Floarea-cadavru sau cel mai mare “penis” din lumea plantelor. Vezi foto!


Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 07:12
Data publicarii: Marti 27 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri Mondene
Floarea-cadavru

Faceti cunostinta cu Amorphophallus titanium, denumita astfel din combinatia cuvintelor grecesti: amorphous (fara forma), phallus (penis) si titan (gigant). Complicat? Atunci, pe scurt, este Floarea-cadavru, dupa mirosul insuportabil pe care il degaja.

Floarea-cadavru este cunoscuta in lumea stiintifica drept planta cu cea mai mare inflorescenta din lume. Nici nu-i de mirare, atata vreme cat poate ajunge la sase metri inaltime, iar circumferinta ei poate atinge trei metri.

A fost descoperita in 1878 de botanistul italian Odoardo Beccari in padurile tropicale din Sumatra si a constituit de-a lungul timpului subiectul mai multor documentare, datorita dimensiunilor ei unice, dar si felului in care ea se dezvolta.

Mai exact, infloreste o data la cativa ani, iar floarea in sine nu dureaza mai mult de 72 de ore, timp in care degaja un miros de cadavru aflat in stare avansata de putrefactie, pentru a se putea hrani cu insectele atrase de duhoare.

Pentru ca miroase atat de urat, nicio albina sau fluture nu ar putea-o poleniza, asa ca mama natura a rezolvat si aceasta problema. Planta se autofecundeaza.

Unele dintre cele mai spectaculoase exemplare se afla la gradinile botanice din Belgia, Germania si Marea Britanie.

 

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO