Cel mai cunoscut regizor roman de teatru si opera in strainatate revine la Opera Bucuresti, cu superproductia "Vaduva vesela"
"Sunt norocos ca m-am nascut aici si un simt al datoriei fata de tara care m-a crescut, ma face sa revin" - spune Andrei Serban, cel mai cunoscut regizor roman de teatru si opera, peste hotare.
Stabilit in Statele Unite de mai bine de 30 de ani, revine la Opera Nationala Bucuresti, cu "Vaduva vesela" - o superproductie realizata in parteneriat cu Opera din Iasi.
Andrei Serban vrea sa contribuie la renasterea Operei din Bucuresti, dupa cateva luni in care a fost implicata in cel mai negru scandal din istoria sa.
Spectacolul "Vaduva vesela" este iesit din tiparele unei productii de opera. Scrisa cu mai bine de 100 de ani in urma, de Franz Lehar, piesa de opereta este adaptata acum dupa textele scriitorilor romani, Andrei Plesu si Radu Paraschivescu.
Andrei Serban, regizor: "Luand din cartile lor anumite pasaje, care vorbesc foarte mult despre ce se intampla in Romania azi si sunt deseori citate din politicieni actuali, nu le dau numele, din oameni faimosi din lumea finantelor, din lumea sportului, din starurile de la televiziune."
Este o comedie totala, cu muzica, teatru si dans. Piesa spune povestea unei tari din Balcani, aflata pe punctul de a intra in faliment. Salvarea ei ar putea veni din partea unui vaduva a unui miliardar.
Andrei Serban, regizor: "Teatrul sau opera, spectacolul, e ca o oglinda pe care o punem spectatorilor de a se vedea pe ei insisi."
"Niciodata nimeni nu a vazut pe o scena romaneasca un spectacol ca acesta, asta va promit"
Spectacolul reprezinta si revenirea marelui regizor in sala Operei Nationale Bucuresti, dupa o pauza de 21 de ani. Chiar daca e stabilit in America, unde a facut cariera pe Broadway si este profesor la Universitatea Colombia, Andrei Serban simte nevoia sa monteze piese in tara, pentru a aduce bucurie romanilor.
Andrei Serban, regizor: "E un fel de simt al datoriei, pentru ca m-am nascut aici, mi s-a dat o educatie aici, am fost norocos sa ma nasc aici."
Reporter: De ce?
Andrei Serban, regizor: "Pentru ca este un poport talentat, un popor cu multa simtire, un pamant fertil, un pamant bun, care sigur ca a fost stricat, a fost stricat de multe regimuri si continua sa fie stricat si batjocorit, dar in esenta este ceva foarte bun, in adanc".
Realizat in parteneriat cu Opera din Iasi, "Vaduva Vesela" reuneste artisti de la mai multe teatre din tara. Si ar putea insemna renasterea Operei Nationale Bucuresti, dupa scandalul in care au fost schimbate mai multe conduceri, iar angajatii au refuzat sa mai joace.
Andrei Serban, regizor: "A fost atat de negativ tot ce a fost aici, atat de intunecat, atat de plin de intrigi, de frustrare, de barfe, de culise, de tot felul de mafii care s-au perindat pe aici. Realmente mafia a fost aici. Si cred ca acest spectacol intr-un fel aduce bucurie, bucuria de a trai, bucuria de a ne vedea asa cum suntem, ca suntem buni, ca suntem rai, ca suntem mincinosi, ca suntem corupti, dar ca suntem poate si valorosi".
La Bucuresti, biletele pentru cele 4 reprezentatii, intre 1 si 4 septembrie, au fost deja epuizate. Spectacolul se va muta la Iasi, intre 9 si 11 septembrie.