Bebelușul unei femei din Alba a murit la două zile de la naștere. Familia acuză medicii
Acuzaţii grave aduse medicilor, după ce o femeie din judeţul Alba, aflată la prima sarcină, a aflat că bebeluşul pe care-l aştepta cu emoţie a murit la două zile de la naştere.
Rudele femeii spun că doctorii nu au ţinut seama de gradul de risc al sarcinii, la vârsta de 42 de ani a mamei, şi ar fi intervenit chirurgical prea târziu.
Imediat, copilul a fost transferat cu elicopterul la un spital din Oradea, însă acolo a survenit decesul. Familia vrea să depună plângere la Colegiul medicilor.
Femeia în vârstă de 42 de ani, aflată la prima sarcină, este din Mogoș, o localitate din Munţii Apuseni, şi a fost adusă cu ambulanţa la spitalul din Alba Iulia, joi noaptea, în travaliu.
Familia susţine că operaţia de cezariană a fost făcută prea târziu.
Liviu Stancu, tatăl copilului: „Soţia mea a fost însărcinată în luna a noua şi a venit la Spitalul judeţean să nască, şi a venit noaptea şi până ziua la ora 2 nu i-au făcut nimic. Când i-au făcut cezariană şi a fost târziu pentru bebeluş. Soţia spune că dacă nu moare şi ea şi copilul dacă nu îi face.”
Rudele au aflat apoi cu durere că bebeluşul a murit şi acuză medicii că ar fi aşteptat mai bine de 10 ore până la intervenţia chirurgicală.
Virgil Oarga, cumnat: „Când o femeie de 42 de ani când e la prima sarcină aştepţi 24 de ore ca să se dilate să poată naşte natural? Nu au vrut să o opereze până când un coleg de-al dânsului a venit şi a a zis: „Domnule doctor, femeia asta va muri şi ea, i-au făcut cezariana din care a rezultat copilul, care era aproape mort. Consider că asta e un malpraxis, azi ne ducem la avocat ca să facem toate demersurile.”
Ileana Muntean, cumnata:„I s-au rupt membranele acasă şi am fost cu ea pe tot timpul monitorizării a fost bine, a fost foarte bine, copilul în regulă a ajuns la spital în jur de ora 1, 2 noaptea şi cezariana i-a fost făcut a doua zi la ora două.”
Şeful secţiei de ginecologie spune că medicii au monitorizat bebeluşul, iar când starea acestuia s-a agravat au intervenit.
Cristian Ţibea, şef secţie ginecologie Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia: Operaţia s-a făcut în regim de urgenţă în momentul în care când am observat că starea fătului nu este ok, până în la ora 12, 12:50 totul a fost în registru normal, a fost o complicaţie acută la dânsa, cel mai probabil un infarct placentar. Copilaşul a fost transferat la Oradea.
Reporter: Care a fost scorul apgar cu care s-a născut?
Cristian Ţibea, şef secţie ginecologie Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia: Scorul 2, asta înseamnă că îi bătea inima, că nu avea reflexe, că avea o saturaţie a oxigenului scăzută.