(P) Suplimentele alimentare cu probiotice, rol esențial în prevenția sindromului metabolic

promo

Sindromul metabolic se poate instala la vârste sub 40 de ani, crește riscul de accident vascular cerebral, favorizează apariția bolilor de inimă.

A devenit deja o problemă de sănătate publică, milioane de oameni suferind de această boală la nivel mondial.

Sindromul metabolic, căci despre el este vorba, se referă de fapt la o combinație de diabet, hipertensiune arterială și obezitate și poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății, crescând riscul apariției unor boli cronice grave, în Europa Centrală, aproximativ 25% din populație fiind afectată de acesta.

Deși multe dintre afecțiunile și manifestările asociate sindromului metabolic nu au simptome evidente (valorile ridicate ale zahărului din sânge pot cauza simptome precum oboseala și vedere neclară iar hipertensiunea arterială poate determina dureri de cap și amețeală), prevenția este esențială pentru menținerea unei sănătăți generale bune.

În acest material, vom expune nu numai ce înseamnă sindromul metabolic și care sunt cauzele apariției, dar mai ales vom evidenția un mod eficient și noninvaziv de prevenție: introducerea în dietă de suplimente alimentare cu probiotice.

Citește și
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Ce este sindromul metabolic?

Sindromul metabolic, “sindromul Raven” sau “sindromul X” așa cum mai este cunoscut în literatura de specialitate, este definit prin afectarea metabolismului glucidic (diabet zaharat, intoleranță la glucoză și rezistență la insulină) și este o tulburare complexă caracterizată prin prezența a cel puțin trei din următoarele: obezitate abdominală, tensiune arterială crescută, niveluri ridicate de glucoză în sânge, niveluri ridicate de trigliceride și niveluri scăzute de colesterol HDL.

Această combinație de factori de risc crește riscul de boli cardiovasculare, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, diabet de tip 2 și alte complicații grave de sănătate.

Ce poate declanșa apariția sindromului metabolic?

Cercetătorii au expus mai mulți factori de risc care pot duce la dezvoltarea sindromului metabolic:

· Factor ereditar, genetic

· Fumat

· Înaintarea în vârstă

· Obezitate

· Menopauza

· Lipsa de activitate fizică

· Consum excesiv de alcool

· Alimentația incorectă

· Condiție fizică cardiorespiratorie slabă

· Utilizarea atipică a medicamentelor antipsihotice

· Utilizarea de cantități mari de sare de masă

· Expunerea prelungită la stres

Probioticele, rol esențial în prevenția și tratarea sindromului metabolic

Pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, exerciții fizice regulate, monitorizarea greutății și a tensiunii arteriale, studii recente au arătat faptul că suplimentele alimentare cu probiotice au un rol benefic în prevenirea și gestionarea sindromului metabolic.

Probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în tractul intestinal și pot influența sănătatea metabolică și imunitară a organismului. Acestea au fost asociate cu reducerea inflamației, îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea nivelului de glucoză în sânge.

Probioticele pot contribui astfel la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale, ceea ce poate reduce inflamația și poate îmbunătăți metabolismul glucidelor și al grăsimilor. De asemenea, ele pot ajuta la gestionarea greutății corporale și la reducerea riscului de obezitate abdominală, un factor de risc major pentru sindromul metabolic.

Studii recente au arătat faptul că administrarea de suplimente cu probiotice au avut următoarele rezultate pentru pacienții cu sindrom metabolic:

· După 6 luni de administrare de tulpini benefice atent selecționate (4 g pe zi, cu un total de 1 x 1010 CFU), a fost raportată o reducere semnificativă a raportului talie-șold și o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere clinic a rezistenței la insulină, determinată de indicele HOMA (Homeostasis Model Assessment).

· După 6 luni de utilizare a tulpinilor benefice atent selecționate, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a parametrilor glicemici sub forma unei reduceri față de începutul tratamentului.

· Nivelurile de endotoxine în grupul pacienților cu bacterii benefice au fost semnificativ mai mici în comparație cu cele de la începutul tratamentului.

· Terapia cu probiotice a dus la o îmbunătățire semnificativă a profilului glicemic, evidențiată printr-o reducere a nivelului mediu de glucoză (p<0,05) și a nivelului de insulină (p<0,05). De asemenea, s-a înregistrat o reducere semnificativă a rezistenței la insulină (p <0,01).

· După 12 săptămâni de administrare a bacteriilor bune în doză mare s-a înregistrat o scădere cu 20,14% atât a nivelului de LPS al pacienților, cât și a circumferinței șoldurilor (1,7%), a procentului de grăsime (3,44%), a colesterolului total (7,32%), a trigliceridelor (7,05%), a grăsimii subcutanate (22,91%) și a concentrației serice de acid uric cu 11,13%, precum și a LDL (lipoproteine cu densitate scăzută; 3,99%), glucoză (7,92%) și insulină (22,4%).

Prin toate cele prezentate mai sus este clar că sindromul metabolic este o afecțiune serioasă care necesită atenție și o intervenție promptă. Adoptarea unui stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, exerciții regulate și administrarea de suplimente alimentare cu probiotice pot fi însă modalități eficiente pentru prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Gafă uriașă a Ucrainei înaintea meciului cu România! Ce apare pe tricouri
FOTO Gafă uriașă a Ucrainei înaintea meciului cu România! Ce apare pe tricouri

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) La ce să te aștepți când comanzi mobilă online. Avantaje și dezavantaje
(P) La ce să te aștepți când comanzi mobilă online. Avantaje și dezavantaje

În lumea modernă, timpul este un lux. Cu toții avem nevoie de lux, așa că lumea online-ului ne oferă acest beneficiu. Cumpărăturile de la distanță au devenit din ce în ce mai populare, iar aici vorbim inclusiv de achiziționarea de mobilă online.

(P) Cum știi că a venit momentul să consulţi un specialist în fertilitate
(P) Cum știi că a venit momentul să consulţi un specialist în fertilitate

Decizia de a consulta un specialist în fertilitate, care vine de multe ori după o serie de dezamăgiri în ceea ce priveşte concepţia, este adesea însoțită de un amestec de emoții, care pot varia de la speranță la anxietate.

 

(P) Rinoplastia - între chirurgie și artă
(P) Rinoplastia - între chirurgie și artă

Rinoplastia, cunoscută și sub denumirea de operație estetică la nas, este una dintre cele mai solicitate intervenții chirurgicale din domeniul esteticii.

Recomandări
România – Ucraina 3-0, la EURO 2024. Tricolorii scriu istorie, după cel mai bun meci al acestei generații
România – Ucraina 3-0, la EURO 2024. Tricolorii scriu istorie, după cel mai bun meci al acestei generații

România a învins Ucraina cu un halucinant 3-0, după cel mai bun meci făcut de actuala generație și egalează, totodată, cel mai bun rezultat din istoria naționalei la Euro. În 2000, România bătea Anglia cu 3-2. Partida a fost în direct pe PRO TV și VOYO.

Copii bătuți, obligați să stea în genunchi cu orele și puși la muncă forțată într-un cult religios din Botoșani
Copii bătuți, obligați să stea în genunchi cu orele și puși la muncă forțată într-un cult religios din Botoșani

Mai mulți membri ai unui cult religios din Botoșani au fost ridicați de procurori, după ce ar fi exploatat cel puțin cinci minori pe care îi puneau la muncă și activități de cult, forțate. Dacă refuzau, erau bătuți și ținuți cu orele, în genunchi.

Rusia: Rezultatele summit-ului pentru pace în Ucraina, organizat în Elveția, au fost ”aproape de zero”
Rusia: Rezultatele summit-ului pentru pace în Ucraina, organizat în Elveția, au fost ”aproape de zero”

Conferinţa de pace pentru Ucraina găzduită de Elveţia a produs rezultate neglijabile şi a arătat inutilitatea organizării de discuţii în absenţa Rusiei.