”Nomadland”, desemnat cel mai bun film la gala BAFTA. Cum s-au prezentat vedetele la ceremonie
Duminică seara a avut loc decernarea premiilor BAFTA, acordate de Academia Britanică de Film.
Iar marele câștigător al ediției din acest an este lungmetrajul ”Nomadland”, care a obținut patru trofee.
Filmul spune povestea unei comunităţi de nomazi moderni, care străbat vestul Statelor Unite în rulote.
”Nomadland” a obținut cel mai râvnit premiu al galei, pentru ”cel mai bun film”. Au mai urmat apoi alte trei premii, ”cea mai bună regie”, ”cea mai bună imagine” și ”cea mai bună actriță în rol principal” - primit de Frances McDormand.
Regizoarea filmului ”Nomadland”, născută în China, Chloe Zhao, premiată pentru cea mai bună regie, a vorbit live prin video.
Ea a apărut nemachiată și îmbrăcată simplu, cu o cămasă în carouri. Însă cele mai multe vedete au ales să apară în ținute elegante chiar dacă și-au făcut apariția live, din sufrageria de acasă.
Chloe Zhao: ”Mulțumesc BAFTA! Vrem să dedicăm acest premiu comunității de nomazi, care ne-au primit cu generozitate în viața lor”.
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost primit de Anthony Hopkins pentru interpretarea din ”The Father”, unde joacă rolul unui bărbat care suferă de demență.
Documentarul românesc ”colectiv”, a lui Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la BAFTA. Însă categoria a fost câștigată de producția Netflix, ”Înțelepciunea caracatiței”. Ambele documentare se găsesc și pe lista nominalizărilor la Oscar.
Ceremonia din acest an a premiilor BAFTA a avut loc în două seri, sâmbătă și duminică, din cauza pandemiei de COVID-19 ce împiedică desfăşurarea spectacolului în formatul obişnuit, cu numeroase vedete şi prezenţa publicului.
Mai mult de jumătate dintre nominalizați au fost de culoare
Cu toate acestea, vedetele precum Hugh Grant sau Priyanka Chopra Jonas şi-au făcut apariţia în persoană la Royal Albert Hall din Londra. În timp ce alți actori consacrați s-au alăturat galei dintr-un studio din Los Angeles pentru a prezenta câştigătorii.
După controversele de anul trecut când BAFTA a prezentat o listă de concurenţi formată în exclusivitate din persoane albe, anul acesta, mai mult de jumătate dintre cei nominalizaţi au fost actori de culoare.
Academia britanică de film şi televiziune i-a adus un omagiu prințului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a. El a fost primul preşedinte al BAFTA, în 1959.
Prezentatoare: ”Datorită sprijinului Prințului Philip și al Majestății sale, Regina, am reușit să răzbim în toți acești ani, a permis BAFTA să rămână un lider în lumea artelor și să fie aici și astăzi în 2021”.
Nepotul Prințului Philip, Prinţul William, este în prezent preşedintele Academiei Britanice de Film.