Gala Premiilor Gopo 2022, LIVE pe VOYO, de la ora 19. Nominalizările la fiecare categorie

Ultima actualizare: 03-05-2022 09:53
Premiile Gopo 2022
Gopo

Pe 3 mai 2022, este programată, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cea de-a 16-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România.

La gala ce sărbătoreşte realizările cinematografice ale anului 2021 sunt invitate peste 900 de personalităţi din lumea filmului din ţara noastră.

Ceremonia de decernare a Premiilor Gopo este transmisă live pe VOYO, începând cu ora 19.

Ce filme au fost nominalizate 

Pentru Cel mai bun lungmetraj de ficţiune concurează filmele care au avut şi cele mai multe nominalizări: „Otto Barbarul” (13 nominalizări), „Malmkrog” (11 nominalizări), „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (opt nominalizări), „Neidentificat” (șapte nominalizări) şi „Câmp de maci” (șapte nominalizări).

Pentru Cel mai bun film de debut, au fost nominalizate „Casa cu păpuși”, „Câmp de maci”, „Complet necunoscuți”, „Otto Barbarul” și „România sălbatică”.

 Pentru Cel mai bun documentar, au fost nominalizate „Casa cu păpuși”, „Holy father”, „Ieșirea trenurilor din gară”, „În mijlocul meu, vocea”, „Noi împotriva noastră” și „România sălbatică”.

La categoria Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, au fost nominalizate „Eu sunt Dorin”, „Extravaganzia mare, blat subțire, sos iute”, „Interfon 15”, „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, „Șoarecele B” și „When night meets dawn”.

Pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar, au fost nominalizate „Același vis”, „In a family”, „Triplex Confinium”, „Tu, ăla cu mustață!”.

La categoria Cel mai bun film european, concurează „Adieu les cons (Adio, proștilor)”, „Annette”, „Another round (Încă un rând)”, „Les traducteurs (Traducătorii)” și „Portrait de la jeune fille en feu (Portretul unei femei în flăcări)”. 

„Uniţi prin Film”

Ediţia din acest an a Galei stă sub semnul solidarităţii. În aşteptarea evenimentului, iubitorii de film de pretutindeni sunt invitaţi să se alăture campaniei „Uniţi prin Film”, trimiţând doi euro printr-un SMS cu textul FILM la 8840, conform Agerpres.

Toate fondurile obţinute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniştii din industria ucraineană de film cu ajutorul Coaliţiei Internaţionale pentru Cineaşti aflaţi în situaţii de Risc (ICFR).

Un număr de 19 lungmetraje româneşti lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2021 au fost nominalizate anul acesta la 20 de categorii.

Despre Premiile Gopo

Premiile Gopo 2022 sunt organizate de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Asociaţia "Dacin Sara", Babel Communication.

Premiile Gopo sunt decernate anual pentru cele mai importante realizări cinematografice româneşti din anul precedent, cu scopul principal de a promova valorile cinematografiei naţionale în rândul unui public cât mai larg, potrivit www.premiilegopo.ro.

Premiile Gopo au fost înfiinţate în anul 2007, în onoarea cineastului Ion Popescu-Gopo, la împlinirea a 50 de ani de când acesta a obţinut Premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. Trofeul are forma omuleţului lui Gopo, sculptura fiind realizată de Adrian Ilfoveanu.

Nominalizările la Premiile Gopo 2022

Nominalizările la toate categoriile sunt stabilite de un juriu de preselecţie ales de un consiliu consultativ, format din critici şi producători de film.

Pentru fiecare categorie, trebuie să existe un număr de minimum trei nominalizări şi maximum cinci. Sunt considerate eligibile peliculele româneşti produse în România sau în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, aceasta din urmă putând fi atât financiară, cât şi artistică şi tehnică.

Iată programul integral al nominalizărilor de la Premiile Gopo 2022. Câștigătorii vor fi anunțați live pe VOYO.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO