Studiu: O luna fara alcool inseamna mai putine kilograme, odihna de calitate si un organism sanatos
Persoanele care renunta la alcool timp de o luna au mai multe sanse de a reduce nivelul colesterolului, de a scapa de kilogramele in plus, de a-si imbunatati calitatea somnului si astfel ii ofera si ficatului sansa de a se recupera dupa anumite excese.
Expertii in bolile hepatice au ignorat pana de curand beneficiile abstinentei in randul consumatorilor moderati, concentrandu-si atentia asupra problemelor celor care consuma alcool in mod frecvent, potrivit Mediafax.
Jurnalistul Andy Coghlan, de la publicatia New Scientist, la initiativa caruia a fost realizata cercetarea, i-a convins pe noua dintre colegii sai - care s-au descris ca fiind consumatori de alcool "normali" - sa renunte la a mai bea, in timp ce alti patru colegi au fost de acord sa continue sa bea in mod controlat.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
In medie, voluntarii care nu au consumat alcool aproximativ cinci saptamani au slabit circa un kilogram si jumatate, iar nivelul colesterolului s-a redus cu 5 procente.
De asemenea, nivelul glucozei din sange a scazut cu aproape o patrime, indicand astfel o conditie fizica mai buna. Tututor participantilor li s-au facut teste de sange la inceputul si la finalul perioadei in care au participat la acest studiu.
Medicii de la Royal Free Hospital din Londra au constatat, in urma testelor hepatice care masoara nivelul de grasimi, ca acesta a scazut cu 15 procente, ceea ce inseamna ca ficatul si-a ameliorat activitatea.
In plus, voluntarii au dormit mai bine si au fost mai activi la locul de munca. Ceea ce nu se cunoaste inca este cat de repede "treaba buna poate fi anulata", a spus profesorul Rajiv Jalan, de la University College London, care a contribuit la realizarea studiului. Insa acesta a precizat ca o perioada de abstinenta i-ar permite ficatului sa "lupte mai bine cu viitoarele afectiuni".
De asemenea, jurnalistul Andy Coghlan a spus: "Bineinteles ca este un mesaj gresit - ca, daca ii dai ficatului tau o luna de pauza, inseamna ca poti exagera tot restul anului".