”Sunt un amant slab, sunt urât?”. Scrisorile lui Eric Clapton dezvăluie detalii despre triunghiul amoros cu George Harrison

Pattie Boyd, Eric Clapton
Getty

Câteva scrisori de la Eric Clapton către Pattie Boyd, în timp ce ea era căsătorită cu George Harrison, vor fi vândute la licitație, dezvăluind unul dintre cele mai cunoscute triunghiuri amoroase ale rock-ului.  

Boyd a fost un model și un simbol al Londrei în anii 1960.

Ea s-a căsătorit cu Harrison în 1966, după ce l-a întâlnit pe platoul de filmare al filmului A Hard Day's Night al trupei Beatles.

Potrivit The Guardian, Pattie a susținut că George Harrison a scris balada trupei Beatles ”Something” despre ea, deși el a negat ulterior acest lucru. Spre sfârșitul deceniului, Harrison și Clapton au început să compună muzică împreună, iar Clapton s-a îndrăgostit de Boyd.

Citește și
pictura beatles
Un tablou creat de membrii The Beatles în timp ce se aflau în turneu în Japonia va fi scos la licitație
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Într-o scrisoare din 1970, care face parte dintr-un pachet de bunuri ale lui Boyd, care va fi vândut de Christie's între 8 și 21 martie, Clapton - cu o caligrafie impecabilă - o imploră pe Pattie Boyd:

"Ceea ce doresc să te întreb este dacă îți mai iubești soțul sau dacă ai un alt amant? Toate aceste întrebări sunt foarte impertinente, știu, dar dacă mai există încă un sentiment în inima ta pentru mine... trebuie să-mi spui!".

El se referă la propriile sale "afaceri casnice" ca la "o farsă galopantă": Clapton se întâlnea cu sora lui Boyd, Paula, în timp ce, aparent, avea o relație cu aristocrata Alice Ormsby-Gore.

Vorbind pentru Christie's, Boyd a declarat că inițial "a crezut că este o scrisoare de la un fan ciudat" și și-a dat seama de adevăr abia după ce Clapton a continuat povestea la telefon.

Clapton a scris o altă scrisoare câteva luni mai târziu, pe o pagină ruptă dintr-un exemplar din ”Of Mice and Men”.

"Pentru nimic mai mult decât plăcerile din trecut mi-aș sacrifica familia, Dumnezeul meu și propria mea existență... Sunt la capătul minții... Am ascultat vântul, am privit norii întunecați și melancolici, am pipăit pământul de sub mine în căutarea unui semn, a unui gest, dar nu există decât tăcere. De ce eziți, sunt un amant slab, sunt urât, sunt prea slab, prea puternic, știi de ce? Dacă mă vrei, ia-mă, sunt al tău. Dacă nu mă vrei, te rog să rupi vraja care mă leagă. A înhăma un animal sălbatic este un păcat, a-l îmblânzi este divin. Iubirea mea este a ta."

Se estimează că fiecare dintre scrisori se va vinde pentru sume cuprinse între 10.000 și 15.000 de lire sterline.

El se referă la Boyd ca fiind "Layla" și în acel an a scris cântecul rock clasic cu același nume despre ea.

După ce i-a pus o înregistrare pe casetă cu Layla, Boyd a spus: "Am fost uimită de frumusețea ei - dar în același timp m-am simțit vinovată".

Pattie a explicat care erau sentimentele ei de atunci:

"George și cu mine treceam printr-o perioadă mai spinoasă împreună. Beatles avea acel haos și anxietate în jurul trupei, iar George era disprețuitor. Apoi, Eric tot venea la noi acasă și îmi cerea să fug cu el. Ei bine, era tentant, dar nu am putut să o fac. Pur și simplu nu era bine."

Boyd și Harrison s-au despărțit în 1974 din cauza multiplelor infidelități ale muzicianului de la Beatles.

Ea și Clapton abia dacă s-au văzut până la mijlocul deceniului, când s-au reîntâlnit și, în cele din urmă, s-au căsătorit în 1979.

El a scris și alte cântece despre ea, inclusiv Wonderful Tonight, o baladă scrisă în timpul - și despre - pregătirile lui Boyd pentru o ieșire în oraș.

Pictura originală a lui Emile Théodore Frandsen de Schomberg, care a împodobit lansarea albumului Layla, creditat de formația Derek and the Dominos, a fost scoasă la vânzare cu o estimare ridicată de 60.000 de lire sterline. Există, de asemenea, cărți poștale și alte scrisori între Clapton și Boyd în timpul curtării și căsătoriei lor.

Boyd a declarat pentru Telegraph că Clapton i-a dat binecuvântarea să vândă diferitele obiecte:

"M-am gândit, de ce să nu vând totul și să las pe toată lumea să se bucure de ele? ... Scrisorile de la Eric - sunt atât de disperate și pasionale, o pasiune care înflorește o dată în viață, cred. Chiar și acum, dacă ar fi să citesc acele scrisori, mă întristează teribil. Le-am ținut într-un mic cufăr și, din când în când, arunc o privire și încep să citesc, iar inima îmi bate, sare, pentru că sunt sfâșietoare. Sunt prea dureroase în frumusețea lor."

În altă parte, printre obiectele scoase la licitație se află o carte poștală trimisă de Harrison mamei lui Boyd în 1964, în timpul unui turneu mondial al Beatles, pe care se poate citi în parte:

"Am fost învins: "Cred că totul merge bine, dar nu mi-e dor de fiica ta nici pe jumătate!".

În 1971, îi scrie lui Boyd din New York, după o traversare pe mare, înconjurat, se plânge el, de "mai mulți heterosexuali în frac"; un alt bilet spune: "Pattie, nu uita că te iubesc".

Numeroase alte scrisori, versuri scrise de mână și fotografii ale lui Harrison sunt, de asemenea, puse în vânzare, plus mâzgăleli cu girafe și câini, felicitări de Crăciun colorate, făcute de mână, și o schiță pentru un disc fictiv cu Harrison așezat sub un măr: "Pentru mine, asta spune foarte multe despre George. Este atât de blând, atât de dulce", a spus Boyd.

Pe lângă haine, fotografii și alte obiecte efemere - inclusiv o scrisoare absurdă de la John Lennon către colegii săi de trupă Beatles și penele de chitară personalizate ale lui Clapton de la Live Aid - există și o schiță a lui Ronnie Wood, un alt iubit al lui Boyd în această perioadă, care extinde triunghiul amoros la un pentagon. Prima soție a lui Wood, Krissy Findlay, s-a întâlnit cu Clapton, s-a căsătorit cu Wood, apoi a avut o aventură cu Harrison, înainte ca Boyd și Wood să se întâlnească înainte de relația ei cu Clapton.

"Am avut o relație frumoasă cu Pattie [la mijlocul anilor 1970]", a scris Wood mai târziu în memoriile sale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Paul McCartney a găsit chitara bas care i-a fost furată acum mai bine de 50 de ani
Paul McCartney a găsit chitara bas care i-a fost furată acum mai bine de 50 de ani

Paul McCartney, fost membru al trupei The Beatles, a găsit chitara bas care îi lipsea de mai bine de 50 de ani, pe care a cântat „Love Me Do”, „She Loves You” şi „Twist and Shout” în studio şi pe scenă.

Un tablou creat de membrii The Beatles în timp ce se aflau în turneu în Japonia va fi scos la licitație
Un tablou creat de membrii The Beatles în timp ce se aflau în turneu în Japonia va fi scos la licitație

The Beatles se aflau în 1966 în mijlocul unui turneu în care au susţinut cinci concerte în trei zile în arenă japoneză Nippon Budokan - dar când nu cântau, lucrau la o operă de artă care a devenit cunoscută sub numele de „Images of a Woman".

 

Denny Laine a murit. Cofondatorul trupei Wings alături de Paul McCartney avea 79 de ani
Denny Laine a murit. Cofondatorul trupei Wings alături de Paul McCartney avea 79 de ani

Chitaristul britanic Denny Laine, cofondator al trupei The Moody Blues în anii 1960 şi al formaţiei Wings, alături de soţii Paul şi Linda McCartney, după destrămarea trupei The Beatles, a murit marţi la vârsta de 79 de ani, a anunţat soţia acestuia lui.

„Sunt în lacrimi!” Fanii The Beatles descoperă „noi” melodii ale formaţiei graţie inteligenţei artificiale. VIDEO
„Sunt în lacrimi!” Fanii The Beatles descoperă „noi” melodii ale formaţiei graţie inteligenţei artificiale. VIDEO

Atunci când The Beatles s-a destrămat, în urmă cu peste 50 de ani, legendarul grup i-a întristat pe fani.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.