(P) Virozele respiratorii de sezon, un semnal de alarmă pentru vârstnici

viroza promo

În prima săptămână a acestui an s-au înregistrat în România peste 72.000 de cazuri de infecții respiratorii, cu 35% mai multe comparativ cu săptămâna precedentă, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).  

Cei mai afectați de virozele respiratorii de sezon (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și pneumonii) sunt copiii și vârstnicii.

Dacă în sezoanele 2020-2021, respectiv 2021-2022, rata de infecție cu SARS COV-2 a fost foarte crescută, iar ratele de infecție cu virusurile gripale, cu rinovirus și virusul sincițial respirator au fost extrem de reduse, în sezonul 2022-2023 am avut de-a face cu o triplă agresiune virală reprezentată în mod particular de infecțiile produse de SARS COV 2, gripă și virusul sincițial respirator.

,,Având în vedere că suntem în plin sezon de viroze și în general ne confruntăm în această perioadă a anului cu un amestec între virusurile gripale bine-cunoscute și SARS-COV-2 și alte enterovirusuri, aș menționa faptul că vârstnicul este un pacient fragil și este expus la fel ca și copiii la agresiunea acestor virusuri și de aceea este foarte important să se prezinte la medic cât mai devreme”, atrage atenția dr. Ana Maria Doscan, medic primar geriatrie-gerontologie în cadrul Enayati Hospital.

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Perioadele îndelungate fără alte infecții acute virale, așa cum a fost perioada pandemiei de COVID-19, au afectat substanțial memoria imunologică individuală, determinând o modalitate de răspuns diferită a oamenilor la noile infecții virale. În plus și simptomele pot diferi la persoanele mai în vârstă față de cele tinere.

,,Vârstnicul poate avea manifestări de cele mai multe ori atipice față de simptomele clasice pe care toată lumea le știe, de tip respirator, febră, frison, dureri în gât sau nas care curge (rinoree), având simptome și fenomene de tip neurologic, fie cu amețeli, cu somnolență, fie invers, cu agitație psihomotorie. Marea majoritate a vârstnicilor, fiind imunodeprimați sau având comorbidități, nu fac febră, ceea ce este un element destul de important în diagnosticarea virozelor. La vârstnici pot apărea chiar și tulburări de mers, cu dezechilibru și cu căderi, astfel că este foarte important să se adreseze încă de la primele semne și simptome unui medic specialist sau medicului de familie, care îi poate direcționa către un medic geriatru sau un internist”, completează dr. Ana Maria Doscan, medic primar geriatrie-gerontologie în cadrul Enayati Hospital.

Efectuarea unor analize și a testelor specifice de diagnostic, precum testele rapide pentru gripă sau infecție cu virus SARS-COV-2 pot ajuta la stabilirea diagnosticului. Tratarea virozelor în cazul persoanelor în vârstă implică îngrijirea atentă și gestionarea simptomelor pentru a evita complicațiile, care pot fi fatale.

,,O viroză respiratorie la vârstnic nu trece atât de repede ca în cazul unui adult sănătos. De cele mai multe ori pot apărea complicații, fie caracteristice virozelor de tip pulmonar sau de tip ORL, fie complicații nespecifice, respectiv complicațiile bolilor preexistente la pacientul vârstnic, cum ar fi o hipertensiune arterială decompensată sau un deficit neurologic sau un deficit cognitiv, ori accentuarea sau apariția tulburărilor de mers cu dezechilibru. De aceea, este foarte important ca vârstnicul să fie monitorizat o perioadă mai lungă de timp decât adultul sănătos, chiar dacă a trecut printr-o viroză aparent vindecată și să se reevalueze toate aceste comorbidități preexistente pe care vârstnicul le avea și înainte de apariția virozei”, precizează dr. Ana Maria Doscan.

Medicul geriatru le recomandă vârstnicilor afectați de o boală infecțioasă, fie ea de tip viral, fie de tip bacterian, o perioadă de reabilitare medicală concentrată pe statusul funcțional al acestora.

,,Vârstnicul are nevoie de mișcare, de kinetoterapie sau de alte proceduri de recuperare de ordin respirator pentru a se reface, mai ales după o viroză sau o infecție bacteriană complicată”, adaugă medicul geriatru, Dr. Ana Maria Doscan.

Recuperarea medicală pentru vârstnici include și terapii de reabilitare pulmonară, terapii respiratorii, dar și alte intervenții medicale menite să îmbunătățească starea de sănătate a acestora.

În secția Geriatrie-Gerontologie din cadrul Enayati Hospital din București, vârstnicii beneficiază de acces la un ecosistem medical complex, oferit în orașul medical (Enayati Medical City) și de îngrijire specializată pe nevoile lor. Aceasta se realizează prin echipamente moderne, precum și echipe multidisciplinare de cadre medicale, care evaluează progresul recuperării și adaptează planul de tratament în funcție de anamneza pacienților, oferindu-le cele mai potrivite soluții medicale.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Kapital Minds aduce în România 
un model de consultanță antreprenorială centrată pe valoare
(P) Kapital Minds aduce în România un model de consultanță antreprenorială centrată pe valoare

Kapital Minds, noua companie de consultanță antreprenorială, lansată pe 5 septembrie, aduce o expertiză unică pe piață, fiind singura firmă care beneficiază de experiența unui consultant certificat CEPA (Certified Exit Planning Advisor) din România.

(P) Borsec, votat pentru a zecea oară Cel mai puternic brand românesc
(P) Borsec, votat pentru a zecea oară Cel mai puternic brand românesc

Borsec este liderul brandurilor româneşti, fiind un brand foarte iubit și apreciat de români  

(P) HILS Development investește 3 milioane de euro în prima certificare Green Homes 
(P) HILS Development investește 3 milioane de euro în prima certificare Green Homes 

HILS Sunrise, complex rezidențial aflat în Bd Theodor Pallady 57A, este primul complex din estul Capitalei care a obținut pre-certificarea Green Homes 

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.