Atmosfera de razboi in Golful Persic. Pentru prima data, Iranul ameninta ca va ataca SUA

Ultima actualizare: 03-10-2012 02:37
Soldati iranieni

Iranul a amenintat, marti, ca va actiona in consecinta daca marina SUA va muta un portavion in Golf. Aceasta este cea mai agresiva declaratie a Teheranului de pana acum, dupa ce, in ultimele zile, tensiunea a crescut din cauza noilor sanctiuni.

Cu toate acestea, americanii au ignorat amenintarile Iranului, sustinand ca acest lucru dovedeste ca sanctiunile aplicate Iranului din cauza programului nuclear au efect. Astfel, Pentagonul va continua sa trimita transportoare militare in Golf si in perioada urmatoare.

Perspectiva aplicarii unor noi sanctiuni asupra sectorului petrolier al Iranului a lovit pentru prima data moneda acestei tari, rialul, care a atins un nivel scazut record si a cazut cu aproape 40% in raport cu dolarul american. In Teheran s-au format cozi foarte mari la banci, iar unele case de schimb valutar au fost inchise, in timp ce populatia incerca sa-si salveze economiile, cumparand dolari americani. De asemenea, pretul global al petrolului a crescut cu mai mult de 4 procente.

Comandantul militar Ataollah Salehi sustine ca Statele Unite au scos un portavion din regiunea Golfului dupa ce Iranul a efectuat acolo cateva exercitii militare. Acum iranienii ameninta ca vor actiona in consecinta daca portavionul american se va intoarce.

"Iranul nu isi va mai repeta avertismentul... nava inamicului a fost mutata in Marea Omanului datorita manevrelor noastre militare. Recomand si insist ca acest portavion american sa nu se mai intoarca in Golful Persic... pentru ca nu avem chef sa mai avertizam inca o data." a declarat comandantul Salehi, citat de Reuters.

"Desfasurarea echipamentelor militare americane in Golful Persic va fi mentinuta la nivelul pe care il are de decenii", a anuntat purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, intr-un comunicat.

Deplasarile portavioanelor in Golful Persic si in stramtoarea Ormuz, un punct strategic pentru traficul maritim petrolier, au loc in baza unui angajament militar american de multa vreme, atat pentru a garanta securitatea operatiunilor militare americane in regiune, cat si pentru a proteja regulile internationale ale comertului maritim, a precizat purtatorul de cuvant. "Trecerile noastre prin stramtoarea Ormuz sunt conforme cu legislatia internationala care garanteaza dreptul de trecere vaselor noastre", a declarat el.

"Suntem angajati sa protejam regulile comertului maritim, baze ale prosperitatii internationale, este unul dintre principalele motive ale prezentei militare americane in regiune", a adaugat el. Portavionul american John C. Stennis, care se afla in Golf, a traversat saptamana trecuta stramtoarea Ormuz pentru a merge in Marea Oman, in timpul manevrelor navale iraniene, care au durat zece zile, in zona stramtorii.

Nava americana va trebui sa infrunte "toata forta" Marinei iraniene daca revine, a avertizat un oficial militar iranian.

Portavionul american John C. Stennis, care se afla in Golf, a traversat saptamana trecuta stramtoarea Ormuz pentru a merge in Marea Oman, in timpul manevrelor navale iraniene, care au durat zece zile, in zona stramtorii.

Mai multi militari au declarat ca Iranul ar putea inchide acest canal strategic, pe unde trece 35 % din traficul petrolier maritim mondial, in caz de noi sanctiuni impotriva exporturilor petroliere care asigura tarii 80% din venituri. La randul sau, seful Statului Major, generalul Hassan Firouzabadi, a declarat ca Gardienii Revolutiei, armata de elita a regimului, vor organiza in curand propriile manevre in regiunea Golfului, de care sunt responsabili, in timp ce armata este insarcinata cu controlul Marii Oman.

Pretul petrolului Brent incepe anul in urcare puternica, pe fondul tensiunilor dintre Iran si SUA

Pretul petrolului Brent continua sa creasca puternic si a depasit marti 109 dolari pe baril, pe fondul tensiunilor dintre Iran si SUA care ar putea perturba tranzitul titeiului exportat din Orientul Mijlociu, dar si in urma datelor economice pozitive din China, transmite Reuters.

Dintre activele tranzactionate pe pietele internationale, petrolul a avut una dintre cele mai bune performante in 2011. Pretul petrolului Brent a urcat in 2011 cu 13%, iar cotatia medie pentru anul trecut a atins nivelul record de 111 dolari pe baril, in urma turbulentelor sociale si politice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Petrolul a inceput si acest an in crestere puternica, datorita datelor economice care indica cresterea cererii din partea marilor economii emergente, in principal China, si temerilor privind impactul tensiunilor dintre Iran si Vest asupra exporturilor din Orientul Mijlociu.

Pretul petrolului Brent a urcat marti, in prima sedinta de tranzactionare din 2012, cu 1,92 dolari, sau 1,7%, la 109,3 dolari pe baril. Referinta pentru piata SUA a avansat cu 1,77 dolari, la 100,6 dolari pe baril.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO