Mircea Albulescu anunta ca nu se retrage: Daca ma retrageam, eram mort pe nasalie si ma inmormantau


Ultimul update: Luni 17 Iunie 2013 06:57
Data publicarii: Vineri 14 Iunie 2013 15:59
Categorie: Stiri Mondene
Mircea Albulescu

Actorul Mircea Albulescu neaga zvonurile potrivit carora ar fi decis sa se retraga din activitatea artistica si a declarat ca va juca atat timp cat va trai.

"Daca ma retrageam, eram mort pe nasalie si ma inmormantau", a declarat actorul pentru MEDIAFAX, amuzat de acest zvon, aparut in presa.

Unul dintre cele mai recente proiecte ale lui Mircea Albulescu este spectacolul "Badaranii", in regia lui Dan Tudor, dupa un text de Carlo Goldoni, jucat la Teatrul Metropolis din Bucuresti. Din distributia spectacolului "Badaranii" mai fac parte Costel Constantin, Gheorghe Visu, Eusebiu Stefanescu, Adriana Trandafir, Cecilia Barbora, Gabriela Popescu, Miriam Rizea, Adrian Anghel, Sergiu Flesner, Alexandru Stanciu, Horia Muntean, Walid Ellenthey, Dan Apavaloaiei.

Scenografia este semnata de Corina Gramosteanu, muzica originala, de Vlaicu Golcea, iar miscarea scenica, de Florin Fieroiu.

Maestru al scenei si al filmului romanesc, Mircea Albulescu, pe numele sau real Iorgu Constantin V. Albulescu, s-a nascut pe 4 octombrie 1934, la Bucuresti. Absolvent al Scolii Medii Tehnice de Arhitectura, devine in 1952 "conductor-arhitect". Debuteaza ca artist amator in echipa de teatru la Ateneul Popular "Ana Ipatescu", iar in 1950 este angajat la Teatrul National, ca "artist corp ansamblu" (figuratie). In 1952 devine student al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa Aurei Buzescu.

Mircea Albulescu a avut o prodigioasa activitate ca actor, intre anii 1956 - 1998, la Teatrul Municipal din Bucuresti, Teatrul de Comedie din Bucuresti si Teatrul National din Bucuresti. In film, Mircea Albulescu a interpretat peste 70 de roluri, conferind personajelor sale o amprenta personala. Actorul este membru al Uniunii Ziaristilor si a colaborat multi ani cu reviste dedicate teatrului si cinematografiei, dar si cu alte publicatii. Mircea Albulescu este si autor de versuri si proza scurta.

In cinema, Mircea Albulescu a jucat in regia unor personalitati precum Radu Gabrea ("Dincolo de nisipuri", 1973), Manole Marcus ("Actorul si salbaticii", 1975), Mircea Daneliuc ("Cursa", 1975), Alexa Visarion ("Inghititorul de sabii", 1981). Totodata, Mircea Albulescu a colaborat cu regizorul Dinu Tanase la filmul "La capatul liniei".

Pe langa activitatea sa din domeniul cinematografiei, Mircea Albulescu are o prezenta constanta pe scenele teatrale ale tarii, dar mai ales pe cea a Teatrului National Bucuresti (TNB). Astfel, in stagiunea 2012-2013, Mircea Albulescu s-a aflat pe afisele spectacolelor "Vizita batranei doamne", regia Alexander Morfov, "Livada de visini", regia Felix Alexa, "Molto, gran' impressione", regia Dan Tudor, "Sanziana si Pepelea", regia Dan Tudor.

Mircea Albulescu a primit, printre altele, Premiul National pentru intreaga activitate artistica din partea Ministerului Culturii, in 2003, Premiul pentru intreaga activitate oferit de UNITER, in 2005, premiul Academiei Romane pentru cei 50 de ani de "creatie interpretativa in arta teatrala si cinematografica", in 2006, premiul de excelenta al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), in 2009. Totodata, Mircea Albulescu a primit premiul de excelenta la Festivalul Comediei Romanesti (festCO), in 2010.

Senatul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" (Bucuresti) i-a acordat diploma de onoare si medalia jubiliara "Magna cum Laude", iar Centrul National al Cinematografiei l-a rasplatit cu premiul de excelenta pentru contributia deosebita adusa la afirmarea filmului romanesc. De asemenea, in anul 2000, Mircea Albulescu a fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Comandor, de Presedintia Romaniei.

Pe 29 octombrie 2011, Mircea Albulescu a primit o stea pe Walk of Fame - Aleea Celebritatilor din Bucuresti, in semn de recunoastere pentru intreaga cariera.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO