2000–2003. Scutiti de vize, luam cu asalt Occidentul. Mileniul trei, cu Iliescu si Dragostea din Tei

×
Codul embed a fost copiat

Inceputul anilor 2000 aducea Romaniei someri, fabrici inchise si un nou mandat al lui ion Iliescu. Acestia sunt insa si anii in care romanii au inceput sa se simta cu adevarat liberi: vizele au fost eliminate si Romania, invitata sa se alature NATO.

2000 incepea bine. Era promulgata Legea Lupu, prin care se retrocedau terenurile si padurile. TVA se reducea de la 22 la 19 la suta, iar Ministerul Finantelor le vindea oamenilor titluri de stat cu dobanda de 65%. FPS vindea una cate una fabricile de stat, iar investitorii straini isi aratau timid interesul pentru noi.

Acest peisaj incurajator avea sa fie lovit de furia naturii. In luna aprilia Romania s-a confruntat cu cele mai mari inundatii inregistrate pana atunci. 10 oameni au murit, 465 de gospodarii au fost inundate si 10 km de drum au fost rupti de suvoaie. Case puse la pamant si oameni disperati ramasi pe drumuri pe care autoritatile refuzau sa-i ajute.

Acela a fost momentul in care romanii si-au intors fata catre romani. Campania “Noua ne pasa”, lansata de PRO TV, a demonstrat inca o data ca in momente grele romanii sunt solidari. Cei saraci dadeau din saracia lor, cei bogati lasau sume impresionante fara a cere nimic in schimb. Zeci de tiruri cu ajutoare au plecat spre toate satele afectate intr-un spectacol al umanitatii fara precedent

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”


Prabusirea FNI, “Caritas”-ul cu iz de respectabilitate
Luna mai aducea cel mai mare scandal financiar pe care Romania l-a inregistrat vreodata: prabusirea Fondului National de Investitii, o societate care le oferea oamenilor dobanzi enorme la depozite. FNI era practic un joc piramidal infiintat in 1995 de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si garantat chiar de CEC. In momentul prabusirii existau peste 310.000 de investitori. Primul semn de faliment a aparut in momentul in care Presedintele fondului Ioana Maria Vlas si-a anuntat demisia. La scurt a fost data in urmarire generala.

Povestea celui mai fascinant produs al Americii. Compania unde angajatii castiga 77.000 dolari/an. FOTO

Odata cu probusirea fondului, s-au prabusit si sperantele sutelor de mii de romani care investisera aici tot ce aveau. Oficialii s-au grabit sa anunte ca statul nu are nicio implicare iar oamenii trebuie sa se adreseze instantelor pentru a-si recupera banii.

Vezi aici toata povestea FNI:

Miile de pagubiti FNI se amestecau cu sutele de mii de angajati ai statului iesiti in 2000 in strada. Guvernul CDR incheiase in urma cu un an un acord cu Banca Mondiala prin care se angaja sa inchida fabricile nerentabile si sa faca disponibilizari, dar nu avea o strategie clara pentru sutele de mii de romani disponibilizati.


Traian Basescu devine primar al Capitalei la milimetru
Pe fondul acestor nemultumiri dar si a acuzatiilor de coruptie, romanii decid in 2000 sa readuca la putere PDSR. La alegerile locale, social democratii aveau sa castige cele mai multe mandate in tara: 1.051 dintr-un total de aproape 3.000. Si poate s-ar fi intamplat si in Bucuresti, daca in ultimul moment nu s-ar fi inscris in cursa un candidat surpriza, Traian Basescu.

Cele mai bune joburi din strainatate. Unde emigreaza romanii pentru salarii mari

Sorin Oprescu, locul I in primul tur cu 40, % avea sa-l infrunte in cel de-al doilea tur pe Basescu, care obtinuse doar 17 procente. Basescu se instaleaza insa la primarie, dupa ce il invinge pe Sorin Oprescu cu o diferenta de un procent si 38 de sutimi. La scurt timp, Basescu declanseaza imediat primul sau razboi: cel cu proprietarii de tarabe din capitala. "Chioscarii" vindeau aproape orice, de la tigari si paine pana la casete piratate cu hitul verii, "Lasa-ma, papa, la mare"

Crima de la Tepro
Toamna avea sa aduca in atentia romanilor primul asasinat la comanda din tara noastra. Victima, liderul sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu. Criminalii au declarat in arestul politiei ca asasinatul a fost comandat de patronii cehi, pentru ca Sahleanu s-ar fi impotrivit semnarii unui contract. Unul dintre patronii cehi, Francek Priplata, fugit din Romania, avea sa dea cativa ani mai tarziu un interviu la PROTV prin care isi sustinea nevinovatia.

Tepro aducea din nou in atentie modul in care s-au facut privatizarile in romania. Rata somajului crestea de la o luna la alta, iar romanii isi pierdusera increderea in clasa politica de atunci care dupa patru ani de guvernare nu reusise sa le arate alegatorilor unde sunt cei 15 mii de specialisti cu care se laudasera ca vor scoate tara din saracie. In noiembrie erau chemati sa-si aleaga un nou presedinte.


Alegeri: PDSR si Iliescu revin la putere
Invinsi in alegerile locale, liderii CDR, isi stabilesc stategia pentru prezidentiale. Presdintele Emil Constantinescu, decide sa se retraga din cursa pentrru Palatul Cotroceni, iar alianta - sa-l sustina pe independentul Mugur Isarescu. In total, 11 candidati s-au inscris in cursa. In turul doi al prezidentialelor au ajuns insa Ion Iliescu si, uluitor, Corneliu Vadim Tudor. Fostii alegatori CDR s-au orientat catre primul, care a castigat in final alegerile cu 66.83%.

PDSR aproape ca a obtinut majoritatea in Parlament, urmat de PRM. Liberalii si PD au scos fiecare sub 10%, taranistii nici nu au mai intrat in Parlament. Noul prim-ministru: liderul PDSR (rebotezat PSD) Adrian Nastase.


Show cu Ogica si Basescu
Anul 2001 a debutat cu show. Mai precis, cu Ogica, romanul care avea sa tina o tara intreaga cu sufletul la gura, asteptand deznodamantul povestii cu biletul de un milion de euro de la loto furat. Dupa cateva saptamani de telenovela in care Ogica a trecut si de detectorul de minciuni, politistii l-au retinut pentru fals in declaratii deoarece tocmai aparuse adevaratul castigator al milionului de euro. Intre timp, romanii se multumeau cu milionul si jumatate de lei, salariu minim impus de stat.

Tot la inceput de an primarul Traian Basescu a inceput un alt show mediatic atunci cand a decis sa ia masuri radicale in privinta cainilor maidanezi, anuntand ca-i va eutanasia daca nu gaseste o solutie. Masura care a adus-o la Bucuresti pe care mai mare iubitoare de caini, actrita Brigitte Bardot.


Reconciliere istorica: Ion Iliescu – regele Mihai
In aceasi perioada are loc si prima intalnire a presedintelui Ion Iliescu cu regele Mihai. Momentul avea sa arate ca fostul suveran a trecut peste umilinta de a nu fi lasat sa intre in tara lui la inceputul anilor ’90. Iliescu insusi a recunoscut ca “poate” a gresit. La scurt timp dupa aceasta intalnire regele facea prima revendicare: Castelul Peles. In acelasi timp, visul monarhistilor a parut sa se stinga odata cu reconcilierea regelui cu cel privit drept intruchiparea bolsevismului.


Explozia de la Mina Vulcan, tragedia de sub Romania
In luna iunie, Romania ajungea din nou in atentia intregii lumi datorita curajului unei tinere care a salvat de la moarte o fetita de doi ani cee cazuse intr-un put adanc de 11 metri. Si tot pamantul inghitea doua luni mai tarziu 14 oameni, in urma unei explozii la mina Vulcan.

Vezi retrospectiva in varianta VIDEO

Romania inregistra cel mai grav accident de mina produs vreodata la noi in tara. 21 de copii au ramas atunci fara tata dupa un scurt-circuit care a provocat o explozie in subteran. La numai un an de la explozie, mina isi lua un nou tribut: alte 10 vieti pierdute in conditii similare.

Insa de departe cel mai tragic moment a fost cel din 11 septembrie 2001. Pe 11 dimineata un avion deturnat de teroristi intra in plin intr-unul din cele doua turnuri gemene de la World Trade Center din New York. Cateva minute mai tarziu si celalt turn era victima unui atac terorist. 4 avioane s-au prabusit in acea zi in Statele Unite- o tragedie care a dus la moartea a 3000 de oameni dintre care patru romani.


Romania trimite trupe in Afganistan
Atentatele au fost revendicate de gruparea terorista Al Qaeda condusa de Osama bin Laden. Ca raspuns la atacuri, Statele Unite, in fruntea unei coalitii internationale, au atacat Afganistanul, baza de operatiuni a Al Qaeda.

Pe 21 decembrie, Parlamentul a aprobat trimiterea de trupe romanesti in Afganistan, in razboiul inceput de SUA ca raspuns la atacurile teroriste din 11 septembrie. Peste 24 de militari romani si-au pierdut viata pana acum pe acest teatru de razboi unde si in acest moment avem 1600 de soldati.


Fara vize Schengen in Europa
Pentru romani insa, anul 2001 se incheia cu un sentiment puternic de libertate. Dupa 11 ani de la revolutie, romanii se simteau in sfirsit liberi intr-o Europa care nu-I mai tinea la granita. Incepand din prima zi a anului 2002, romanii au primit permisiunea de a calatori in Europa fara restrictii, dupa ce UE a eliminat vizele pentru intrarea in spatiul Schenghen.

Filmul Occident, in regia lui Cristian Mungiu, a aparut in 2002.

Pentru romani a fost mai usor sa obtina joburi in UE, astfel ca in 2002 somajul a scazut iar in tara au inceput sa intre sume mari in valuta trimise de cei care lucrau peste hotare.

Liberi in Europa, si totusi prizonieri intr-o tara in care salariul minim era de 43 de euro, angajatii statului nu-si primeau banii la timp, iar copiii mureau pe capete in spitale si maternitati din cauza mizeriei. Nu-i de mirare ca hitul anului era "Mai avem nevoie si de iarba".


Presedintele american viziteaza Romania
Pe 21 noiembrie oficialii de la Bucuresti au primit invitatia oficiala de aderare la NATO iar doua zile mai tarziu presedintele George W. Bush a ajuns la Bucuresti. Contestat in Statele Unite, presedintele americana fost primit in schimb cu bratele deschise de catre romani. Peste 100.000 de oameni s-au adunat in Piata Revolutiei si au admirat celebrul curcubeu care a aparut pe cer atunci cand presedintele Iliescu l-a prezentat pe Bush.

Luna noiembrie a adus insa si primele tensiuni intre presedintele Iliescu si premierul Nastase, care voia alegeri anticipate. PSD statea bine in sondaje, iar Nastase dorea inca un mandat 2003-2007, care sa includa si intrarea in NATO si UE. Iliescu a refuzat.


Se formeaza Alianta D.A. Opozitia isi revine
Anul 2003 debuta cu anutul partidelor de dreapta care hotarasera sa se uneasca impotriva puternicului PSD, dupa doi ani de deruta. Pe 8 ianuarie, se puneau bazele aliantei intre PNL si PD. Aceasta a fost oficializata in spetembrie, sub numele “Alianta Dreptate si Adevar”. Pentru alegerile din 2004, Alianta il propunea pe fostul premier Stolojan la presedintie si pe Basescu ca prim-ministr. Ulterior primarul Capitalei a trecut insa in prim-plan.

In timp ce Basescu declara razboi chioscarilor, maidanezilor si PSD, in martie, americanii declarau razboi Irakului, acuzat ca ar detine arme de distrugere in masa si ca ar sustine Al Qaeda. Un alt razboi in care Romania a trimis trupe chiar din 2003.


Vezi retrospectiva in varianta VIDEO

Aproape ca se vede clasa de mijloc
Tot in luna martie, razboiul purtat cu autoritatile de pagubitii FNI aducea primul in arest primul vinovat. Ioana Maria Vlas era, in fine, extradata si dusa la audieri. La scurt timp de la retinerea ei, s-a inceput si cercetarea penala impotriva lui Sorin Ovidiu Vantu.


In tot acest timp romanii de rand se bucurau de primele semne de crestere economica. Bancile incepusera sa acorde credite fara sa mai ceara giranti si anuntau scaderi de dobanzi. Acela a fost momentul in care timid, isi facea aparitia clasa de mijloc si momentul care anunta boomul imobiliar. In tot acest timp politicientii anuntau noi investitii in tara noastra. Se deschideau mall-uri, iar marile lanturi de hypermarketuri isi anuntau prezenta in tara noastra. Romania inregistra o crestere economica de 4,4%.


Romanii voteaza schimbarea Constitutiei
In luna octombrie romanii erau chemati sa voteze revizuirea Constitutiei, care modifica mai mult de jumatate dintre articole. Mandatul presedintelui este prelungit la 5 ani, se elimina armata obligatorie, imunitatea parlamentara e limitata iar minoritatile primesc dreptul de a folosi limba materna in administratie si justitie. Aproape 90% dintre votanti au fost de acord cu modificarile.

Anul se incheie cu triumful monedei europene care se asezase la un pret confortabil de 40 de mii de lei, in vreme ce autoritatile anuntau cresteri ale investitiilor straine cu 50 de milioane de euro, in 2003. Iar anul se incheia cu primul hit interplanetar in limba romana: "Dragostea din Tei"


In doar patru ani, tara noastra a trecut de la miscari de strada la miscari de trupe alaturi de aliatii americani. Au fost anii in care romanii au readus la putere PDSR, anii in care Traian Basescu s-a facut popular cu masuri radicale, anii in care timid isi aparitia clasa de mijloc si odata cu ea primele semne ca Romania isi depaseste conditia de tara defavorizata.

Vezi retrospectiva in varianta VIDEO

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.