Paradoxul familiei romanesti. Avem cea mai ridicata rata de abuz domestic, dar divorturi putine
In Romania avem cea mai ridicata rata de abuz domestic din Europa. Si totusi, peste 80 % dintre oameni se declara multumiti de viata lor de familie. Paradoxal, ii depasim chiar si pe turci, sau pe croati, care nu au voie sa se desparta.
Trainicia din cupluri pare confirmata aici cel putin de procentul foarte scazut al divorturilor.
Populatia activa munceste intre 8 si 12 ore pe zi. De multe ori, cu fotografia copiilor pe birou si un dialog deschis online, cu partenerul de cuplu.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
In Romania, nivelul de stres al populatiei este peste media tarilor din regiune; sursele sunt realitatile economice, datoriile si nesiguranta locului de munca; refugiul este viata de familie. 83 % dintre romani spun ca sunt multumiti de traiul de acasa. Fata de Slovacia, de pilda, unde 67 % spun acest lucru.
Teoretic, 8 din 10 familii ar trebui sa fie "oaze de fericire". Mai ales ca studiul pretinde ca doar 2 din 10 adulti casatoriti ajung sa se desparta legal.
Daniel Enescu, partener Daedalus Consulting: "Statistic, Romania are una dintre cele mai scazute rate de divort din lume, de doua ori mai scazuta fata de cea din Cehia de exemplu."
Cifrele arata ca, aici, vesnicia din cuplu s-a nascut la sat.
Desi casniciile nu se destrama, abuzul fizic, verbal si psihic apare totusi in 30 la suta dintre familii. Femeile insa se tem de plece de acasa la gandul ca au copii si nu se pot descurca.
Vlad Stroescu, psihiatru: "E unul dintre idealurile pe care le avem toti, poate intr-o mai mare masura decat in Occident. Asa ca atunci cand avem o familie suntem invatati aproape automat sa spunem ca suntem fericiti. Poate ca nu e intotdeauna cazul. Decat sa recunoasca cosmarul in care traiesc, prefera sa nege. E cel mai bazal mecanism de aparare psihologica pe care il avem toti."
Acelasi studiu, realizat in sud-estul Europei, arata ca romanii au nemultumiri majore fata de sistemele publice de sanatate si invatamant.