Iranul ameninta ca va bloca transportul de petrol in Golful Persic. SUA raspunde agresiv

Dată publicare: 29-12-2011 10:24
Dată actualizare: 11-09-2012 23:45


Flota americana avertizeaza ca nu va accepta o eventuala blocare a Stramtorii Hormuz, care leaga Golful Persic de Oceanul Indian. Inchiderea acestei cai maritime ar bloca transportul de petrol din zona Golfului.

Declaratia oficialilor americani vine dupa ce Iranul a amenintat ca va inchide aceasta stramtoare, daca Occidentul va spori sanctiunile legate de programul sau nuclear.

In prezent, Statele Unite isi mentin o flota in Golf, pentru a se asigura ca transportul petrolului este permis in continuare, relateaza BBC News.

Purtatorul de cuvant al Flotei a Cincea americane, Rebecca Rebarich, a declarat ca marina este gata sa intervina, in cazul unor “actiuni rauvoitoare, pentru a asigura libertatea de navigatie” in zona.

Acest “razboi al declaratiilor” vine dupa ce statele occidentale au impus recent mai multe sanctiuni economice asupra Iranului, care este acuzat ca vrea sa fabrice arme nucleare.

Aceste suspiciuni sunt negate vehement de autoritatile de la Teheran, care cred ca Statele Unite urmaresc sa obtina controlul asupra petrolului iranian.

Vicepresedintele Mohammad Reza Rahimi avertizeaza ca daca aceste santiuni vor fi largite, “niciun strop de petrol nu va mai trece prin Stamtoarea Hormuz”.

La randul sau, amiralul Habibollah Sayari a precizat ca inchiderea acestei stramtorii va fi “mai usoara ca bautul unui pahar cu apa”.

Flota iraniana desfasoara actiuni in Golful Persic, vrand sa arate statelor vecine forta sa militara.

Statele Unite si Israelul nu au respins ipoteza unui atac militar asupra Iranului, in cazul in care sanctiunile si negocierile diplomatice vor esua.

 

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO