Cine-i mai tare-n in afumaturi si cine-i mai mester in umplut carnati?
Asta se intreaba, de 9 ani de zile, locuitorii unui sat din nord-estul Ungariei, loc unde se desfasoara un festival al porcului devenit deja traditie.
Anul acesta, printre pretendentii la titlu s-au numarat nu doar localnici, ci si maghiari veniti din Romania, Slovacia si Voivodina. Fiecare cu reteta, tehnica si secretele sale, spre ghiftuirea miilor de vizitatori care le-au trecut prin fata.
Imediat ce se lumineaza in satul Napkor, mii de localnici si turisti se aduna la cel mai mare festival dedicat porcului si preparatelor traditionale. Este drept, aderarea la Uniunea Europeana a impus noi reguli, asa ca animalele sunt asomate, inainte ca echipele de macelari sa-si dovedeasca priceperea pana la lasarea intunericului.
Deja ajuns la a noua editie, evenimentul a strans anul acesta 29 de echipe. Organizatorii se pot mandri chiar ca au reusit sa-i atraga si pe vecini!
De la carnati unguresti, pana la soric afumat, caltabosi sau jumari, nimic nu este lasat deoparte. Si, cum totul se noteaza, echipele se straduiesc sa ghiceasca gusturile vizitatorilor care-i incurajeaza de pe margine. Anul acesta, aproape 15.000 de oameni au fost curiosi sa vada cu ce preparate traditionale s-au pregatit macelarii.