(P) Regula de aur în budgeting: 50/30/20
V-ați dorit dintotdeauna să puneți bani de-o parte și să fiți o persoana responsabilă cu finanțele personale, dar niciodată nu ați știut de unde să porniți în această călătorie? Nimic mai simplu.
Experții mondiali în budgeting au creat o metodă ușoară, distractivă și acesibilă tuturor pentru a vă oferi șansa să vă atingeți țintele financiare cât se poate de rapid, indiferent de domeniul din care veniți sau de nivelul de cunoștințe economice la care vă aflați în acest moment. Chiar și numele metodei este foarte ușor de reținut: 50/30/20.
1. 50 – acest număr se referă la fapul că dumneavoastră ar trebui să puneți de-o parte 50% din venituri pentru cheltuielile absolut necesare traiului de zi cu zi. Astfel, atunci când luați salariul sau când intrați în posesia banilor din diverse locuri, ar trebui să puneți imediat de-o parte jumătate din suma obținută. În plus, trebuie să vă organizați în așa fel încât să vă încadrați în această sumă în fiecare lună.
2. 30 – al doilea număr din titlul regulei 50/30/20 se referă la cei 30% din venituri care trebuie puși de-o parte pentru cheltuieli „impulsive”. Acești bani sunt motivul pentru care metoda aceasta este atât de celebră și funcționează atât de bine, spre deosebire de alte metode mai stricte: oferă utilizatorilor posibilitatea de a se răsfăța, crescând astfel motivația. În cazul în care nu ați aplicat această metodă în ultimul timp, dar aveți nevoie de un influx rapid de bani pentru o achiziție neprevăzută sau o urgență, puteți apela la un împrumut rapid de la site-urile de profil precum https://www.17bankow.com/.
3. 20 – ultimul număr din numele metodei „magice” este, poate, cel care conteaza cel mai mult. De ce? Deoarece se referă la economii. Metoda încurajează utilizatorii să pună de-o parte 20% din veniturile lunare. Acest lucru nu ar trebui să fie foarte dificil, având în vedere faptul că metoda 50/30/20 este foarte permisivă în rest. Calculați câți bani veți fi pus de-o parte dacă folosiți această strategie timp de 12 luni și vă veți motiva și mai tare să o aplicați!
De unde începem? Primul pas pentru a pune în aplicare această strategie este calcularea veniturilor și a cheltuielilor totale pe o perioadă de timp aleasă în funcție de situația în care ne aflăm (aceasta poate fi o săptămână, o lună sau mai mult). După ce am stabilit clar cât câștigăm și cât cheltuim, vom face în așa fel încât să scădem cheltuielile obligatorii la mai puțin de 50% din venituri și cheltuielile preferențiale la mai puțin de 30% din venituri. În final, banii rămași (însemnând 20% din venituri sau mai mult) vor merge în contul de economii.
Metoda aceasta este celebră dintr-un motiv foarte simplu: funcționează. Dacă veți reuși să vă mențineți motivația pe perioade lungi de timp veți fi uimiți de rezultatele pe care le veți obține în urma implementării strategiei 50/30/20. Tot ce vă trebuie pentru a începe este dorința de a gestiona mai bine finanțele personale.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.