Tu cati prieteni ai? Cercetatorii au stabilit numarul maxim de prieteni pe care il putem avea
Se spune ca niciodata nu ai suficienti prieteni, dar se pare ca exista o limita naturala a numarului de prieteni cu care putem sa tinem legatura.
Un studiu recent a aratat ca, atunci cand ne facem prieteni noi, la un loc de munca nou sau la facultate, importanta prietenilor vechi scade si chiar pot disparea din viata noastra.
Chiar si in lumea moderna, inconjurati de telefoane mobile, email si retele de socializare, cum sunt Facebook sau Instagram, care ne permit sa pastram legatura cu un numar mai mare de prieteni, noi ne petrecem majoritatea timpului vorbind cu un cerc restrans de prieteni si rude.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar daca prietenii pot varia, numarul lor ramane aproximativ acelasi.
Cercetatorii britanici si finlandezi cred ca avem puterea cerebrala limitata, suficienta pentru a gestiona, emotional si mental, un numar redus de persoane.
Felix Reed-Tsochas, de la Oxford University, a declarat: "Chiar daca in prezent comunicarea sociala este mai usoara ca oricand, capacitatea noastra de a mentine relatii emotionale apropiate este finita."
Dr Reed Tsochas a rugat un grup de 24 de elevi, aflati in ultimele luni de scoala, sa scrie numele tuturor prietenilor si sa mentioneze cat de apropiati sunt.
Elevii au mai completat chestionarul de doua ori, dupa ce au inceput sa lucreze sau sa studieze la o facultate.
Cercetatorii au avut acces si la desfasuratoarele telefonice ale tinerilor.
Analizand datele, cecetatorii au concluzionat ca, desi vietile subiectilor s-au schimbat, numarul de prieteni a ramas acelasi. Prietenii din copilarie au fost abandonati sau au devenit mai putin importanti, in timp ce noi prietenii le-au luat locul.
Biologul Robin Dunbar, de la Oxford, a declarat:
"Se pare ca tiparele de comunicare ale indivizilor sunt atat inflexibile incat nici chiar cele mai eficiente mijloace de comunicare digitala nu le pot schimba."
Profesorul Dunbar a estimat ca un creier uman poate gestiona cel mult 150 de relatii de prietenie, insa aproximativ 5 dintre ele sunt relatii apropiate. Dintre acestea, doua vor fi abandonate cand ne indragostim.