Filmul “Pozitia copilului” va fi difuzat la cinema in 9 tari din Europa. Cum e laudat la Hollywood

calin netzer ursul de aur

Victoria filmului "Pozitia copilului" la editia 2013 a Berlinalei a fost salutata de presa internationala, care a remarcat calitatea deosebita a filmului si a jocului actorilor din distributie.

Agentia de presa Reuters, BBC, revista Variety si publicatia The Hollywood Reporter au salutat victoria de la Berlin a filmului "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, scrie Mediafax.

Potrivit agentiei de presa Reuters, Romania a obtinut inca un trofeu major in circuitul festivalurilor europene de film, sambata, atunci cand pelicula "Pozitia copilului" a castigat Ursul de Aur la Berlin, cimentand astfel statutul acestei tari (Romania, n.r.) de mare putere in cinematografia mondiala din era post-comunista.

Filmul, regizat de Calin Peter Netzer, spune povestea Corneliei, o femeie cu un caracter dominator, care se foloseste de toate trucurile posibile pentru ca fiul ei sa nu ajunga la inchisoare dupa ce a ucis un adolescent intr-un accident de automobil.

Agentia Reuters afirma in continuare intr-un articol postat duminica pe site-ul ei ca victoria de la Berlinala a filmului lui Netzer completeaza o lista impresionanta de alte filme care au avut succes la festivaluri importante precum cele de la Berlin si de la Cannes, ajutand astfel cinematografia romaneasca sa devina accesibila unui public mai larg.

Citește și
Ursul de Aur
"Pozitia Copilului", filmul regizorului roman Calin Netzer, a CASTIGAT trofeul Ursul de Aur
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Unii dintre cei mai talentati regizori din Romania, care au profitat de libertatea artistica aparuta in tara noastra dupa moartea dictatorului Nicolae Ceausescu in 1989, refuza discutia despre aparitia unui "nou val" in cinematografia romana, sustinand ca acest "nou val" include stiluri si povesti extrem de diferite intre ele. Insa, afirma Reuters, de cand "Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, a facut furori la Cannes in 2005 si, doi ani mai tarziu, compatriotul sau Cristian Mungiu a castigat Palme d'Or cu drama "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", cinematografia romaneasca s-a mentinut cu fermitate pe "harta" cinema-ului european.

"Este o recunoastere, cred, a faptului ca cinematografia romana inca produce cinema de buna calitate. Acest lucru se intampla de multi ani, iar acest premiu confirma acest fapt", a declarat Calin Peter Netzer pentru Reuters, dupa ce a primit Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.

Si BBC remarca faptul ca Ursul de Aur a revenit unui cineast roman, Calin Peter Netzer, iar victoria de la Berlin a filmului sau, "Pozitia copilului", a fost salutata si pe fluxul de stiri al agentiei de presa France-Presse, dar si de publicatia americana The Hollywood Reporter.

Potrivit multor specialisti din industria cinematografica, victoria de la Berlin va ajuta filmul "Pozitia copilului" sa fie distribuit in cat mai multe teritorii, desi anumiti critici spun ca jocul uluitor al personajelor principale, atat cel al mamei cat si cel al fiului, ar putea limita aceasta distributie in anumite tari din afara continentului european.

"Exista o legatura instantanee intre public si cele doua tinere femei din «4 luni, 3 saptamani si 2 zile», care nu exista, intentionat, in «Pozitia copilului»", a declarat Jay Weissberg, critic de film la celebra publicatie americana Variety. "Mama este un personaj monstruos, iar fiul ei este chiar si mai rau decat ea", a continuat acelasi critic american.

Acelasi critic de la revista Variety s-a declarat impresionat de felul in care actrita romana Luminita Gheorghiu a interpretat personajul Cornelia si a considerat ca performanta ei a fost una dintre cele mai bune prestatii actoricesti feminine de la Berlin, regretand cu aceasta ocazie faptul ca astfel de roluri, scrise pentru femei mature, sunt scrise foarte rar la Hollywood.

"POZITIA COPILULUI", ACHIZITIONAT PENTRU PIATA DE FILM GERMANA SI FRANCEZA

Filmul romanesc "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, a fost achizitionat pentru piata de film germana si cea franceza, informeaza hollywoodreporter.com.

Compania X Verleich a achizitionat de la compania Beta Film drepturile de difuzare a filmului "Pozitia copilului" in tarile vorbitoare de limba germana.

Astfel, filmul regizat de Calin Peter Netzer, primul lungmetraj romanesc din istorie care a castigat cel mai mare trofeu decernat la Berlinala, va rula in cinematografele din Germania, Austria si cantoanele din Elvetia in care se vorbeste limba germana.

Compania Beta Film a incheiat si alte contracte de distributie a filmului "Pozitia copilului", printre tarile in care va rula acest lungmetraj numarandu-se Franta, Olanda, Belgia, Luxemburg, Grecia si Taiwan.

CITESTE MAI MULTE PE ACEST SUBIECT

- Echipa filmului "Pozitia copilului" a adus trofeul Ursul de Aur in Romania. Netzer: "E coplesitor"

- Victor Rebengiuc despre Ursul de Aur: "Este inca o dovada a fortei cinematografiei din Romania"

- "Pozitia Copilului", filmul regizorului roman Calin Netzer, a CASTIGAT trofeul Ursul de Aur

- Calin Netzer:Ursul de Aur la Berlinala este un premiu important pentru cariera mea si pentru Romania

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Calin Netzer:Ursul de Aur la Berlinala este un premiu important pentru cariera mea si pentru Romania
Calin Netzer:Ursul de Aur la Berlinala este un premiu important pentru cariera mea si pentru Romania

Regizorul Calin Peter Netzer a declarat ca trofeul Ursul de Aur primit de filmul sau "Pozitia copilului" la editia din acest an a Festivalului de la Berlin este un premiu foarte important pentru cariera lui, dar si pentru Romania.

"Pozitia Copilului", filmul regizorului roman Calin Netzer, a CASTIGAT trofeul Ursul de Aur

Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit, sambata seara, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.

"Pozitia copilului" a castigat premiul criticii internationale la Festivalul de Film de la Berlin

Filmul "Pozitia copilului" de Calin Netzer a primit, vineri seara, premiul criticii internationale - FIPRESCI la Festivalul International de Film de la Berlin (7-17 februarie).

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.