(P) Sistemul fotovoltaic Supracharged: O soluție eficientă pentru maximizarea randamentului energetic
Sistemele fotovoltaice devin din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor, care caută să producă și să consume propria energie.
Un sistem fotovoltaic de tip Supracharged oferă o modalitate eficientă de a obține un randament energetic mai mare, comparativ cu sistemele standard. Acest articol va explora beneficiile sistemelor fotovoltaice Supracharged și modul în care acestea pot fi implementate pentru a maximiza producția de energie.
Ce este un sistem fotovoltaic Supracharged?
Un sistem de panouri fotovoltaice Supracharged presupune instalarea unui număr de panouri solare a căror putere totală depășește puterea de vârf a invertorului la care acestea sunt conectate. Un sistem se consideră a fi Supracharged atunci când puterea instalată a panourilor este cu 20-50% mai mare decât cea a invertorului.
Avantajele sistemelor fotovoltaice Supracharged
Prosumatorii aleg tot mai des un sistem fotovoltaic Supracharged pentru a maximiza randamentul de energie produsă cu cel mai mic cost. Adăugarea panourilor suplimentare, fie în cazul unui sistem nou sau a unei instalații existente, presupune doar montajul structurii de susținere necesare și eventuala refacere a conexiunilor electrice de la panouri către invertor.
Analiza comparativă a unui sistem tradițional vs Supracharged
Primul sistem, dispune de panouri solare cu o putere totală de 6,5 kWp și un invertor de 6 kW. Al doilea sistem, beneficiază de o putere instalată a panourilor de 9 kWp și același invertor de 6 kW. Analiza de față se aplică unei locuințe orientate spre Sud, cu o pantă a acoperișului de 25 de grade, unde pot fi montate atât 16 cât și 22 de panouri solare. O simulare realizată cu ajutorul unui software specializat evidențiază o diferență semnificativă în producția de energie obținută prin adăugarea a 6 panouri suplimentare. Prin urmare, diferența în producția de energie devine mai vizibilă pe termen lung, nu în valoarea maximă instantanee a producției.
În cazul în care ne referim la producția anuală estimată a sistemului de 6,5 kWp aceasta se situează în jurul valorii de 8441 kWh. Pe de altă parte, sistemul Supracharged poate atinge o producție anuală de aproximativ 11606 kWh, generând astfel un surplus de energie de 3166 kWh la un cost minim al investiției.
Un alt avantaj al sistemelor de panouri fotovoltaice Supracharged este faptul că nu necesită înlocuirea invertorului. Acest aspect este relevant, deoarece majoritatea producătorilor nu oferă invertoare monofazate cu o putere mai mare de 8 kW. În absența opțiunii de a instala un sistem Supracharged, clienții ar fi nevoiți să opteze pentru un branșament trifazat pentru a instala un sistem fotovoltaic mai mare de 8 kW. Acest demers ar implica costuri semnificative și un timp mai îndelungat pentru implementarea sistemului fotovoltaic.
În concluzie, sistemele de tip Supracharged reprezintă o soluție excelentă pentru clienții interesați să își crească capacitatea de producție a sistemului fotovoltaic sau pentru cei care doresc un echilibru între costuri și performanțe.
Află mai multe despre sistemele fotovoltaice pe blogul ROMSIR.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.