Atmosfera de razboi in Golful Persic. Pentru prima data, Iranul ameninta ca va ataca SUA

Soldati iranieni

Iranul a amenintat, marti, ca va actiona in consecinta daca marina SUA va muta un portavion in Golf. Aceasta este cea mai agresiva declaratie a Teheranului de pana acum, dupa ce, in ultimele zile, tensiunea a crescut din cauza noilor sanctiuni.

Cu toate acestea, americanii au ignorat amenintarile Iranului, sustinand ca acest lucru dovedeste ca sanctiunile aplicate Iranului din cauza programului nuclear au efect. Astfel, Pentagonul va continua sa trimita transportoare militare in Golf si in perioada urmatoare.

Perspectiva aplicarii unor noi sanctiuni asupra sectorului petrolier al Iranului a lovit pentru prima data moneda acestei tari, rialul, care a atins un nivel scazut record si a cazut cu aproape 40% in raport cu dolarul american. In Teheran s-au format cozi foarte mari la banci, iar unele case de schimb valutar au fost inchise, in timp ce populatia incerca sa-si salveze economiile, cumparand dolari americani. De asemenea, pretul global al petrolului a crescut cu mai mult de 4 procente.

Comandantul militar Ataollah Salehi sustine ca Statele Unite au scos un portavion din regiunea Golfului dupa ce Iranul a efectuat acolo cateva exercitii militare. Acum iranienii ameninta ca vor actiona in consecinta daca portavionul american se va intoarce.

Citește și
Racheta Ghader
Demonstratie de forta pentru SUA si Occident? Super-racheta testata de Iran in stramtoarea Ormuz
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei
"Iranul nu isi va mai repeta avertismentul... nava inamicului a fost mutata in Marea Omanului datorita manevrelor noastre militare. Recomand si insist ca acest portavion american sa nu se mai intoarca in Golful Persic... pentru ca nu avem chef sa mai avertizam inca o data." a declarat comandantul Salehi, citat de Reuters.

"Desfasurarea echipamentelor militare americane in Golful Persic va fi mentinuta la nivelul pe care il are de decenii", a anuntat purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, intr-un comunicat.

Deplasarile portavioanelor in Golful Persic si in stramtoarea Ormuz, un punct strategic pentru traficul maritim petrolier, au loc in baza unui angajament militar american de multa vreme, atat pentru a garanta securitatea operatiunilor militare americane in regiune, cat si pentru a proteja regulile internationale ale comertului maritim, a precizat purtatorul de cuvant. "Trecerile noastre prin stramtoarea Ormuz sunt conforme cu legislatia internationala care garanteaza dreptul de trecere vaselor noastre", a declarat el.

"Suntem angajati sa protejam regulile comertului maritim, baze ale prosperitatii internationale, este unul dintre principalele motive ale prezentei militare americane in regiune", a adaugat el. Portavionul american John C. Stennis, care se afla in Golf, a traversat saptamana trecuta stramtoarea Ormuz pentru a merge in Marea Oman, in timpul manevrelor navale iraniene, care au durat zece zile, in zona stramtorii.

Nava americana va trebui sa infrunte "toata forta" Marinei iraniene daca revine, a avertizat un oficial militar iranian.

Portavionul american John C. Stennis, care se afla in Golf, a traversat saptamana trecuta stramtoarea Ormuz pentru a merge in Marea Oman, in timpul manevrelor navale iraniene, care au durat zece zile, in zona stramtorii.

Mai multi militari au declarat ca Iranul ar putea inchide acest canal strategic, pe unde trece 35 % din traficul petrolier maritim mondial, in caz de noi sanctiuni impotriva exporturilor petroliere care asigura tarii 80% din venituri. La randul sau, seful Statului Major, generalul Hassan Firouzabadi, a declarat ca Gardienii Revolutiei, armata de elita a regimului, vor organiza in curand propriile manevre in regiunea Golfului, de care sunt responsabili, in timp ce armata este insarcinata cu controlul Marii Oman.

Pretul petrolului Brent incepe anul in urcare puternica, pe fondul tensiunilor dintre Iran si SUA

Pretul petrolului Brent continua sa creasca puternic si a depasit marti 109 dolari pe baril, pe fondul tensiunilor dintre Iran si SUA care ar putea perturba tranzitul titeiului exportat din Orientul Mijlociu, dar si in urma datelor economice pozitive din China, transmite Reuters.

Dintre activele tranzactionate pe pietele internationale, petrolul a avut una dintre cele mai bune performante in 2011. Pretul petrolului Brent a urcat in 2011 cu 13%, iar cotatia medie pentru anul trecut a atins nivelul record de 111 dolari pe baril, in urma turbulentelor sociale si politice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Petrolul a inceput si acest an in crestere puternica, datorita datelor economice care indica cresterea cererii din partea marilor economii emergente, in principal China, si temerilor privind impactul tensiunilor dintre Iran si Vest asupra exporturilor din Orientul Mijlociu.

Pretul petrolului Brent a urcat marti, in prima sedinta de tranzactionare din 2012, cu 1,92 dolari, sau 1,7%, la 109,3 dolari pe baril. Referinta pentru piata SUA a avansat cu 1,77 dolari, la 100,6 dolari pe baril.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Se impart taberele. De ce dezminte Rusia informatia ca Iranul ar dispune de rachete
Se impart taberele. De ce dezminte Rusia informatia ca Iranul ar dispune de rachete

Iranul nu are rachete cu raza lunga sau medie de actiune si "nu este aproape de a le avea", a subliniat marti Ministerul rus al Apararii, intr-o prima reactie a Moscovei la testul cu rachete efectuat luni de Teheran.

Demonstratie de forta pentru SUA si Occident? Super-racheta testata de Iran in stramtoarea Ormuz
Demonstratie de forta pentru SUA si Occident? Super-racheta testata de Iran in stramtoarea Ormuz

VIDEO. Iranul a "testat cu succes" o racheta de croaziera sol-mare de tip Ghader, a anuntat luni agentia oficiala Irna, citata de AFP.

Iranul a testat bare de combustibil nuclear. Comunitatea internationala se teme de arma atomica
Iranul a testat bare de combustibil nuclear. Comunitatea internationala se teme de arma atomica

Iranul a anuntat ca a testat pentru prima data bare de combustibil nuclear produse local si necesare pentru reactoarele nucleare, potrivit AFP.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.