar in acelasi timp aveam credinta ca pot urca cu succes in noaptea aceea. Pe ultima portiune am ramas in urma, ceea ce a facut sa ating varful cam la o ora si jumatate dupa partenerii mei. Portiunea finala, care este si cea mai expusa, urmeaza o creasta extrem de ascutita. Pe alocuri, stateam cu cate un picior si cu cate un piolet pe fiecare parte a versantilor. Lucrul asta, coroborat cu vant puternic a facut ca intreg procesul sa imi ocupe o bucata pretioasa de timp pentru a putea escalada acea ultima portiune intr-un mod responsabil. Cand am ajuns pe varf am cazut in genunchi, nu simteam absolut niciun sentiment de implinire, eram absolut gol.

La intoarcere vremea s-a schimbat, vizibilitatea scazuse la doar cativa metri, nu se mai vedea nicio urma, iar eu nu am mai putut gasi drumul de intoarcere. La un moment dat am inceput sa cobor pe fata sudica (portiunea opusa a muntelui) dar am realizat relativ repede lucrul acesta. La 7800 m, desi coboram unele portiuni cu fata la munte, mi-am dat seama ca riscul unei caderi este mult prea mare si m-am decis sa sap o groapa in zapada pentru a ma adaposti de viscol si a astepta pentru ca vremea sa se indrepte si sa imi pot continua coborarea in conditii de siguranta", povesteste alpinistul.

El spune ca a luat in calcul rata scazuta a cazurilor de supravietuire in astfel de conditii, dar a incercat sa isi concentreze energia ramasa pentru a-si sapa un adapost.

"Zapada era prea inghetata si intarita pentru forta pe care o mai aveam si nici marimea lopaticii de la piolet nu imi era de prea mare folos. Cu chiu cu vai am reusit sa imi adapostesc portiunea superioara a corpului. Stateam cu costumul de puf direct pe zapada si ma intrebam cat timp imi va lua pentru a face hipotermie sau a degera. Am incercat sa dorm, dar de fiecare data nu mai mult de cateva minute. Trebuia sa ma tin in miscare. La un moment dat mi-a trecut prin gand fugitiv ca nu e posibil ca totul sa se termine aici dar, in acelasi timp, ma simteam extrem de linistit. Ceva imi spunea ca totul va fi bine. Solutii, solutii, trebuia sa ma concentrez pe solutii. Imediat ce vizibilitatea a crescut, mi-am continuat coborarea.

Desi nu era pericol de avalanse, pe versant zapada era depusa sub forma unor mico-placi de vant care atunci cand se fracturau sub greutatea corpului plecau cu tine si te dezechilibrau, existand riscul unei alunecari si caderi prelungite. Am repetat procesul cu groapa in zapada de inca doua ori, la altitudini inferioare, atunci cand vremea mi-a permis, ultima data sapand doar un fel de platforma pe versantul inclinat in care mi-am asigurat bine pioletii si am putut atipi sprijinindu-ma in ei. Totul a durat cam de la 5,30 in dupa amiaza zilei de 30 aprilie si pana pe la 5 dimineata in ziua urmatoare cand in sfarsit am putut sa imi reiau coborarea. Miraculos, in afara de faptul ca am supravietuit, nu am suferit niciun fel de degeraturi", relateaza Alex Gavan.

Filmul de varf poate fi vizualizat pe site-ul lui Alex Gavan, iar raportul detaliat al ascensiunii va fi publicat in curand pe blog-ul alpinistului.

Alex Gavan este alpinist si speaker motivational si are la activ cinci varfuri de peste opt mii de metri, toate urcate fara a folosi oxigen suplimentar sau ajutor din partea serpasilor. In 4 octombrie 2011, Gavan a realizat a doua ascensiune romaneasca a varfului Manaslu (8156 m), dupa o ascensiune rapida, la doar 17 zile dupa ajungerea in tabara de baza.

In 2008, alpinistul a reusit in premiera romaneasca escaladarea muntelui Makalu (8463m). Pe 30 iulie 2007, Alex Gavan a urcat in premiera romaneasca varful Gasherbrum 1 (8.068 m) din Pakistan. Pentru aceasta realizare, Alex a fost numit de catre Federatia Romana de Alpinism si Escalada "Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine".

In 2006, odata cu ascensiunea varfului Cho Oyu (8.201 m, al saselea gigant al lumii), Alex devenea cel mai tanar alpinist roman care a urcat un munte de peste 8.000 de metri.

Imaginile video de pe varfurile celor cinci munti pot fi vizualizate pe site-ul lui.

Alpinistul detine "Medalia de aur pentru merit sportiv" acordata de catre presedintele provinciei Navarra, Spania. Alex Gavan este ambasador WWF Romania.

In lume sunt 14 varfuri de peste 8000 de metri, variind intre 8027 m (Sisha Pangma) si 8850 m (Everest). Toate aceste varfuri se afla in Asia Centrala, in regiunile de granita dintre Nepal, India, Pakistan si China, in muntii Himalaya si Karakorum.

Peste 95% dintre toate ascensiunile pe varfuri de peste opt mii de metri sunt facute cu ajutorul buteliilor de oxigen. La peste 7000 m, aclimatizarea devine imposibila, iar corpul uman incepe usor sa moara cu fiecare clipa petrecuta acolo, alpinistii numind drept "zona mortii" tot ceea ce depaseste aceasta altitudine.

La 8000 m, concentratia de oxigen din aer este de doar o treime din cea intalnita la nivelul marii, iar supravietuirea este posibila doar pentru o perioada de timp extrem de scurta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Se pregătește transferul lui Cristiano Ronaldo!
NEWS ALERT Se pregătește transferul lui Cristiano Ronaldo!
Citește și...
Primul preot roman devenit donator de organe. A lasat cu limba de moarte ca vrea sa-si ajute semenii
Primul preot roman devenit donator de organe. A lasat cu limba de moarte ca vrea sa-si ajute semenii

"Trupul meu este creatia Domnului, iar El ar fi de acord sa folosim opera sa in slujba omului." Au fost cuvintele unui preot romano-catolic, din judetul Bihor, care a lasat cu limba de moarte fratilor sai ca vrea sa devina donator de organe.

O noua premiera in alpinism. Horia Colibasanu se pregateste sa cucereasca varful Lhotse din Himalaya
O noua premiera in alpinism. Horia Colibasanu se pregateste sa cucereasca varful Lhotse din Himalaya

 Sportivul roman numit “Omul care merge pe varfuri”, “Supravietuitorul”, "Primul roman pe Manaslu” sau “Salvatorul din Himalaya”, Horia Colibasanu porneste intr-o noua expeditie, pe varful Lhotse din masivul Himalaya, in 8 aprilie.

Regele Mihai, primul monarh al carui blazon este expus in capela privata a reginei Marii Britanii
Regele Mihai, primul monarh al carui blazon este expus in capela privata a reginei Marii Britanii

Regele Mihai al Romaniei a devenit, joi, primul monarh din afara Regatului Unit al carui blazon este expus in capela privata a reginei Marii Britanii.

Recomandări
ANALIZĂ. Scenarii posibile ale victoriei lui Trump în privinţa războiului din Ucraina. Ce consecinţe ar fi pentru România
ANALIZĂ. Scenarii posibile ale victoriei lui Trump în privinţa războiului din Ucraina. Ce consecinţe ar fi pentru România

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles, a explicat pentru News.ro care ar putea fi consecinţele revenirii lui Donald Trump la Casa Albă asupra războiului din Ucraina.

Alexandr Stoianoglo recunoaşte în final victoria Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova
Alexandr Stoianoglo recunoaşte în final victoria Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

După mai multe zile de tăcere, candidatul opoziţiei pro-ruse la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a recunoscut miercuri victoria contracandidatei sale, Maia Sandu, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut.

Aduce Trump dictatura în America și sfârșitul războiului din Ucraina? Expert: ”Nimeni nu știe ce e în capul lui”
Aduce Trump dictatura în America și sfârșitul războiului din Ucraina? Expert: ”Nimeni nu știe ce e în capul lui”

Invitatul Știrilor PRO TV, John Florescu, jurnalist, bun cunoscător al politicii americane și autorul documentarului ”Trump versus Harris. Este Europa în siguranță?”, a vorbit despre ce înseamnă revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.