(P) Tomografia computerizată: când este recomandată și cum te pregătești

promo medlife

Tomografia computerizată, cunoscută și sub denumirea de scanare CT sau CAT, este o metodă avansată de diagnostic care combină utilizarea razelor X cu tehnologia computerizată pentru a obține imagini transversale detaliate ale regiunii scanate.

 

Află care sunt indicațiile pentru efectuarea unei astfel de investigații și cum te pregătești pentru ea!

Când poate fi indicată efectuarea unei tomografii computerizate?

Tomografia computerizată este o metodă de diagnostic extrem de utilă, care poate fi indicată într-o multitudine de cazuri. Este utilizată adesea în scopul diagnosticării diverselor afecțiuni. Este capabilă să detecteze tumori, accidente vasculare cerebrale, hematoame, edeme, embolisme, fibroame, fracturi, modificări degenerative, apendicita, calculi renali și alte afecțiuni de la nivelul creierului, gâtului, abdomenului și pelvisului, toracelui, coloanei vertebrale și sistemului osteoarticular.

Dincolo de rolul său în stabilirea unui diagnostic, tomografia computerizată mai poate fi utilizată pentru a ghida anumite teste sau tratamente. De exemplu, este adesea folosită pentru a determina locul exact al unei tumori înainte de începerea radioterapiei, pentru a asigura o precizie maximă a acestui tratament. De asemenea, poate fi folosită pentru a monitoriza evoluția unei afecțiuni pe parcursul unui tratament, permițând medicilor să evalueze eficacitatea acestuia și să facă ajustări dacă este necesar.

Contraindicațiile tomografiei computerizate

Deși tomografia computerizată este o metodă extrem de utilă de diagnosticare și monitorizare a unei multitudini de afecțiuni, există anumite situații în care aceasta poate fi contraindicată. Fiind o metodă iradiantă, nu este recomandată, de exemplu, pentru femeile însărcinate, deoarece există riscul de a afecta fătul. De asemenea, pacienții cu insuficiență renală sunt adesea sfătuiți să evite tomografia computerizată, în special dacă se utilizează substanța de contrast. O altă contraindicație o reprezintă reacțiile alergice la substanța de contrast.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Ce presupune pregătirea pentru o tomografie computerizată?

Tomografia computerizată se face la recomandarea unui medic, de obicei atunci când alte metode de investigație nu au fost suficiente pentru stabilirea unui diagnostic. Dacă urmează să faci o astfel de investigație, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că ai toate documentele necesare. Pentru o tomografie computerizată în cadrul MedLife vei avea nevoie de trimiterea de la medicul curant, precum și de dosarul cu examinările anterioare (radiografii, ecografii etc.). De asemenea, este posibil să se solicite și efectuarea unor analize de sânge.

Pregătește și o listă cu medicamentele pe care le iei în mod obișnuit și informează medicul dacă ești însărcinată sau alăptezi, dacă ai alergii la anumite medicamente sau la substanța de contrast, suferi de afecțiuni precum diabetul sau boli cardiace ori dacă ai probleme cu tiroida. Menționează și dacă urmezi un tratament cu iod radioactiv, dacă ai făcut vreo radiografie cu bariu ori dacă ți s-au administrat medicamente care conțin bismut în ultimele 4 zile.

În ceea ce pregătește pregătirea fizică pentru tomografia computerizată, aceasta depinde de tipul acesteia și de segmentul corpului ce urmează a fi examinat. De exemplu, dacă se va face un CT abdominal, este necesar repausul alimentar cu 4 ore înainte. În alte cazuri, poate fi necesară administrarea laxativelor sau efectuarea unei clisme. În cazul persoanelor claustrofobice ori anxioase și al copiilor, pregătirea poate implicare și sedarea acestora. Înainte de a intra în camera unde se află tomograful, va mai trebui și să îndepărtezi orice obiect de metal pe care îl ai asupra ta (inclusiv protezele dentare) și o parte a articolelor vestimentare (depinde de zona examinată). Uneori, pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor, poate fi necesară administrarea unei substanțe de contrast.

Tomografia computerizată este o procedură medicală de diagnostic avansată care permite vizualizarea detaliată a diferitelor părți ale corpului. Aceasta este recomandată în diverse situații, însă are și anumite contraindicații. Pentru mai multe informații despre tomografia computerizată și ce anume trebuie să faci înainte de o astfel de investigație, adresează-te unui medic. La MedLife ai medici buni, care îți vor explica tot ce trebuie să știi despre scanarea CT!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Câștigătorii record ai Ligii Campionilor
(P) Câștigătorii record ai Ligii Campionilor

Câștigătorii record ai Ligii Campionilor În fiecare turneu se stabilesc recorduri. Dar care cluburi au reușit să câștige cele mai multe titluri ale Ligii Campionilor?

(P) Rețete ușoare ce vor face carnea de miel să strălucească
(P) Rețete ușoare ce vor face carnea de miel să strălucească

Cum sărbătorile Pascale se apropie, acum este momentul potrivit să vă gândiți, să căutați și să alegeți rețetele potrivite pentru masa din familie.

(P) 6 lucruri de care trebuie să ții cont când alegi o florărie online
(P) 6 lucruri de care trebuie să ții cont când alegi o florărie online

În era digitală, în care timpul este prețios și confortul este la îndemână, cumpărarea de flori online a devenit o modalitate populară și practică de a încânta persoanele dragi sau de a decora propria locuință.

Recomandări
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume. 

Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție
Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție

28 de persoane din Caraș-Severin au fost audiate într-un dosar în care se vorbește despre trafic de droguri, operațiuni cu psihoactive și determinarea practicării prostituției.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.