Protest fără precedent la Cannes. Gestul făcut de 80 de actrițe în faţa fotografilor
Festivalul de film de la Cannes a fost, sâmbătă seară, scena unui protest fără precedent.
82 de femei - în frunte cu Kate Blanchett, Jane Fonda şi Marion Cotillard - au participat la o acţiune inedită, prin care au atras atenţia asupra discriminării din lumea filmului şi nu numai.
Exemplul dat de ele este chiar festivalul de pe croazetă, care - în cele 7 decenii de existenţă - a inclus în selecţie de 20 de ori mai mulţi bărbaţi decât femei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mergând braţ la braţ, în şiruri, cele 82 de actriţe, regizoare, scenariste şi producătoare s-au perindat în tăcere prin faţa fotografilor. În primul rând, s-au aflat actriţele care fac parte din juriul Festivalului de la Cannes, dominat, în premieră, de femei.
În rândurile care au urmat, s-au remarcat actriţe precum Marion Cotillard ori Salma Hayek. Când au ajuns toate pe scări, s-au întors cu faţa la public, iar Kate Blanchett, preşedinta juriului şi actriţă laureată cu două premii Oscar, a vorbit despre inegalităţile care au dominat istoria festivalului de film de la Cannes.
Kate Blanchett, preşedinta juriului: "Suntem aici 82 de femei. Este numărul regizoarelor care au urcat aceste scări de la prima ediţie, din 1946, a festivalului de film. În acest răstimp, 1688 de regizori au urcat aceleaşi trepte. Prestigiosul Palme d'Or a fost acordat unor 71 de regizori, prea mulţi să îi numesc. Doar două regizoare l-au câştigat."
Protestul fără precedent a fost organizat de mişcarea Time's Up, care a luat naştere după ce producătorul american Harvey Weinstein a fost acuzat de abuz sexual de peste 100 de femei.
Scandalul a deschis conversaţia delicată despre hărţuirile şi discriminarea cărora le cad victime femeile din industria filmului şi nu numai.
Pentru ediţia de anul acesta a festivalului, a fost creată şi o linie de urgenţă pentru victimele abuzurilor, care, spun autorităţile, a fost folosită de mai multe ori în ultimele trei zile.
Pe de altă parte, protestul anti-discrimare a avut loc, poate nu întâmplător, în aceeaşi zi în care la Cannes a fost proiectat filmul "Girls of the Sun", regizat de o femeie, şi care spune povestea unui comando kurd, format numai din femei.
Filmul s-a bucurat de susţinerea actriţei Hellen Mirren, care, la cei 72 de ani ai săi, a arătat spectaculos, într-o rochie din catifea albastră.
Pe covorul roşu s-a remarcat şi topmodelul Kendall Jenner, într-o ţinută albă din voal, care abia i-a acoperit bustul. Iar Aishwarya Rai a atras toate privirile într-o rochie cu o trenă spectaculoasă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, discriminare, cannes, Festival film,
Dată publicare:
13-05-2018 10:20