"Pozitia Copilului", filmul regizorului roman Calin Netzer, a CASTIGAT trofeul Ursul de Aur

Ultima actualizare: 19-02-2013 06:47
Pozitia Copilului, de Calin Netzer, e favorit sa i...
Pozitia copilului a castigat premiul criticii inte...
"In sfarsit, un favorit la Ursul de Aur." Filmul l...
Premiera filmului Pozitia Copilului, al regizorulu...
Luminita Gheorghiu, despre subiectul filmului Pozi...

Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit, sambata seara, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.

Distinctia a fost primita de regizorul Calin Peter Netzer si de producatorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, presedintele juriului editiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.

"Pozitia copilului" s-a aflat in competitia oficiala a Berlinalei 2013 alaturi de alte 18 filme.

Din juriul competitiei oficiale a Festivalului International de Film de la Berlin ( 7-17 februarie) au facut parte Wong Kar Wai (presedinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen si Ellen Kuras.

Marele premiul/ trofeul Ursul de Aur primit de "Pozitia copilului", sambata seara, la gala Festivalului de Film de la Berlin vine dupa ce, vineri seara, filmul "Pozitia copilului" de Calin Netzer a primit si premiul criticii internationale - FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la Festivalul International de Film de la Berlin.

Filmul "Pozitia copilului", de Calin Netzer, care a avut premiera mondiala luni seara, la Festivalul International de la Berlin, a fost aclamat de presa internationala, Die Welt titrand "In sfarsit, un favorit la Ursul de Aur!", in timp ce Variety a apreciat prestatia Luminitei Gheorghiu.

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer, dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010).

Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora.

Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura, intr-o distributie selecta, nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

"Pozitia copilului" este o productie Parada Film in co-productie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO Romania.

 

Juriul Berlinalei din acest an, prezidat de cineastul chinez Wong Kar Wai, a desemnat castigatorii, sambata seara, din cele 19 filme aflate in competitia oficiala a festivalului.

Anterior, jurnalista Catherine Hickley de la agentia de informatii financiare Bloomberg a alcatuit un Top 3 al celor mai bune pelicule de la Berlin, pe care le considera marile favorite pentru obtinerea trofeului Ursul de Aur.

"Punctul central al filmului este relatia patologica dintre mama si fiul ei." - Calin Peter Netzer

Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit cea mai mare nota (trei stele si jumatate) in acest clasament. Filmul "Pozitia copilului" se situeaza intre "bun" si "excelent" in opinia jurnalistei de la Bloomberg.

"Relatia disfunctionala dintre o mama si fiul ei este credibila, iar tensiunea dintre ei este captivanta. Desi ambele personaje sunt profund traumatizate si marcate, ele inspira compasiune", spune jurnalista Catherine Hickley, comentand subiectul peliculei regizate de Calin Peter Netzer.

Filmul "Pozitia copilului" reprezinta "un portret puternic al unei dinamici care exista probabil mai des in viata reala decat in filme", a adaugat Catherine Hickley.

Celelalte doua pelicule apreciate de jurnalista agentiei Bloomberg sunt "Prince Avalanche", de David Gordon Green, si "Gloria", de Sebastian Lelio. Ambele filme au primit cate trei stele (echivalentul unor pelicule "bune") de la jurnalista Catherine Hickley.

"Sunt femei foarte puternice in Romania, cred ca in multe parti exista femei puternice si cand vrei ca lucrurile sa mearga bine in familie femeile duc de multe ori greul." - Luminita Gheorghiu

Pe de alta parte, si prestigioasa publicatie The Hollywood Reporter considera ca actrita Luminita Gheorghiu ("Pozitia copilului") se numara printre favoritele la trofeul pentru intepretare feminina acordat la Festivalul de Film de la Berlin, alaturi de Paulina Garcia ("Gloria") si Juliette Binoche ("Camille Claudel 1915").

Agentia de presa Reuters afirma ca filmul "Pozitia copilului" este unul dintre lungmetrajele favorite din cursa pentru castigarea Ursului de Aur si pentru trofeul de interpretare feminina.

La randul sau, Jay Weissberg, critic de film care scrie pentru publicatia Variety, supranumita "Biblia industriei cinematografice", considera performanta actritei Luminita Gheorghiu "un veritabil tur de forta".

Filmul "Pozitia copilului" de Calin Netzer a primit, vineri seara, premiul criticii internationale - FIPRESCI la Festivalul International de Film de la Berlin (7-17 februarie).

Ceremonia a avut loc la Film Haus Berlin, iar trofeul i-a fost inmanat scenaristului Razvan Radulescu, co-autor al scenariului, alaturi de Calin Peter Netzer.

FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) stabileste jurii independente si acorda premii in cadrul tuturor marilor festivaluri de film. Juriul prezent la Berlinala a fost format din criticii de film Alin Tasciyan (presedinte), Mohammed Rouda, Mode Steinkjer, Ninos Feneck Mikelides, Baptiste Etchegaray, Eberhard von Elterlein, Dana Linssen, Anjelika Artyukh, Christoph Schmitz.

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer, dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura, intr-o distributie selecta, nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

"Pozitia copilului" este o productie Parada Film in co-productie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO