Tara in care o femeie a fost condamnata la moarte prin lapidare pentru ca detinea un telefon mobil
Femeia din Pakistan a fost omorata de catre proprile rude, pentru simplul motiv ca aceasta detinea un telefon mobil. Activistii din intreaga lume incearca sa scoata in afara legii lapidarea, care in Pakistan, Irak sau Afganistan este considerata legala.
In urma cu doua luni, o tanara mama a doi copii a fost omorata cu pietre de catre proprile rude pentru ca detinea un telefon mobil.
Rudele lui Arifa Bibi au considerat acest lucru o jignire la adresa religiei, fapt pentru care femeia a fost lovita cu pietre, pana cand aceasta a murit. Trupul neinsufletit al acesteia a fost apoi ingropat in desert, departe de satul sau natal.
Cazul sau nu este unul unic, lapidarea fiind practicata in cel putin 15 tari din lume.
Activisti din intreaga lume incearca sa scoata aceasta practica, care afecteaza in cele mai multe cazuri femeile, in afara legii. Acestia se folosesc de instrumentele New Media, precum Twitter, pentru a pune presiune asupra Secretarului General al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru a interzice practica.
“Lapidarea este una dintre cele mai crude metode de pedepsire de pe Pamant. Este o forma de tortura a persoanelor, pana la moartea acestora” a declarat Naureen Shameem, o activista a grupului international “Women Living Under Muslim Laws”, pentru The Independent.
Lapidarea este ilegala in majoritatea tarilor musulmane si nu este mentionata in Koran, insa sustinatorii acestei practici argumenteaza ca aceasta este sustinuta de Hadith - faptele sau spusele Profetului Mohamed. In unele cazuri, denuntarea unui viol, de catre o femeie, poate fi motiv de lapidare a acesteia.
O fetita de 13 ani, din Somalia, a fost victima acestei practici, fiind ingropata in nisip pana la nivelul gatului si ulterior omorata cu ajutorul pietrelor, de catre aproximativ 50 de barbati, dupa ce a avut curajul sa marturiseasca ca a fost violata de 3 barbati.
Iranul are cea mai mare rata de excutare prin lapidare. Nu se stie numarul real al persoanelor omorate cu pietre, insa aproximativ 11 persoane se afla in inchisoare pentru savarsirea acestei pracici, potrivit avocatului iranian Shadi Sadr.
Originea practicii
Lapidarea a fost folosita ca forma de justitie comunitara de-a lungul istoriei, in mai multe religii si traditii culturale, inainte ca aceasta sa fie adoptata de catre religia islamista.
Aceasta practica este atestata inca din Antichitate, grecii folosind-o pentru persoanele gasite vinovate in cazul de prostitutie, adulter sau crime. De asemenea, este mentionata in Tora evreiasca, insa in lumea moderna este asociata cu traditia musulmana.
Lapidarea este una dintre cele mai groaznice forme de tortura existente in modernitate. Oamenii omorati prin lapidare in Irak sunt partial ingropati. Daca acestia scapa, viata le este crutata, insa femeile sunt ingropate de obicei pana deasupra pieptului, in timp ce barbatii sunt ingropati pana la nivelul soldurilor.
Potrivit The Independent, cazurile de lapidare sunt mai dese in zonele de conflict sau post-conflict, unde liderii politici exploateaza credintele religioase ale populatie.