Rapperul francez MHD, condamnat la 12 ani de închisoare pentru crimă
După 14 ore de deliberări, regele afro-trapului MHD, al cărui nume real este Mohamed Sylla, a fost condamnat, sâmbătă seară, la 12 ani de închisoare pentru uciderea unui tânăr de 23 de ani în timpul unei încăierări mortale în vara anului 2018 la Paris.
Alţi cinci dintre acuzaţi, care au fost judecaţi alături de el pentru crimă, au fost, de asemenea, condamnaţi la pedepse cuprinse între 10 şi 18 ani de închisoare. Alţi trei bărbaţi au fost achitaţi.
Acuzarea şi apărarea au acum la dispoziţie 10 zile pentru a depune recurs.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 2018, Loïk K., un tânăr de 23 de ani din cartierul de locuinţe Grange-aux-Belles, a fost călcat de un Mercedes aparţinând lui Mohamed Sylla, apoi bătut şi înjunghiat până la moarte de zece indivizi cu cagule. Maşina a fost găsită incendiată într-o parcare a doua zi. Autorii atacului aparţineau cartierului de locuinţe Chaufourniers, un cartier rival cu care au loc confruntări din ce în ce mai sângeroase.
Deşi rapperul de 29 de ani a negat implicarea, un locuitor din zonă a filmat incidentul din vara anului 2018 de la fereastra sa, iar maşina a fost rapid identificată ca aparţinând MHD.
Alţi martori l-au identificat după tunsoare şi un pulover, relatează AFP, citată News.ro.
Procesul, care s-a deschis cinci ani mai târziu, a scos în evidenţă toate punctele slabe ale anchetei. Pentru a identifica fiecare participant, anchetatorii s-au bazat foarte mult pe înregistrări video de la locul crimei, două filmate de camerele de supraveghere şi o a treia filmată de un martor de la balconul său. Dar aceste imagini, filmate noaptea şi de la distanţă, lasă serioase îndoieli cu privire la fiabilitatea identificării.
Unul dintre inculpaţi a fost exonerat de către un ofiţer de poliţie în faţa instanţei: "Nu avem suficiente probe împotriva lui Wissem E. Nu credem că este implicat în acest caz". La rândul său, apărarea a continuat să denunţe un adevărat "fiasco judiciar", cu un caz bazat doar pe zvonuri: "Sunteţi pe un teren judiciar foarte alunecos, care este construit pe un zvon", a declarat Elise Arfi, avocata rapperului.
Cazul, supus teribilei legi a tăcerii
Cazul este supus teribilei legi a tăcerii care guvernează aceste bande de tineri din suburbii. Toţi inculpaţii au negat orice implicare în crimă, dar unii au recunoscut că îi cunoşteau pe adevăraţii autori. Numai că niciunul dintre ei nu a fost dispus să dea nume: "De-a lungul cazului, ştiţi foarte bine ce se întâmplă şi în ce se pot băga oamenii. Eu nu am niciun privilegiu", a recunoscut Mohamed Sylla în timpul interogatoriului. Supunerea la legea tăcerii este însoţită de presiuni şi ameninţări care fac zadarnică orice încercare de a afla adevărul: "Concret, mi s-a cerut să tac despre această afacere", a mărturisit Wissem E.
De teama represaliilor, aproape toţi martorii acuzării nu s-au prezentat atunci când au fost convocaţi de Curtea de Assise din Paris.
Joi, procurorul general ceruse două achitări şi pedepse cuprinse între 13 şi 20 de ani de închisoare pentru ceilalţi şapte inculpaţi, dintre care 18 ani de închisoare pentru rapper. Într-o ultimă declaraţie, sâmbătă dimineaţă, Mohamed Sylla a negat din nou orice implicare în linşajul sângeros: "De la început, mi-am susţinut nevinovăţia în această afacere şi voi continua să îmi susţin nevinovăţia", a spus el.
După trei săptămâni de audieri, verdictul lasă un gust amar familiei victimei, care cerea ca "cei care ştiu să vorbească, ca adevărul să iasă la iveală, ca să se facă dreptate". Acest lucru a fost reluat de preşedintele tribunalului, care nu a putut să depăşească graniţa omerta în acest caz: "Există astăzi loc pentru adevăr în această sală de judecată?".