(P) Tomografia computerizată: când este recomandată și cum te pregătești
Tomografia computerizată, cunoscută și sub denumirea de scanare CT sau CAT, este o metodă avansată de diagnostic care combină utilizarea razelor X cu tehnologia computerizată pentru a obține imagini transversale detaliate ale regiunii scanate.
Află care sunt indicațiile pentru efectuarea unei astfel de investigații și cum te pregătești pentru ea!
Când poate fi indicată efectuarea unei tomografii computerizate?
Tomografia computerizată este o metodă de diagnostic extrem de utilă, care poate fi indicată într-o multitudine de cazuri. Este utilizată adesea în scopul diagnosticării diverselor afecțiuni. Este capabilă să detecteze tumori, accidente vasculare cerebrale, hematoame, edeme, embolisme, fibroame, fracturi, modificări degenerative, apendicita, calculi renali și alte afecțiuni de la nivelul creierului, gâtului, abdomenului și pelvisului, toracelui, coloanei vertebrale și sistemului osteoarticular.
Dincolo de rolul său în stabilirea unui diagnostic, tomografia computerizată mai poate fi utilizată pentru a ghida anumite teste sau tratamente. De exemplu, este adesea folosită pentru a determina locul exact al unei tumori înainte de începerea radioterapiei, pentru a asigura o precizie maximă a acestui tratament. De asemenea, poate fi folosită pentru a monitoriza evoluția unei afecțiuni pe parcursul unui tratament, permițând medicilor să evalueze eficacitatea acestuia și să facă ajustări dacă este necesar.
Contraindicațiile tomografiei computerizate
Deși tomografia computerizată este o metodă extrem de utilă de diagnosticare și monitorizare a unei multitudini de afecțiuni, există anumite situații în care aceasta poate fi contraindicată. Fiind o metodă iradiantă, nu este recomandată, de exemplu, pentru femeile însărcinate, deoarece există riscul de a afecta fătul. De asemenea, pacienții cu insuficiență renală sunt adesea sfătuiți să evite tomografia computerizată, în special dacă se utilizează substanța de contrast. O altă contraindicație o reprezintă reacțiile alergice la substanța de contrast.
Ce presupune pregătirea pentru o tomografie computerizată?
Tomografia computerizată se face la recomandarea unui medic, de obicei atunci când alte metode de investigație nu au fost suficiente pentru stabilirea unui diagnostic. Dacă urmează să faci o astfel de investigație, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că ai toate documentele necesare. Pentru o tomografie computerizată în cadrul MedLife vei avea nevoie de trimiterea de la medicul curant, precum și de dosarul cu examinările anterioare (radiografii, ecografii etc.). De asemenea, este posibil să se solicite și efectuarea unor analize de sânge.
Pregătește și o listă cu medicamentele pe care le iei în mod obișnuit și informează medicul dacă ești însărcinată sau alăptezi, dacă ai alergii la anumite medicamente sau la substanța de contrast, suferi de afecțiuni precum diabetul sau boli cardiace ori dacă ai probleme cu tiroida. Menționează și dacă urmezi un tratament cu iod radioactiv, dacă ai făcut vreo radiografie cu bariu ori dacă ți s-au administrat medicamente care conțin bismut în ultimele 4 zile.
În ceea ce pregătește pregătirea fizică pentru tomografia computerizată, aceasta depinde de tipul acesteia și de segmentul corpului ce urmează a fi examinat. De exemplu, dacă se va face un CT abdominal, este necesar repausul alimentar cu 4 ore înainte. În alte cazuri, poate fi necesară administrarea laxativelor sau efectuarea unei clisme. În cazul persoanelor claustrofobice ori anxioase și al copiilor, pregătirea poate implicare și sedarea acestora. Înainte de a intra în camera unde se află tomograful, va mai trebui și să îndepărtezi orice obiect de metal pe care îl ai asupra ta (inclusiv protezele dentare) și o parte a articolelor vestimentare (depinde de zona examinată). Uneori, pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor, poate fi necesară administrarea unei substanțe de contrast.
Tomografia computerizată este o procedură medicală de diagnostic avansată care permite vizualizarea detaliată a diferitelor părți ale corpului. Aceasta este recomandată în diverse situații, însă are și anumite contraindicații. Pentru mai multe informații despre tomografia computerizată și ce anume trebuie să faci înainte de o astfel de investigație, adresează-te unui medic. La MedLife ai medici buni, care îți vor explica tot ce trebuie să știi despre scanarea CT!
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.