Avanpremiera la Teatrul Bulandra. Regizorul Andrei Serban s-a intors in Romania cu “Omul cel bun din Seciuan”
In lumea obscura in care traim, o piesa de teatru vrea sa schimbe constiinte si sa ne determine sa fim mai buni.
Andrei Serban, considerat de multi cel mai mare regizor roman in viata, s-a intors de la New York pentru a monta pe scena de la Bulandra "Omul cel bun din Seciuan". O poveste care vorbeste despre o societate dureros de corupta, dar care ne da, totusi, o speranta. "Fabulos, un spectacol regal", au fost doar cateva dintre cuvintele spectatorilor, dupa avanpremiera de aseara.
In dimineata avanpremierei, echipa piesei "Omul cel bun din Seciuan" s-a strans pentru ultima repetitie. Multi dintre tinerii actori de pe scena urmau sa traiasca momentul carierei, aparitia intr-o piesa regizata de Andrei Serban. Perfectionist, regizorul roman a pus la punct ultimele detalii:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alaturi de Rodica Mandache, Ana Ularu si dublura sa, Alexandra Fasola, repeta la sincron pentru rolul principal, acela al unei prostituate, considerata de zei cel mai bun om gasit pe Pamant. Doar daca ea va da dovada de bunatate, lumea va putea fi salvata.
Textul intial, semnat de Bertolt Brecht, a mai fost pus in scena acum 45 de ani, la Piatra Neamt. Si atunci si acum, Andrei Serban si-a propus sa schimbe societatea cruda si mizera din Romania.
"In piesa se vorbeste despre o China imaginara, de fapt se vorbeste despre situatia noastra si asta trebuie teatrul sa arate, sa arate unde ne aflam, in noi insine, in societate", spune Andrei Serban.
Dupa 6 ore de repetitie, actorii trebuie sa fie gata pentru avanpremiera. La cabine, o veselie frenetica ascunde emotiile care le strapung inimile.
Vlad Ivanov, care joaca 3 roluri in aceasta piesa, se retrage intr-un colt al salii si repeta printre tehnicienii care lucreaza la decor.
In acelasi timp, in foaier, spectatorii asteapta piesa de intoarcere a lui Andrei Serban. Insusi directorul teatrului, Alexandru Darie, e nerabdator.
“Unde stai? Ce loc ai?”, il intreaba regizorul pe Ducu Darie. “N-am loc, gasesc eu pe undeva”, raspunde acesta din urma.
In fata salii pline, incepe show-ul. Jocul actorilor starneste emotii puternice. Ana Ularu trece cameleonic de la inocenta la forta.
Piesa, fara culoare politica, atinge subiecte sensibile precum coruptia, minciuna si saracia.
Dupa spectacol, spectatorii sunt parca anesteziati.
“Fabulos! Veniti la teatru! Nu pierdeti o piesa exceptionala!”, este indemnul unuia dintre spectator pentru cei care nu au vazut piesa.
“Tot ce e in jurul nostru ne trage spre in jos, spre negativ, spre ura, inspre violenta, inspre minciuna, inspre ipocrizie si prin teatru vreau sa arat ca este posibil sa gasim altceva care e uman mai inteligent, mai nobil, mai adanc si mai adevarat", marturiseste Andrei Serban.