(P) Durerile de cap: ce pot ascunde și când trebuie să mergi la medic?

(P) Durerile de cap: ce pot ascunde și când trebuie să mergi la medic?
StirilePROTV

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că în țările dezvoltate, cefaleea – termen sinonim cu durerea de cap – de tip tensiune afectează peste o treime dintre bărbați și mai mult de jumătate dintre femei.

 

Pentru mulți locuitori ai planetei, durerile de cap reprezintă o problemă frecventă, și tot experții de la OMS1 amintesc că un adult din 20 are dureri de cap zilnic sau aproape în fiecare zi.

Dincolo de frecvența lor, este important să înțelegem ce pot ascunde durerile de cap și când este cazul să mergem la un medic specialist.

 

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Care sunt cauzele care stau la baza durerilor de cap

 

Printre cei mai frecvenți factori favorizanti ai durerilor de cap, potrivit experților din Marea Britanie2, se află răceala sau gripa, însă și stresul poate fi vinovat de episoadele de cefalee.

În plus, consumul excesiv de alcool, postura necorespunzătoare și problemele netratate de la nivelul ochilor contribuie la apariția durerilor de cap.

Dacă te numeri printre cei care iau mesele la ore neregulate, reține că și acesta este un motiv care ar putea duce la cefalee, alături de deshidratare – ți s-a întâmplat, probabil, să uiți să bei suficiente lichide într-o zi. Ciclul menstrual sau menopauza sunt și ele cauze mai puțin cunoscute ale durerilor de cap.

Deși pare greu de crezut, experții3 menționeană printre cauzele durerilor de cap și utilizarea excesivă a medicației pentru cefalee (tratament antialgic si antiinflamator).

Într-adevăr, folosirea frecventă a medicamentelor antialgice (contra durerii) poate duce la dureri de cap persistente (cefalee de abuz medicamentos). În această situație, cefaleea se ameliorează după întreruperea medicamentelor antialgice.

 

Pot indica boli sau afecțiuni nedepistate

 

În unele situații, durerea secundară de cap este de obicei un simptom al unei afecțiuni febrile, unei sinuzite, unui puseu hipertensiv, unui traumatism cranian sau unui proces expansiv intracranian care asociază presiune intracraniană crescută.

Un exemplu bun, pentru a înțelege durerea de tip secundar, sunt durerile de cap în sinuzită. Această cefalee este durere secundară de cap, din cauza presiunii pe care pacientul o simte în zona sinusurilor sau din cauza infecției din sinusuri.

Durerea de cap primară are printre cauze hiperactivitatea unor zone specifice ale creierului, vaselor de sânge, mușchilor din zona capului, nervilor și substanțelor chimice pe care creierul le secretă.

Pe de altă parte, durerea de cap poate să ascundă o infecție sau alte patologii: hipotiroidismul (când glanda tiroidă produce prea puțini hormoni tiroidieni), un accident vascular cerebral (dacă asociază presiune intracraniană crescută), tumorile cerebrale (care se numără printre afecțiunile tratate de echipa de la Neurohope) și arterita cu celule gigante (boală caracterizată de inflamația vaselor de sânge).

 

Când este cazul să te vadă un medic

 

Durerile de cap nu trebuie ignorate, mai ales dacă asociază anumite particularități. Este important, așadar, să ceri sfatul unui medic dacă4 ai o durere de cap nou apărută sau una care și-a schimbat caracterul în dinamică, dacă ai o durere de cap de intensitate crescută (mai ales dacă este brusc instalata) cu impact asupra calității vieții, dacă este neresponsivă la tratamentul antialgic/antiinflamator.

Totodată, reține că ar trebui să mergi la cabinetul medicului curant dacă durerea de cap este însoțită și de alte simptome sau semne neurologice, cum ar fi febră, meningism (intepenirea cefei), sindrom confuzional, crize epileptice, sau alte semne neurologice nou survenite.

Dintre aceste semne neurologice, ar fi de menționat pareza sau afectarea sensibilității pe o parte a corpului, tulburare de vedere, asocierea durerii de cap cu greață/vărsături.

De asemenea, conteaza și contextul în care survin aceste dureri. La o persoana care are un status imunodeprimat, precum infecție HIV sau cancer, sau la o persoana care este însărcinată, o durere de cap nou survenita trebuie sa impuna adresarea la un medic specialist.

Un alt tip de durere de cap care impune un consult de specialitate, este cea care survine sau se accentueaza exclusiv la ridicarea în picioare și se remite sau se amelioreaza la întinderea în pat.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta
(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta

Alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta poate părea o sarcină minoră, dar detaliile mici sunt adesea cele care contează atunci când amenajezi o locuință.

(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor
(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor

Planeta noastră se confruntă cu o serie de provocări majore: schimbări climatice, poluare, resurse epuizate.

(P) Suplimentele cu probiotice: o metodă modernă antistres
(P) Suplimentele cu probiotice: o metodă modernă antistres

Viața modernă, activă și agitată pe care o trăim astăzi cu toții a venit la pachet nu numai cu multiple beneficii, ci și cu anumite situații ce contribuie la resimțirea unui stres permanent la nivelul întregului organism, atât somatic cât și psihic.

 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.